Relativna Relativnost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Relativna Relativnost
Ovo zapravo znaci da objekte u nasem svetu, koji se ZA NAS nalaze sa "one strane" maksimalnog poluprecnika, dakle koji su konkretno po nasim rezultatima od nas udaljeni vise od oko 1.5*1029 metara, mi bi morali videti kako SE UDALJAVAJU od nas i to brzinom vecom od brzine svetlosti, pri cemu njihova "stvarna" brzina ima proizvoljne vrednosti za razlicite posmatrace, ali posmatrac koji bi se u tom momentu vec nalazio "SA ONE STRANE" , video bi te iste objekte kako mu SE PRIBLIZAVAJU (dakle problem plavog pomaka zapravo i nije problem), i to brzinom manjom od brzine svetlosti, na nas nacin i u smislu naseg prostornog sazimanja. Veoma je vazno uociti da ovo vazi samo za posmatrace koji se priblizno "ISTOVREMENO" nalaze na priblizno "suprotnim" stranama lopte, odnosno u nasem slucaju, za nas svet, u istom trenutku jedan posmatrac se mora nalaziti "unutar" a drugi "izvan" odredjene zapremine koja je analogna kruznici pri cemu su jedan "nasuprot" drugom po istoj analogiji. Pojam "istovremenog - suprotnog" polozaja cetvoro-dimenzionalnog Svemira odgovara "dijametralno" suprotnim tackama hipersfere, analogno severnom i juznom polu nase Zemlje.
Uocimo jos nesto veoma veoma vazno. Bilo kakvim kretanjem podsvetlosnom brzinom kroz nas prostor, mi cemo se uvek nalaziti "unutra". Cak i ako krecuci se kroz nas svet dodjemo u tacku koja po nasem koordinatnom sistemu odgovara tacki na kojoj se nalazi "suprotni" posmatrac, njega tamo nece biti cak i ako se nije ni pomakao s mesta u trodimenzionalnom smislu, jer smo mi opet "iznutra", i na tom mestu, a on opet izvana, za nas "na drugoj strani". Ovo je malo teze shvatljivo, pa zato prvo razjasnimo sta se desava ako u polaznoj tacki ostavimo posmatraca da miruje a mi obidjemo ceo nas svet, sto mozemo i krecuci se stalno u istom smeru, posto je on prostorno zatvoren. Kada dodjemo na polazne prostorne koordinate, nas posmatrac ce biti tamo gde smo ga ostavili u prostornom smislu, ali on se nece nalaziti na istom mestu u visedimenzionalnom smislu. Ovo mozemo shvatiti i tako da i ako se on nije kretao u tri dimenzije, on se zbog prostorne-ekspanzije ipak nalazi na drugom mestu sa drugacijom koordinatom u cetvrtoj dimenziji. Znaci, mi jesmo dosli na isto mesto u prostornom smislu, ali u cetvorodimenzionalnom smislu nase koordinate nisu iste. Njegova koordinata u cetvrtoj dimenziji je "veca" od nase, posto se "nije" kretao, pa mozemo reci da se nalazi na "vecoj" hipersferi od nase ili , nama lakse shvatljivije, "izvan" nase hipersfere, sto najprostije receno znaci da je on pomeren u vremenu "prem van", odnosno u njegovom koordinatnom sistemu je "proteklo vise vremena" ili najprostije receno, on je ostario vise od nas. Prema tome, jedini nacin da dodjemo "na onu stranu" je da se krecemo brze od brzine kojom se prostire svetlost.
Dalja objasnjenja nisu potrebna. Relativnost je dosla do punog izrazaja. Brzina kretanja objekta koja je za nas veca od brzine svetlosti, za posmatraca "sa one strane" je manja od te brzine. Dok je svet u kojem zivimo, za nas u stanju prostorne-ekspanzije, za "suprotnog" posmatraca on je u stanju prostornog-sazimanja. Kada se mi nalazimo u stanju crne rupe, on se nalazi u stanju bele rupe. Naravno, vazi i obrnuto.
Prema tome nas Svemir osciluje, ali na ovde opisani nacin, tako da "istovremeno", dok prostorno-ekspandira njegov, za nas "unutrasnji" deo, dotle se prostorno-sazima njegov, za nas "vanjski" deo. Materija koja je sadrzana unutar iste visedimenzionalne "sfere", sada to sasvim jasno mozemo videti, niti nestaje iz jednog (unutrasnjeg) sveta, niti se pojavljuje niotkud u drugom "vanjskom" svetu. Ona samo menja mesto egzistencije shodno svom obliku i nacinu kretanja, pri cemu crne i bele rupe igraju znacajnu ulogu, delujuci svojim ranije opisanim mehanizmima. Zahvaljujuci nacinu svog kretanja materija biva drugacije vidjena, zavisno od svog relativnog kretanja u odnosu na posmatraca.

izvor:
http://users.beotel.net/~gmarjanovic/srulzaeo.html
16-05-2009 08:14 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: