Rusoova filozofija slobode

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Rusoova filozofija slobode
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Žan Žak Ruso rođen je u Ženevi 28. lipnja 1712. godine a umro je 2. srpnja 1778. godine u mestu Ermnenvilu. Žan Žak Ruso bio je francuski književnik i filozof.
Zanimljiva su njegova filozofska stajališta prema kojima je čovjek, od prirode dobar i nije počinio nikakav istočni grijeh već ga je pokvarila civilizacija i kultura. Svojom idejom slobode kao supstance čovjek, Ruso je neposredno utjecao na Kanta, Šilra i Getea, i istovremeno utjecao i na romantičnu literaturu i oduševljavao revolucionarne sanjare 18. i 19. stoljeća.
Napisao je više značajnih dela među kojima i: O porijeklu nejednakosti ljudi, Nova Eloiza ili Julija, Društveni ugovora, Ispovijesti (posthumno), Emil ili O odgoju i dr.
U nastavku ovog eseja, govorićemo upravo o toj ideji slobodnog čovjeka koju je zastupao Ruso, odnosno o Rusoovoj filozofiji slobode. Cilj rada je upravo da pokaže i potvrdi da li je Rusoova filozofija, zaista filozofija slobode.

Rusoova filozofija slobode

Rusoova dela izazivala su istovremeno i slavu i osporavanja, i napade i zabrane, uzdizanja i prognanja, afere, skandale, spaljivanja, nagrade i pohvale i za života i nakon njegove smrti.
Tačnije, pre Revolucije Rusoova dela nailazila su na oduševljenje. U Francuskoj, njegov glas okarakterisan je kao najodlučniji, u Nemačkoj ga Kant naziva drugim Njutnom, a u Engleskoj Rusoa preporučuju filozofi poput Hjuma i Grina. Međutim, nakon izbijanja Francuske revolucije, Rusoova filozofija postaje glavna meta napada i kritika tadašnjih filozofa i uticajnih ljudi. Taj ton mržnje i averzije prema Rusou, kasnije se javlja i kod drugih predstavnika iz drugih zemalja i traje veoma dugo.
Točnije, za većinu pisaca XIX stoljeća pa i 50 – ih godina ovoga stoljeća, Rusoova filozofija je ništa drugo do jedan vid represije ili pritiska nad ličnošću. Ruso se smatra glavnim krivcem za uvođenje terora putem svoga učenja. Razmjere tolike mržnje prema Rusou i njegovoj filozofiji može se videti iz prikaza opisa Rusoovog lica: “To je lice puno bjede, i to ružne bede pa i borbe protiv toga; ima u njemu nečega niskog, plebejskog, ublaženog samo intenzivnošću...

S A D R Ž A J

Uvod 3
1. Rusoova filozofija slobode 3
Zaključak 7
Literatura 8PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Adorno - čemu još filozofija derrick 0 2,865 30-08-2013 11:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra Maja 0 4,131 02-08-2012 01:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Epikurova filozofija Maja 0 3,266 01-03-2012 05:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Filozofija prava Ronalda Dvorkina Dzemala 0 3,641 11-08-2011 02:10 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Filozofija Dzemala 0 3,625 16-04-2011 11:58 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: