Seneka dijalozi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Seneka dijalozi
UVOD

Luj Anej Seneka, Mlađi (oko 4. pre nove ere – 65. nove ere), jedan je od najvećih predstavnika stoicizma i oratorstva. Rođen je u španskoj Kordovi, u bogatoj viteškoj porodici. Otac mu je bio čuveni retorik Lukije Anej Seneka (Stariji) dok je vrla majka Helvija bila staložena i veoma nadarena žena, čiji je život prevazilazio prosečnu meru tadašnjeg otmenog ženskog sveta. Sve uslove koje je mogao, iskoristio je da dođe do kvalitetnog obrazovanja. Već u kući stekao je ljuba prema retorici i poeziji kao i sklonost za filosofiju i nauku, naročito fiziku i etnografiju.

Od filosofskih pravaca najviše su ga privukli moralistička ozbiljnost i skoro asketska strogost mlađih stoičara, kao i novopitagorejsko učenje o selidbi duše (i vegeterijanstvo). Seneka je najviše bio usmeren ka aristotelovskom pitanju postizanja blaženog života. Vrlinu vidi kao unutrašnju individualnu postojanost, ljubav i život u skladu sa prirodom, kritikuje telo i putena zadovoljstva. U suštini, i on je bio eklektičar što je i sam najbolje objasnio u jednom svom pismu: “Što je najbolje, to je svačije”, pa nije nikakav problem iz različitih filosofija uzimati ono što je najbolje i najprihvatljivije. Spisateljski rad Seneke Filosofa veoma je opsežan i raznolik.
U ovom radu bavićemo se jednim o njegovih čuvenih dela tj., Senekinim spisom “Dijalozi”. Svrha ovog rada jeste da ukaže na značajne činjenice za razumevanje ovog dela kao i da utvrdi sadržaj dela i osnovnu poruku pisca.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Seneka "Dijalozi" 3
ZAKLJUČAK 5
LITERATURA 6


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  O blaženom životu - seneka Dzemala 0 2,369 11-08-2011 02:12 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: