Rizici i prava u penzijskom i invalidskom osiguranju - radno i socijalno pravo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Rizici i prava u penzijskom i invalidskom osiguranju - radno i socijalno pravo
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Penzijsko i invalidsko osiguranje priznaje određena prava pod određenim uslovima u cilju obezbjeđenja socijalne i materijalne sigurnosti osiguranog lica kada nastupi starost, invalidnost i smrt.
Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja može ostvariti lice kome je utvrđeno svojstvo osiguranika u obaveznom ili dobrovoljnom osiguranju. Obaveznim penzijskim i invalidskim osiguranjem obezbjeđuju se prava za slučaj starosti, smanjenja i gubitka radne sposobnosti osiguranika, radi obezbjeđenja socijlne sigurnosti osiguranika i članove njihove porodice. Obim prava zavisi od dužine penzijskog staža i visine plata koje je osigurano lice ostvarilo u toku radnog vijeka. Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja su neotuđiva lična materijalna prava i ne mogu se prenositi na druga lica, niti se mogu nasleđivati, a takođe ne mogu ni zastarjeti.
Penzijsko i invalidsko osiguranje je grana socijalnog osiguranja koja priznaje određena socijalna prava pod određenim socijalnim uslovima, u cilju obezbjeđenja socijalne i materijalne sigurnosti osiguranog lica kada nastupi rizik starosti, invalidnosti i smrti. Razlikuje se obavezno i dobrovoljno osiguranje, kao mogućnost da lica koja nisu obuhvaćena obaveznim osiguraju na dobrovoljno osiguranje.
Osiguranicima se smatraju lica koja su obavezno osigurana na PIO u Fondu i lica kojima je priznato svojstvo osiguranika u dobrovoljnom osiguranju. Obavezno su osigurani na PIO:
- Lice u radnom odnosu,
- Lice koje samostalno obavlja zanatsko-preduzetničku djelatnost,
- Lice koje obavlja svešteničku dužnost ili vjersku službu


POJAM RIZIKA

Ukoliko postoji određeni rizik, odnosno, opasnost koja prijeti, nastaje potreba za zaštitom koja se realizuje pokrićem rizika a putem osiguranja.
Ukoliko ne postoji rizik, ne može se ni zaključiti ugovor o osiguranju. Za osigurača, u slučaju da se rizik pokriven ugovorom ostvari, postoji obaveza.
Riječ RIZIK potiče od engleske riječi „risk“, „danger“, njemačke „risko“ i ima široko značenje, ali se najčešće definiše kao moguć, neizvjestan događaj na koje osiguranik ili neka druga lica ne mogu da utiču, a istovremeno je pogodan da bude predmet osiguranja,
Da bi rizik mogao da bude predmet osiguranja, neophodno je ispunjenje sljedeći uslova:
1. da ostvarenje rizika bude moguće
2. da postoji neizvjesnost u pogledu mogućnosti njegovog odstupanja
3. da na nastupanje rizika ne utiče volja osiguranika ili nekog trećeg lica zainteresovanog za njegovo nastupanje...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:03 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  besplatni diplomski iz prava derrick 0 11,187 22-03-2014 12:25 PM
zadnja poruka: derrick
  Problemi otklanjanja posledica u vezi povrede prava na mirno uživanje imovine derrick 0 919 03-08-2013 06:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Izazovi, rizici i pretnje bezbednosti republike Srbije 2 derrick 0 1,306 25-07-2013 12:51 PM
zadnja poruka: derrick
  Elektronsko bankarstvo i rizici - ij derrick 0 1,078 24-07-2013 11:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Antropološko-psihološke i socijalno – kulturne pretpostavke odgoja i obrazovanja derrick 0 935 17-06-2013 01:48 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: