Relacione baze podataka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Relacione baze podataka
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Od samog početka korištenja računara, obrada različitih vrsta podataka, bila je jedan od osnovnih zadataka. Podaci i informacije su postali pokretačka snaga modernog poslovanja na Zapadu pa i u cijelom svijetu. Kada želimo da imamo kvalitetne informacije o svim segmentima našeg poslovnog ili čak i privatnog života najbolje je da na određeni način organiziramo sve podatke koje mogu da nam pruže informacije koje su od velike važnosti u trenutku kada su nam potrebne, pogotovo se to odnosi na situacije kada u kratkom roku moramo donijeti neku kvalitetnu ili sudbonosnu odluku.

Tada bi bilo najbolje da podaci za svaki pojedini element budu organizirani tako da se mogu smjestiti u tabele sa istovrsnim zaglavljem. Može, a veoma često i mora da bude više tabela koje bi obuhvatili sve segmente našeg interesovanja. Svi ti segmenti se nerijetko zbog svoje prirode moraju organizirati u posebne tabele, a te tabele se mogu povezivati preko određenih zajedničkih elemenata. Skup više tih tabela koje služe jednom zajedničkom cilju, skupa sa njihovim veznim elelmentima naziva se BAZOM PODATAKA.

Njihov zajednički cilj se odnosi na svođenje veoma brze i uspješne infrormacije o svim događajima koji se dešavaju unutar jedne cjeline. Kada kucamo nešto u Wordu, vršimo neke tabelarne proračune u Exelu u više tabela onda imamo dodira sa bazom podataka. To je u svari pitanje organizacije naših podataka. Ako ispisujemo datoteke u Wordu i smještamo ih po određenim direktorijima na neki način organiziramo bazu podataka. U slučaju kada naša baza postane toliko komplikovana da nismo više u stanju da jednostavno kontrolišemo tok i razvoj podataka potrebno je preći na viši stupanj organizacije podataka i početi razmišljati o sistemu za upravljanje bazom podataka. Postoji više sistema za rad sa bazama podataka kao što su: DBMS, ACCESS, FOXPRO, ORACLE, MICROSOFT SQL, DB2, XM.

2.0. Šta je baza podataka ?

Jednostavno rečeno, BAZA PODATAKA je softwerska konstrukcija namjenjena za pohranjivanje, analizu i pretraživanje grupe srodnih i povezanih podataka, kao što su podaci o kupcima, pacijentima, telefonskim brojevima i sl.

Baza podataka sastoji se od jedne ili više (dvodimenzionalnih) tabela koje međusobno mogu biti povezane. Svaka tabela čuva istovrsne podatke (npr. podatke o nekoj osobi, predmetu i sl.). Svaki red u tabeli predstavlja jedan slog u tabeli (najmanja grupa podataka u bazi koja u potpunosti opisuje neki od koncepata koje baza modelira), a svaka kolona jedno od polja unutar tog sloga.

Dakle, slog može biti grupa podataka koja opisuje npr. neku osobu, a polja unutar tog sloga mogu sadržavati ime, prezime, adresu stanovanja ili datum rođenja te osobe. Slog se u literaturi još ponegdje naziva i entitet, a polje se naziva atribut. Svaki slog tabele se može jedinstveno identificirati putem jedne ili kombinacijom vrijednosti nekog od polja tog sloga. To polje ili kombinaciju polja tada nazivamo primarni dio ili osnovni ključ.
Tako neku osobu može jedinstveno identificirati njen matićni broj ili kombinacija vrijednosti polja imena i prezimena.

U jednoj tabeli može postojati više polja ili kombinacija polja koji mogu biti kao primarni ključ. Pored toga što primarni ključ ima ulogu jedinstvenog identificiranja sloga on igra ulogu i u povezivanju tabela. Uzmimo da naša tabela ustvari predstavlja listu pisaca. Pored te tabela imamo i listu knjiga, te je potrebno ove dvije tabele povezati kako bi smo znali koji je pisac napisao koju knjigu. Ako u slog knjige ubacimo polje koje sadrži vrijednost primarnog kljuća pisca, ove dvije tabele su povezane. Ovo novo polje (koje iskljućivo služi za povezivanje dvije tabele) u tabeli se zove strani ključ. Ovakav način povezivanje podataka nazivamo relacioni model baza podataka.

2.1. Organizacija podataka

Organizacija podataka je od veoma velikog značaja kada želimo raditi sa bazom podataka. Jedan od ključnih aspekata, dobrog kreiranja baze podataka jeste kako će podaci biti organizirani u bazi podataka. Da bi postigli dobro kreiranu bazu podataka, podatke bi trebalo organizirati tako da su lahko dostupni i da omogućavaju lahko održavanje baze podataka.

Treba odrediti koji će podaci ulaziti u bazu podataka, zatim koji će se podaci smjestiti u određene tabele među kojima će biti uspostavljen odnos, te kakav je odnos među tim podacima. Potrebno je smanjiti mogućnost koliko je moguće da se isti podatak zapisuje više puta (redundacija), jer višestrukim zapisivanjem nastaju problemi očuvanja stvarne, jedinstvene vrijednosti svih podataka pri ažuriranju. To utječe i na pouzdanost informacija koje se dobiju iz tih podataka. Potrebno je upravljati smještanjem podataka i očuvanja tih podataka od namjernih i nenamjernih uništenja tj. da ne dođe do gubitka integriteta podataka. Neke podatke treba zaštititi od toga da ih neovlašteni korisnici ne mijenjaju što se zove tajnost ili privatnost podataka.

2.2. Kreiranje baze podataka

U svakodnevnom životu da bi počeli nešto praviti, kreirati potrebno je da unaprijed odredimo dizajn, nacrt. Ako hoćemo da pripremimo neko jelo, potreban nam je recept, ako hoćemo graditi kuću potreban nam je nacrt kako će izgledati i sl.

Pri kreiranju baze podataka, također prethodno trebamo organizirati podatke, odrediti ciljeve.

Ciljevi dizajniranja/kreiranja:
• eliminisati suvišne podatke
• omogućiti brzo pronalaženje pojedinačni podataka
• sačuvati jednostavno održavanje baze podataka

1. UVOD............................................................................................................................3
2.0. Šta je baza podataka ?................................................................................................3
2.1. Organizacija podataka........................................................................................4
2.2. Kreiranje baze podataka.....................................................................................4
2.3. PRISTUPI BAZAMA PODATAKA- programski jezici (sredstva)..................6
3.0. O modelima podataka................................................................................................7
3.1. Nastanak i razvoj relacionog modela baze podataka........................................8
3.1.1. Relacioni sistem za upravljane bazama podataka........................................8
3.1.2. Predstavljanje podataka.............................................................................10
3.1.3. Pristup podatcima.......................................................................................11
3.1.4. Sistemski tretman „NULL“ vrijednosti.....................................................11
3.1.5. Neprekidan pristup dinamičkom katalogu relacionog modela..................11
3.1.6. Sveobuhvatan jezik za rad sa podacima.....................................................12
3.1.7. Ažuriranje pogleda.................................................................................... 13
3.1.8. Dodavanje, brisanje i modifikovanje na visokom nivou...........................13
3.1.9. Fizička nezavisnost....................................................................................14
3.1.10. Logička nezavisnost.................................................................................15
3.1.11. Integritetska nezavisnost..........................................................................15
3.1.12. Distribuciona nezavisnost........................................................................16
3.1.13. Rad sa jezicima niskog nivoa...................................................................17
4.0. ZAKLJUČAK...........................................................................................................18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:50 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tipovi podataka u C++ derrick 0 2,316 08-09-2013 01:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi podataka derrick 0 1,861 08-09-2013 01:19 AM
zadnja poruka: derrick
  Bežični prenos podataka Maja 0 1,811 22-08-2012 03:54 PM
zadnja poruka: Maja
  Delphi- rad sa bazama podataka - aplikacija sa bazom Maja 0 2,104 22-08-2012 03:49 PM
zadnja poruka: Maja
  Seminarski rad - Prostorne baze podataka erik_bananamen 0 2,737 14-05-2011 01:40 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: