Roba uzeta od strane carine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Roba uzeta od strane carine
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Danas se carine suočavaju sa novim izazovima jer moraju obezbediti nesmetan protok trgovine, primenjujući neophodnu kontrolu sa jedne strane i u isto vreme garantujući zaštitu zdravlja i bezbednost građana sa druge strane. Kako bi postigli odgovarajući balans između ova dva zahteva, metode kontrole za različite usluge moraju biti modernizovane, kooperativne i pojačane.

Carinski dopušteno postupanje ili upotreba robe

Vrste carinskih postupaka su:

• postupak stavljanja robe u slobodan promet;
• postupak tranzita;
• postupak carinskog skladištenja;
• postupak aktivnog oplemenjivanja;
• postupak prerade pod carinskom kontrolom;
• postupak privremenog uvoza;
• postupak pasivnog oplemenjivanja;
• postupak izvoza i
• postupak privremenog uvoza.

Stavljanje robe u carinski postupak

Roba nad kojom treba da se sprovede carinski postupak mora da bude obuhvaćena deklaracijom za taj carinski postupak.

Domaća roba prijavljena za izvoz, pasivno oplemenjivanje, postupak tranzita ili postupak carinskog skladištenja nalazi se pod carinskim nadzorom od trenutka prihvatanja deklaracije do trenutka napuštanja carinskog područja, uništenja, odnosno do razduženja deklaracije.

Deklaracija se podnosi:

1. u pisanoj formi;
2. elektronskom razmenom podataka, ako to dopuštaju tehničke mogućnosti i ako upotrebu elektronskih sredstava odobri direktor;
3. drugim radnjama kojima držalac robe zahteva stavljanje robe u carinski postupak, kada je takva mogućnost predviđena propisima.

Lice koje je unelo robu u carinsko područje ili lice koje je preuzelo odgovornost za robu posle njenog ulaska, ili od njih ovlašćeno lice, odgovorno je za pravilnost preduzetih radnji, odnosno za neizvršenje radnji koje je potrebno izvršiti, kao i za tačnost podataka unesenih u deklaraciju, odnosno isprave koje se prilažu uz deklaraciju.

Lako kvarljiva roba

Osim novca, koji će se čuvati na posebnom računu , sve ostalo biće prodato ili uništeno. Ako je roba male vrednosti, a njeno skladištenje bi bilo neopravdano, pristupaće se uništenju. Lako kvarljiva roba – poput hrane, na primer – biće davana ili u humanitarne svrhe, ili odmah izložena prodaji. Sve ostalo, ide na licitaciju koja je, takođe, precizno definisana. Posle dva neuspešna pokušaja prodaje, sleduje neposredna pogodba, a ako se ni tako ne proda - zaplenjena roba biće uništena. Zlato, plemenite metale, devize i dragocenosti - po odredbama predloga Zakona - čuvaće se u Narodnoj banci. Istovremeno, umetnički predmeti koji budu zaplenjeni, biće povereni na staranje muzejima ili drugim institucijama kulture.

Javna prodaja oduzetih stvari vrši se putem usmenog javnog nadmetanja na kome se oduzete stvari ne mogu prodati po ceni nižoj od 80% od njihove procenjene vrednosti, a kvarljiva roba po ceni nižoj od 50% od njihove procenjene vrednosti.

Zdravstveno-sanitarna kontrola

Sektor za sanitarni nadzor pri Ministarstvu zdravlja vrši kontrolu zdravstvene ispravnosti životnih namernica i predmeta opšte upotrebe, koji se uvoze, kao i kontrolu putnika i sredstava u međunarodnom saobraćaju radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti koje ugrožavaju celu zemlju.
Sanitarni inspekcijski nadzor odnosi se i na životne namirnice i predmete opšte upotrebe koji se privremeno uvoze radi prerade, dorade i obrade, odnosno na namirnice i predmete opšte upotrebe koje se uvoze u slobodne carinske zone i konsignaciona skladišta.
Pod životnim namirnicama podrazumeva se sve što se upotrebljava za hranu i piće u prerađenom ili neprerađenom stanju, kao i začini, boje, i sve druge materije koje se dodaju namirnicama radi postizanja određenih svojstava. Pod namirnicama se podrazumeva i voda koja služi za javno snabdevanje stanovništva, kao voda za piće, ili za proizvodnju namirnica namenjenih prodaji.

Roba koja povredjuje autorska prava

Roba kojom se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva, označava falsikovanu robu, piratsku robu i robu kojom se povrjeđuje patent.

Falsifikovana roba obuhvaća:

1. robu, uključujući i njezino pakiranje, koja je bez odobrenja obilježena žigom koji je istovjetan žigu valjano registriranom za istu vrstu robe, ili koji se u bitnim obilježjima ne može razlikovati od takvog žiga, i koja time povrjeđuje pravo nositelja tog žiga,
2. bilo koji simbol žiga (logotip, etiketu, naljepnicu, brošuru, uputstvo za uporabu, jamstveni list, i dr.), neovisno da li je podnesen zajedno s robom ili odvojeno, u istim okolnostima kao i roba navedena u tački 1,
3. pakiranje obilježeno žigom krivotvorene robe, a koje se podnosi odvojeno u istim okolnostima kao i roba iz tačke 1,


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Fajolizam (dobre i lose strane i primena) Dzemala 0 2,263 14-08-2011 01:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Hartije od vrednosti - Bankarstvo i berzansko pravo Dzemala 0 2,620 17-04-2011 04:03 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Hartije od vrednosti na tržištu kapitala Dzemala 0 3,027 20-02-2011 04:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Opasnosti i mjere zaštite od stetnih stvari Vesnica 0 2,766 04-06-2010 04:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Vrste hartija od vrednosti Vesnica 0 2,298 25-05-2010 02:19 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: