Razvoj misljenja (vrste) -psihologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Razvoj misljenja (vrste) -psihologija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Поимање мишљења

Психолози сматрају да је суштина мишљења у схватању или увиђању односа, веза. Под мишљењем се подразумевају ментални, претежно симболички процеси којима се схвата и уноси неки поредак у спољну и унутрашњу реалност. Све оно што спада у апстраховање, појимање, закључивање, суђење, замишљање и сећење. Опажаји и чулни осећаји не спадају у мишљење, али га допуњују. Мада је когнитивне природе, мишљење је под знатним утицајем осећања и хтења. Када је тај утицај преовлађујући, говори се о мишљењу као испуњењу жеља, које има привидно логичку структуру, али је стварно вођено жељама субјекта. У сложенијим видовима некогнитивних утицаја на мишљење јавља се аутизам, као поремећај. Магијско мишљење је такође у знатној мери некогнитивног порекла.
Истраживањем мишљења баве се многе дисциплине чији се налази међусобно допуњују. Филозофија се бави могућностима мишљења у сазнавању света. Логика проучава мишљење са становишта појмова и суђења. Социологија и политикологија баве се утицајем друштвених фактора на мишљење. Физиологија, посебно неурофизиологија истажује везу између одговарајућих механизама и мишљења, док психологија проучава срж, суштину и одредбе мишљења. Медицина, психопатологија, психијатрија и фармакологија изучавају органске и друге патолошке, као и хемијске утицаје на мишљење. Кибернетика разрађује мишљење као информациони процес, а у вези са имитацијом прераде информација, рачунарским техникама и технологијом управљања.
По K.Г.Јунгу, мишљење је једна од две рационалне психичке функције, манифестована у акту расуђивања, чији су резултати извесни појмови или везе међу појмовима. Док је према бихејвијиристи Џ.Вотсону мишљење само безгласни, субвокални или имплицитни говор...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:02 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam radne grupe oblici i vrste radnih grupa derrick 0 2,293 08-03-2014 01:48 AM
zadnja poruka: derrick
  Psihologija gomile kao uvod u fenomenologiju masovne kulture derrick 0 2,618 21-09-2013 09:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj lidera mišljenja na ponašanje potrošača Maja 0 2,852 23-03-2012 04:51 PM
zadnja poruka: Maja
  Uputstva za pisanje seminarskog rada - Psihologija bola Dzemala 0 3,916 19-06-2011 08:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Psihologija rada erik_bananamen 0 5,458 14-05-2011 01:41 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: