Razvoj na pazarot na drzavni hartii od vrednost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Razvoj na pazarot na drzavni hartii od vrednost
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Системот за тргување претставува механизам преку кој на едно место ( физички или електронски ) се поврзуваат купувачите и продавачите на хартии на вредност. Притоа, трансакциите се извршуваат со посредство на брокерите, кои преку преговарање и нагодување ги утврдуваат цените ( усогласувајќи ги спротиставените цели за индивидуално максимирање на добивката ). Берзите на долгорочни хартии од вредност не се единствени пазари кои што имаат воспоставен систем на тргување, затоа што соодветни системи за тргување постојат за најголемиот број стоки и услуги во пазарните економии.
Системот за тргување е маеханизмот кој го овозможува извршувањето на купопродажните трансакции на берзата, поради што неговата структура и организациона поставеност има големо значење. Особено ако се има предвид дека постојат голем број модалитети на организација на системите за тргување. Токму поради тоа во пракса, системите за тргување се разликуваат од берза до берза. Поборниците на секој пооделен систем имаат свои објаснувања зошто токму системот кој тие го преферираат е најдобар, но дилемата што е најдобро решение, знаејќи ги сите pro и contra аргументи, сепак продолжува да опстојува.
Технологијата на тргување со хартии од вредност драстично се промени во последните две децении како резултат на невидениот бум на комуникациската и компјутерска индустрија. Тоа уште повеќе го усложни изборот на „најдобриот“ систем за тргување. Притоа, изборот на системот за тргување треба да го направат самите берзи, кои мораат да бидат конкурентни за да привлечат клиентите да тргуваат преку нив, односно треба да развијат ефтин, брз, ефикасен и едноставен систем за тргување, прилагоден кон интересите на учесниците на пазарот. Државните органи не треба да се мешаат во овој избор, но бездруго треба да ги знаат и разбираат одбраните системи за тргување, за да можат да вршат соодветна контрола и надзор над работењето на берзите. Исто така, разликите помеѓу берзанските системи за тргување се зголемија и како резултат на силниот тренд на либерализација во финансиската сфера и зголемената конкуренција помеѓу берзите во развиените западни земји.
Оттука, системите за тргување се разликуваат зависно од тоа :
- дали се настојува да се изврши т.н. консолидација на пазарот на хартии од вредност, т.е. дали во една национална економија ќе постои една единствена берза или мрежа од конкурентни берзи и пазари „преку шалтерот“?
- дали ќе се избере класичниот аукциски модел на тргување и дали при тоа, како подваријанта на тој модел, ќе се оди на т.н. континуиран или call пазар?
- како ќе се постават функциите на пазарните посредници, односно дали на пазарот ќе дејствуваат само брокери или ќе има и дилери / маркет мејкери ?
- како ќе се врши преносот на хартиите од вредност, односно дали трансферот ќе се одвива со физичко предавање или со посредство на систем за дематеријализирано водење на сопственоста на хартиите од вредност ?
- како ќе се врши палќањето на склучените берзански трансакции- во готово, со чек или преку банкарски сметки ?

Osnovni pri~ini za razvoj na pazarot na dr`avni hartii od vrednost

Osnovni pri~ini za razvojot na pazarot na dr`avni hartii od vrednost vo Republika Makedonija se slednive:
Poefikasno finansirawe na buxetskite potrebi na kratok i dolg rok. Efikasnoto finansirawe na buxetskite potrebi na kratok rok podrazbira nepre~eno izvr{uvawe na buxetskite rashodi zaradi ostvaruvawe na funkciite na dr`avata i zaradi izbegnuvawe na sostojba na kumulirawe na dostasani nenamireni obvrski. Nenavremenoto nami-miruvawe na dostasanite obvrski vlijae negativno na kredibilitet na dr`avata kako dol`nik. Isto taka, nenavremenoto namiruvawe na obvrskite na dr`avata mo`e da ima i socijalni posledici (transferi vo oblasta na socijalata, isplata na penzii, transferi za detski dodatok i sl.). Koristeweto na dr`avnite hartii od vrednost kako instrument so koj bi se amortizirale kratkoro~nite neusoglasenosti pome|u javnite prihodi i javnite rashodi, odnosno kako instrument so koj navremeno bi se obezbedile finansiski sredstva }e ima klu~no vlijanie vo ostvaruvawe na prethodno navedenoto. Efikasnoto finansirawe na buxetskite potrebi na dolg rok podrazbira obezbeduvawe na finansiski resursi za


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:49 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elementi sigurnog i bezbednog rada na proizvodnim postrojenjima u pogonima metalo. derrick 0 3,027 11-10-2013 03:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Konflikti na relaciji turista - domaćin derrick 0 1,853 08-08-2013 08:57 AM
zadnja poruka: derrick
  Programi lojalnosti na primeru hotelskog lanca „Best Western“ derrick 0 2,079 05-06-2013 08:01 AM
zadnja poruka: derrick
  Spašavanje na moru - hr derrick 0 3,491 04-06-2013 10:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Specifičnosti očevida na mjestu počinjenja silovanja - hr derrick 0 1,701 04-06-2013 10:34 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: