Senegalska umetnost nekada i sada

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Senegalska umetnost nekada i sada
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Senegal (fr. Sénégal; zvanično Republika Senegal fr. République du Sénégal) je država u zapadnoj Africi, okružena na severu sa Mauritanijom, na istoku sa Malijem, na jugu sa Gvinejom i Gvinejom-Bisao, na zapadu sa Atlantskim okeanom. Zelenortska ostrva leže oko 560 km od senegalske obale. Gambija skoro u potpunosti leži unutar Senegala, okružena njime sa severa, istoka i juga; sa svoje zapadne obale, teritorija Gambije prati reku Gambiju više od 300 km u kopno. Površina Senegala je 196.722 km2. Glavni i najveći grad je Dakar.

Geografija

Veći deo Senegala sastoji se od talasastih peščanih ravnica zapadnog Sahela. Brdovita područja nalaze se samo na jugoistoku zemlje, u nastavku masiva Fouta Djalon u Gvineji. Ovde se nalazi i najviši vrh, neimenovana tačka na visini od 581 m blizu Nepen Diaha. Severnu granicu zemlje čini reka Senegal, a veće reke su još i Gambija (reka) i Kasamanc. Glavni grad Dakar nalazi se na Rtu Verde, najzapadnijoj tački afričkog kontinenta.

Klima je tropska sa odvojenim sušnim i kišnim razdobljem koje uslovljavaju zimski severoistočni odnosno letnji jugozapadni vetrovi. Prosečna godišnja količina padavina za Dakar je oko 600 mm, a većina ih padne između juna i oktobra kada je prosečna temperatura oko 27 °C; od decembra do februara temperatura se spušta na oko 17 °C. Temeperature su više u unutrašnjosti, a količina padavina povećava se prema jugu, gde mestimično dostiže i 1500 mm.

Severna oblast Senegala je deo Sahela, prelazna zona između Sahare na severu i vlažnijih regija prema jugu. Biljni svet većinom je sastavljen od trava savana sa raštrkanim grupama drveća i bodljikavim žbunovima. Južnije, u regiji reke Gambije, drveće postaje češće. Na krajnjem jugu nalaze se močvare i guste šume palmi, mahagonija, bambusa i dr. Divljina je raznolika, ali veći sisari, kao što su slonovi, lavovi, gepardi i antilope su većinski omeđeni u istočnoj polovini države koja ima manji broj stanovnika. Vodeni konji i krokodili se nalaze u rekama. Među brojnim vrstama zmija u Senegalu su kobra i boa konstriktor.

Fosfatit, koji se nalazi u rudnicima blizu Thièsa, je najvažnije iskoristivo mineralno bogatstvo Senegala. Zalihe petroleja i prirodnog gasa su otkriveni u blizini obale u kasnim 1970-im. Veliki naslage gvozdene rude postoje u Senegalu, ali nisu iskorišćene zbog njihove udaljenosti.

Reka Gambija protiče kroz Nacionalni park Niokolo-KobaDoseljavanje stanovnika u Senegal je dovelo do uništavanja šuma za dodatne farme i drva za ogrev. Ovo uništavanje šuma i povećanje broja pašnjaka, zajedno sa suvim uslovima, izazvalo je da se pustinje prošire na velika područja u državi. U 2000., 32 % od ukupne površine Senegala bilo je prekriveno šumama. Senegal je najveći svetski izvoznik egzotičnih ptica, i postoji mnogo krivolova na druge životinje. Vlada Senegala je pokrenula programe pošumljavanja za borbu protiv širenja pustinja i zaštitila 11% (2000) države kao parkove i rezervate. Nacionalni park Niokolo-Koba u jugoistočnom Senegalu, koji sadrži 9.000 km² šuma i Park Savana je proglašen svetskim nasleđem 1981. god. Vlada je ratifikovala međunarodne dogovore o okolini koji se odnose na raznovrsnost biljnog sveta, promenu klime, sprečavanja širenja pustinja, ugrožene vrste, opasan otpad, zaštitu ozonskog omotača, kitolov i druge.

Istorija

U 6. veku na područje Senegala naseljavaju se narodi Volof i Serer, a u 9. veku pristižu fulanski Tukulori čija država postaje dominantna sila početkom drugog milenijuma. U 11. veku do Senegala stiže islam kojeg su proširili Almoravidi. Od 14. veka područjem dominira država naroda Volof, koja se u 16. veku raspada na manja kraljevstva.

Prisustvo Evropljana na obali Senegala traje od polovine 15. veka kada su Portugalci osnovali trgovačke stanice na ušću reke Senegal. Do kraja 17. veka Francuzi su postali najjača sila na ovom području, ali nisu prodrli u unutrašnjost sve do polovine 19. veka. Za vreme francuske kolonizacije Senegal se ubrzano privredno razvijao, širilo se uzgajanje kikirikija i izgrađuje se železnica.

Posle Prvog, a naročito Drugog svetskog rata u Senegalu raste težnja domaćeg stanovništva za većom ulogom u političkom životu, a kasnije i za samostalnošću. Vodeći senegalski političar postaje profesor i pesnik Leopold Sedar Sengor koji se na početku zalagao za ostanak zemlje u zajednici sa Francuskom, a 1960. je postao prvi predsednik nezavisnog Senegala. Sengor je vodio zemlju do 1980. umerenom politikom koja se oslanjala na podršku muslimanske verske hijerarhije (iako je sam Sengor bio katolik), saradnju s Francuskom i modifikovani socijalizam. Tokom 1980ih zemlja se suočava s privrednim problemima i rastućom političkom nestabilnošću u regiji, a u južnoj pokrajini Kasamans (između gambijske i gvinejabisauske granice) separatistički pokret je započeo oružanu borbu za nezavisnost koja većom ili manjom žestinom traje do danas.

Na predsedničkim izborima 2000. Socijalistička stranka, koja je vladala Senegalom od nezavisnosti, doživela je poraz i predsednik je postao dugogodišnji vođa opozicije Abdulaje Vejde u mirnoj smeni vlasti, jednoj od retkih u Africi.

Stanovništvo

Najveće etničke grupe su Volof (43%), Fulani (24%) i Serer (15%). Njihovi jezici pripadaju atlantskoj grupi Nigersko-kongoanske jezičke porodice. U zemlji živi i oko 50.000 Evropljana (uglavnom Francuza) , Libanaca, i manje zajednice Kineza i Vijetnamaca.

Najbrojnija vera je islam (94% stanovništva). Islamska verska hijerarhija (sufijska bratstva) ima značajnu ulogu u društvenom i političkom životu zemlje.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Savremena umetnost Dzemala 0 3,632 13-08-2011 01:58 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Salvador dali - likovna umetnost zekan 0 4,310 09-09-2010 11:43 AM
zadnja poruka: zekan
  Umetnost drevne Mesopotamije Dzemala 0 4,686 01-09-2010 11:23 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Umetnost fotografije i Reneke Dijkstra Vesnica 0 3,093 21-05-2010 02:18 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Praistorijska umetnost na tlu Srbije Vesnica 0 4,053 20-05-2010 08:15 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: