Reportaža

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Reportaža
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz medijskih sustava.

Novinarstvo se temelji na izvješćivanju o događajima. Sve drugo je manje važno. Čitatelji, slušatelji i gledatelji žele biti obaviješteni, žele doznati što se novo dogodilo. Izvještavanje je prvenstvena zadaća masovnih medija, a novinarima je to glavni posao. Jedno od najpoznatijih metoda informiranja i izveštavanja u novinarstvu jest reportaža. U osnovi reportaže leži često vijest, ona je odraz doživljenosti autora.

Ono što reportažu čini umjetničkom medijskom formom jest umjetničko ređanje i povezivanje podataka i činjenica. Za razliku od komentara reportaža ne smije otvoreno djelovati ubeđivački, niti je mobilizatorska. Njena funkcija je da izazove emocije aditorijuma prema mnogo različitih subjekata koji obično sudjeluju u reportaži. Stoga neki teoretičari poput biskup na primjer reportažu svrstavaju u polifonijske novinarske žanrove. Ona je odraz novinarske inspiracije i uživljavanje u temu, događaje, aktere.

Dobra reportaža bi trebalo da sadrži elemente dramske radnje: uvod, zaplet, uspon, kulminaciju, pad, rasplet i na kraju poruku / pouku, ali ne moralizaciju ili naravoučenije. Opasnost kod reportaže je da se ne ode u patetiku ili melodramu. Reportaža na radiju insistira na audio snimcima (dobri sugovornici koji živopisni pričaju), vješto montiranim i "komentarisani" glazbenim i drugim tonskim zapisima poput šumova, zvučnih efekata. Autentičnost zvuka je aksiom reportaže.

Svojstva reportaže

Reportaža uobičajeno traje do 30 minuta na radiju ovom žanru se posvećuje, ako je potrebno, više od uobičajenog prostora za prosječnu rubriku. Reportaža je jedini novinarski žanr koji ne nastaje u "stisci s vremenom". Ona se radi dugo i studiozno, istraživački. Odnos prikupljenog i upotrijebljenog materijala je 1:10 pa čak i 1:100. U realizaciji reportaža za elektronske medije uvijek sudjeluje ekipa (terenski snimatelji, tonski snimatelj / montažer, glazbeni urednici, redatelji, novinari, organizatori ....). Svi zajedno stvaraju audio / audiovizualne umjetničko djelo. Koliko je reportaža cijenjen novinarski žanr govori i podatak da se na svim festivalima radija se kao zasebna natjecateljska kategorija.

Postavlja se opravdano pitanje da li određene teme "viđene" za reportažu. Prisjetimo li se slavnih novinara i pisaca kao što su Egon Erwin Kiš, Hemingway, ili novinar John Ridsetićemo se da su oni od ratnih reportaža napravili vrhunska umjetnička djela svjetske književnosti. Sportske reportaže su omiljeni tekstovi čitalačke publike, jer joj dočaravaju atmosferu događaja bez koje je svaki rezultat tek manje ili više dobra cifra.

Izvori

• Osobe za kontakt – najčešće javne, ugledne, stručnjaci koje novinari zovu da provjere ili pojasne neke informacije. Tu spadaju i glasnogovornici

• Osobe koju daju mig (tipster) – dobro obaviješteni pojedinci, osobe koje mogu upozoriti na kretanja, razvoj događaja i znaju nešto što može pomoći pri stvaranju vijesti

• Informatori mogu novinaru dati informaciju do koje se ne može doći službenim kanalima.

Reportaža kao izazov

Putopisna reportaža je prava književna forma u kojoj su se uspešno ogledali mnogi pisci od Crnjanskog i Andrića pa do izuzetnih novinara kao što je to bio Milan Kovačević, najpoznatiji televizijski autor reportaža kod nas - setimo se njegove antologijske serije “Karavan” do sada neprevaziđene u umetničkom i medijskom izrazu.

Reportaže iz svakodnevice običnih, malih ljudi poseban su izazov jer se novinarima postavlja zadatak da otkriju temu koja će zainteresirati auditorij, pobuditi njegova osjećanja, navesti ga na empatisanje s ličnostima u reportaži. To nije ni malo jednostavan zadatak. Mnogo je lakše napraviti reportažu o "velikoj" temi poput spomenutih o ratovima ( "Racija") ili putopisa iz malo poznatih krajeva. Upravo je u tome suština izazova za novinare sklone istraživačkom radu izvan redakcije i unaprijed organiziranih institucionaliziranih događaja (sjednica, konferencija, kongresa ...). Mnogi novinari svoje reportaže objavljene u novinama kasnije su preradili u zbirke i ispis kao knjige, a dokumentarni audio material montirali kao radio reportaže. Danas sve češće se i snima, posebno skrivenom kamerom, i montira material kao TV reportaža.

U osnovi izazovne reportaze najčešće leži dugotrajno istraživanje. Iz te činjenice možemo govoriti o istraživačkom novinarstvu jer je ono osnova i fudament svake reportaže. Danas nam je do korisnih informacija najlakše doći preko interneta. Web je onaj dio interneta koji je dostupan


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: