Rapid prototyping

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Rapid prototyping
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

1.1 Uvod u rapid prototyping

Rapid prototyping je neverovatan, moćan i revolucionaran. Još od isporuke prvih rapid prototipova obim i širina korišćenja su prerasla sva verovanja. Bukvalno svaka industrija koja se bavi proizvodnjom mehaničkih komponenti je koristila rapid prototyping. Tehnologija se toliko prožima da će većina ljudi koristiti barem jedan proizvod, na dnevnoj bazi, na kojem je rapid prototyping primenjen. Rapid prototyping je industrija od skoro milijardu dolara sa više od 30 sistemskih prodavaca koji su instalirali preko 9,500 mašina širom sveta. Sa porastom primene tehnologije za razvoj prototipova, pojavile su se nove aplikacije, rapid alati i rapid proizvodnja. Dok je industrija rasla nije bila bez izazova. Generalni konsenzus je da manje od 20% od dizajna i razvoja proizvoda ,takve zajednice, koriste rapid prototyping. U proizvodnji i proizvodjačkim disciplinama nivo korišćenja je znatno manji.
Ako je tehnologija tolko jaka zašto je tako malo firmi koriste? Zašto su početna predvidjanja fenomenalna, ubrzan rast i zamena konvencionalnih procesa-nikad uvidjeni? Rapid prototyping je alat za dizajn, inženjering i razvoj. Kao sa svakim alatom, tu su granice i prepreke koje ometaju njegov razvoj, i tu su prednosti i slabosti koje ograničavaju njegovu korisnost. Iznenadjujuće je kako može prototip nastati od komore praha. On je jako moćan za proizvodnju delova bez obrade, livenja ili oblikovanja. Ipak, rapid prototyping je samo alat: alternativno rešenje za dizajn i razvoj izazova. Beneficije i vrednost ove tehnologije je realizovana samo kada se primenjuje na odgovarajuće aplikacije. Odredjivanje kada se primenjuje rapid prototyping zahteva razumevanje te tehnologije, procesa, prednosti i slabosti. Industrijski lideri veruju da je ovo ključna barijera za ubrzani uspon tehnologije. Mnogi su zaključili da manjak svesti, razumevanja, i zahvalnosti rapid prototyping-a predstavlja kritične barijere za njegovo usvajanje i rast.

1.2 Istorija rapid prototyping-a

Postoji odgovor koji je ispravan za sve. Prednosti kod rapid prototyping-a su uvek dovedene u pitanje doklegod pitanje nije postavljeno u kontekstu specifi?nih potreba i ciljeva. Ako je rapid prototyping iskoristiv alat, odgovor na pitanje koja tehnologija je bolja biće jedinstven, ličan i individualan. Dakle, informacija nije data sa definitivnim izjavama. Umesto toga, tehnologija je izdiskutovana na način koji omogućuje čitača da razvije njegove ili njene odgovore. Za one koji veruju u rapid prototyping postoje informacije koje će podržavati njihovo mišljenje. Za one koji hoće da dokažu da je rapid prototyping nepraktično rešenje ima dosta dokaza. A za one koji jednostavno hoće da izaberu pravi odgovor ima dovoljno informacija da im otpomogne u tome. Kako mogu sve ove želje biti zadovoljene odjednom? Jednostavno je. Ovaj put rapid prototyping nepruža ni jednu definitivnu izjavu, a u velikom broju slučajeva čak poteže više pitanja. Informacija data nosi sa sobom generalni princip koji odgovara na svako pitanje sa “zavisi”. Prednosti i mane, aplikacije i koristi, i evaulacija i implementacija rapid prototyping-a su jedinstvene u svakom delu, produktu, programu i kompaniji. Dakle odgovor na svako pitanje biće “zavisi”. Odgovor jedino može biti odredjen kada informacije o rapid prototyping-u su spojene sa jedinstvenim situacijama u svakoj kompaniji i svakom projektu.
Rapid prototyping industrija je postigla mnogo od kad je začeta. Došlo je do drastičnih razvoja od 1987. godine od kad je uvedena stereolitografija. A opet ostaje prostora za dalji razvoj kao i potreba za daljim napredovanjem. Mnogi od prepreka sa kojim se rapid prototyping suočava nisu jedinstvene. A kao i sa svakom drugom novom tehnologiom, postoji otpor ka promeni i odbojstvo da se proradi kroz izazove tehnologije u razvoju. Uz to postoje drugi faktori koji su jedinstveni u ovoj industriji. Pošto rapid prototyping zahteva 3D digitalnu definiciju dela, njegova razvojna brzina je ista kao CAD modeliranje, aplikacija koja je daleko od korišćenja od strane većine dizajnerskih profesionalaca. Uz to rapid prototyping je opterećen sa negativnom percepciom da su delovi “lomljivi”. Iako je ovo bilo istinitio pre mnogo godina, to sada nije zadovoljavajuća generalizacija. A opet mnogi veruju da su rapid prototipovi previše lomljivi da bi opravdali neevauliaciju ili ne korišćenje ove tehnologije.
Sobzirom da nastavlja da bude alat za manjinu, rapid prototyping možda ne predstavlja pretnju u konkurenciji onih koji ga ne koriste. Mada je veliki broj kompanija koje su implementirale tehnologiju otkrio jake prednosti u aplikacijama koje se prostiru kroz razvoj produkta duž izrade do prodaje i marketinga. Odluka je na vama. Ovo uputstvo u rapid prototyping ne daje nikakve odgovore. Umesto toga daje informacije za ispomoć u stvaranju obaveštajne odluke.

1.3 Definicija rapid prototyping-a

ʺRapid Prototypingʺ je postao generički izraz sa kojim se opisuju mnogi prototipni procesi. Žalosno je to da je industrija napravljena na osnovu jednostavne, moćne i privlačne fraze. Danas sve je oko brzine, efikasnosti i produktivnosti, tako da su reči uobičajeno primenjene na bilo koji proces koji brzo generiše prototipove. Pred, ʺrapidʺ je relativan pojam, tako da je primenjena na oba procesa i one koji naprave prototipove preko noći i na one koji se prave nedelju dana i više. Dokle god je proces napravljen brže nego što je ranije bilo moguće, kompanije i industrije primenjuju oznaku rapid prototyping-a. Rapid prototyping je digitalni alat koji izrasta delove na osnovi sloj na sloj bez obrade, modeliranja i livenja kao to je prikazano na slici ispod. Direktni procesi su oni koji proizvode stvarni alat ili prodajni deo rapid prototyping sistema. Indirektni procesi su oni kod kojih postoji sekundaran proces izmedju izlaza rapid prototyping sistema i finalnog alata ili prodajnog dela. Na još većoj meri imamo rapid tooling i rapid proizvodnju koje imaju više definicija. Ako je proces završen jako brzo mnogi će ga opisati kao rapid tooling ili rapid proizvodnjom. Za ovaj tekst definicije za ove dve tehnologije su sledeće: Rapid Tooling : Proizvodnja alata ili plesni direktno ili indirektno preko tehnologije prototyping-a. Rapid
Proizvodnja : Proizvodnja delova krajnje upotrebe direktno ili indirektno preko tehnologije rapid prototyping-a.

Sadržaj :
1. Uvod
1.1 Uvod u rapid prototyping......................................................................2
1.2 Istorija rapid prototyping-a....................................................................3
1.3 Definicija rapid prototyping-a................................................................4
2. Elementi
2.1 Zašto prototip?...........................................................................................5
2.2 Beneficije.....................................................................................................7,8
2.3 Pregled Aplikacija.....................................................................................9
2.4 Razvoj Produkata.....................................................................................10
2.5 Detaljno Objašnjenje Tehnologije...........................................................11
3. Budućnost
3.1 Budućnost..................................................................................................12
3.2 Rapid Tooling i Rapid Manufacturing...................................................13
3.3 Alat Za Promenu.......................................................................................14
3.4 Proces Rapid Prototyping-a.....................................................................15
4. Literatura


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: