Retusiranje- diplomski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Retusiranje- diplomski
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Retuširanje fotografija – definicija i podele, razvitak kroz istoriju

Retuširanje potiče od francuske reči i definiše inteverncije na fotografiji u cilju njenog poboljšanja, ali samo dok ne dođe do stvaranja potpuno nove fotografije. Najčešće je cilj jednostavnog retuširanja uklanjanje grešaka fotografa. Naravno, greške najčešće zavise od očiju posmatrača. Retuširanje treba posmatrati kao proces izrade modifikacija na jednoj fotografiji , pri kome se primenjuju različita bojenja na orginalnim negativima i prozornicama ili ištampanim fotografijama kako bi se uklonili pojedini sadržaji ili stvorilli novi. Prikrivanje mrlja, uklanjanje dust spots i rekonstrukcija oštećenih delova fotografije su najčešći primeri retuširanja. U fotografiji koja je namenjena marketinškim kampanjama, proizvod mora biti predstavljen tako da i dvadeset sati retuširanja bude jeftinije od ponovnog slikanja na skupim lokacijama sa brojnom ekipom modela i fotografa. Retuširanje i kompouzing (compositing) su dva veoma povezana sredstva za obradu fotografiju. Ipak oni se suštinski razlikuju jer pod kompozingom podrazumevamo složeniji proces kopmonovanja (ukrštanja) dve ili više fotografija što kao rezultat donosi potpuno novu fotografiju koja do tada nije postojala. Kada je retuširanje dobro urađeno, posmatrač ne primećuje da je do retuširanja i došlo., osim ako stavimo jedan pored drugog prikaz slike pre i nakon procesa retuširana.


Razvitak kroz istoriju

Pre 1995. Retuširanje je zahtevalo složen ručni rad kao i značajan talenat umetnika i tehničarka.Zato je retuširanje bilo rezervisano samo za fotografije koje su imale veliku bitnost, npr komercijalni portreti ili slike namenjene marketing oglašavanjima Čak i najpažljivije izrađeni fotografski zapisi su retko savršeni pa je bilo uobičajeno da se ručno dodaju izbeljivači (da bi uklonili boju) ili da se četkicama dodaju pojedine boje. Ovaj proces je bio izuzetno komplikovan sa tehničkog stanovišta.

Dakle, to je bilo zajedničko prilikom retuširanja transparentnosti (ili duplikati) koristeći beljenje (za uklanjanje boje) a nakon se primenjuje bojenje, ili, često, jednostavno bojenje samo. Proces je vrlo komplikovan s tehničke strane. Postoje posebni izbeljivači za svaku od tri boje slojeva transparentnosti, plus opšti izbeljivač koji uklanja sve boje jednako. Ako se načini greška, uklonjene boje se mogu delimično povratiti sa jednom drugom hemikalijom.

Zatim je potrebno primeniti posebne boje koje se slažu sa originalima. Ove boje moraju odgovarati tačno izvornoj boji (tako da retušer može vizuelno oceniti njegove ili njene rezultate dok radite), ali i da izgledaju identično pod laserskim okom komercijalnalnog skenera (koji ne mora videti boje identično kao i mi).

Priručnik retušerstva mora biti napisan od strane naučnika koji zna kako dodati ili ukloniti boje, i vrlo vještog umjetnika koji zna gde biste ih trebali dodati ili ukloniti.

Retuširanje transparentnosti je jednostavano, na neki način, kada se poredi sa retuširanjem negativa. Retuširani negativ često je učinjen pomoću originalnih filmskih kamera, tako da postoji vrlo malo prostora za greške. Proces je komplikovan zbog činjenice da je slika izokrenuta, a retušer umetnik mora predočiti kako će izgledati konačna slika kao pozitiv. Na primer, istaknute vene pojavljuju se u boji negativa kao žuto-narančaste linije koja moraju biti uklonjene sa modrom bojom ili plavom olovkom. Ponekad, negativ mora biti pregledan kroz kolor filter kako bismo izolovati moguće greške za ispravljanje. Ako ste ikada videli boju negativa, onda znate da negativi imaju pretežno narandžaste boje, pa je i pozadina slične boje negativa crveno-narandžaste kao maska za uklapanje...

S A D R Ž A J

Retuširanje fotografija – definicija i podele, razvitak kroz istoriju 3
Razvitak kroz istoriju 3
Definisanje poziva – retušer fotografije 6
Radno okruženje 6
Odlike profesionalnog retušera 7
Tipična šema posla 7
Pokretanje preletne provere 8
Proverite da li ste razumeli vaša uputstva 8
Ne plašite se da date sugestije 8
Pregled prvih uzoraka 8
Napravite novi uzorak za svaku ispravku koju načinite 8
Spoznaj rokove 8
Prezentiraj konačan izgled klijentu 9
Osnovne koncepti retuširanja u fotošopu 10
Pregled vaših slika manipulacijskim alatima 10
Alatke za selekciju 10
Dimenzioniranje, izrezivanje, i kontrole za orijentisanje 11
Painting (bojenje) / Cloning (kloniranje) alati 11
Zamućivanje i izoštravanje 12
Korekcija boje 12
Korekcija slike sa Healing četkicom 12
Senka i svetlost na fotografijama 14
Vrste svetlosnih izvora 14
Studijska rasveta 14
Spoljna ili prirodna rasveta 14
Stapanje višestrukih izvora svetlosti 15
Razumevanje promena kod otvorene rasvete 16
Senke i svetlost 17
Stvaranje senki komplikovanih objekata 18
Loš ugao senke 22
Nepravilni oblici senki 24
Ne stavljati senku na umnoženi sloj 24
Čuvanje senki u biblioteci 24
Korekcije pojedinih delova 26
Zubi 26
Oči 31
Korekcije kože i fizionomije 35
Pripremanje retuširanih fotografija za novinsku štampu 39
Slika koju imate naspram slike koja vam treba 40
List sa specifikacijom 40
Koriscenje Photoshopovih alata za simuliranje novinarske stampe 41
Literatura 44


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:02 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: