Roman vrste romana i drama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Roman vrste romana i drama
Gotovi seminarski radovi na sajtu
http://www.maturskiradovi.net
Kontakt na e-mail: [email protected]


Roman, vrste romana i drama

Roman - ime »roman« označavalo je prvobitno svaki spis pisan na romanskom jeziku. Poreklo romana nije dovoljno objašnjeno. Neki ga teoretičari izvode iz hele¬nističkih proznih književnih dela koja obrađivahu ljubavnu pro¬blematiku, neki iz srednjovjekovnog tzv. viteškog romana i iz pikarskog romana, dok neki ukazuju na vezu između romana i filozofije, te već Platonovu priču o Atlantidi smatraju prvim romanom u europskoj književnosti. Bez obzira na ta neslaganja, koja su rezultat različitog shvaćanja romana kao književne vrste, prevladava mišljenje daje roman u pravom smislu reči tvorevina novog veka i da se u njemu javlja nov odnos prema životu i svetu, takav odnos kakav se u istoriji ljudskog duha pojav¬ljuje s renesansom.

Roman je slobodniji u izrazu i kompoziciji, sklon kritičkom odnosu prema tradiciji i okrenut prema pojedincu i njegovoj osobnoj sudbini. Osobitost romana, međutim, ne smemo posmatrati samo u odnosu prema epu nego u odnosu prema celokupnoj književnoj tradiciji u kojoj se roman pojavljuje kao nosilac novih umetničkih sredstava obli¬kovanja i novih shvatanja čoveka i sveta. S obzirom na veliku popularnost i vrednost romana u razvoju svih evropskih književnosti, prirodno je da roman ima veliku ulogu u književnosti. Raznovrsnost romana dovodi mnoge teoretičare do zaključka kako se roman zapravo uopšte ne može odrediti kao posebna književna vrsta. U takvom zaključku ima ponešto istine, premda ne treba zaboraviti kako roman i pored sve raznolikosti, i pored razvoja u mnogim prav¬cima, ipak ima u nekoj meri jedinstvenu sudbinu kao velika vrsta umetničke proze. Teškoće pak u utvrđivanju onih konvencija u knji¬ževnom izražavanju koje zapravo određuju pojedine književne vrste na području romana jednostavno se mogu svladati ako prihvatimo da se brojne podvrste romana pojavljuju zapravo kao književne vrste, te da analiza takvih vrsta romana može izbeći onu neodređenost u koju lako zapada teorija književnosti kada govori uopšteno o romanu.

S A D R Ž A J

1 Roman, vrste romana i drama 3
LITERATURA 5


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:14 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prikaz savremenog romana autoportret sa milenom - esej derrick 0 1,822 09-02-2013 10:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Prikaz studijeTatjane Jovićević „srpski istorijski roman xix veka“ derrick 0 1,756 09-02-2013 10:30 AM
zadnja poruka: derrick
  Drama i pozorište Maja 0 4,349 16-03-2012 04:33 PM
zadnja poruka: Maja
  Drama apsurda Dzemala 0 17,525 21-08-2011 09:25 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Porodična drama Katića u romanu Koreni Dzemala 0 32,731 19-10-2010 09:04 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: