Različite koncepcije kritičkog mišljenja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Različite koncepcije kritičkog mišljenja
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.U okviru pojmovne konceptualizacije usvojena je definicija koja određuje kritičko mišljenje kao osvešćeno evaluativno mišljenje osetljivo na kontekst. Kritička misao podrazumeva na kriterijumima zasnovanu procenu nekog misaonog procesa ili produkta, pri čemu su kriterijumi ne samo nužno logički zasnovani već i kontekstualno osetljivi. Svest o sopstvenom kogniiivnom funkcionisanju, kao i sposobnost prepozoavanja i razumevanja sopstvenih i tuđih emocija nužni su preduslov efikasnosti kritičke evaluacije....


Šta je kritičko mišljenje?


Ako odgovor na ovo pitanje potražimo u literaturi, može nas zbuniti veliki broj definicija koje su u opticaju. Nije preterano reći da ih ima onoliko koliko i autora koji se bave kritičkim mišljenjem, ili bar onoliko koliko i programa dizaj-niranih da podstiču kritičko mišljenje. Ilustracije radi, napraviljen je izbor defi-nicija koje se često sreću u literaturi i smatraju se uticajnim.

* Kritičko mišljenje je veština davanja racionalnih argumenata za nečije ponašanje ili slaganje sa određenim uverenjem. Ono takođe uključuje i dispozicione elemente: spremnost na postavljanje pitanja i produkciju pretpostavki.
* Kritičko mišljenje je kognitivno - afektivna aktivnost koja uključuje selekcionisanu kombinaciju veština i strategija koje pomažu pojedincu da obradi različite informacije u skladu sa logičkim pravilima, da se distancira od sopstvenih ubeđenja i predrasuda i da stigne do dobro zasnovanih i logičkih zaključaka, pojmova i izbora.

* Kritičko mišljenje je razumno, refleksivno mišljenje koje je foku-
sirano na odlučivanje o tome u šta da se veruje i šta da se čini
* Kritičko mišljenje čine mentalni procesi, strategije i predstavlja-
nja koje Ijudi koriste da reše probleme, donesu odluke i nauče
nove pojmove .
* Kritičko mišljenje je mišljenje koje olakšava prosuđivanje jer je zasnovano na kriterijumima, samokorigujuće je i osetljivo na kon-tekst.
* Kritičko mišljenje je vrednovanje zaključaka putem logičkog i sistematičnog istraživanja problema, dokaza i rešenja.
* Kritičko mišljenje je mišljenje o mišljenju i evaluacija našeg mi-
šljenja, osećanja i ponašanja koja nam omogućuje da ih pojasni-
mo i unapredimo.
* Kritičko mišljenje je kognitivna strategija neprekidnog proveravanja i testiranja mogućih rešenja....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: