Rani Van Gog i holandski period

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Rani Van Gog i holandski period
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVODSavremenici su Vinsenta van Goga smatrali promašajem - nije bio u stanju da zasnuje porodicu, da zaradi za život, da zadrži prijatelje. Ipak,u svom slikarstvu je stvorio poredak koji se suprotstavlja haosu kakvim je bio okružen. Umetnost je bila pokušaj da uredi svet sa kojim nije mogao da izađe na kraj. Umetnost mu je omogućila da taj, neprijateljski svet, prihvati kao svoj.

Prvi sin protestantskog pastora Teodora van Goga,Vinsent van Gog je rođen 30.marta 1853. godine u holandskom gradu Cundertu u porodici koja je dala nekoliko zlatara, umetnika i trgovaca umetninama. Godinu pre njegovog rođenja, na isti dan, njegova je mati, Ana Kornelija, rodila majušnog, mrtvog dečaka kome su dali ime Vinsent. Tačno godinu dana kasnije, tridesetog marta, rođen je ponovo dečak, ovog puta - živ. Zato što je došao na svet istog dana, dali su mu, u strahu, isto ime.Tako je od samog početka njegov život natkriljen senkama sumnji i obeležen promašajima. "Ja sam već jednom umro. Nikada se zato neću bojati smrti", kasnije je rekao Vinsent. Vinsent nije prvi slikar u svojoj porodici, kao što se to obično misli. Van Gogovi su trgovali umetničkim delima i među njima je postojala izvesna slikarska tradicija. (Nalik na porodice Bah i Mocart, i u Van Gogovim precima postojalo je zrno talenta, koje je procvetalo u genijalnost u sledećoj generaciji - kod Vinsenta). Tako se Vinsent van Gog još od najranijeg detinjstva susreće sa umetnošću, što je verovatno uticalo na njegovo dalje opredeljenje. Njegov ujak je bio suvlasnik firme za prodaju umetničkih slika. Van Gog je radio u toj firmi od svoje 16. godine. Mnogo je putovao kao trgovac umetnina Narednih šest godina, prodavao je slike u Hagu, Londonu, Parizu i Berlinu. Kada je napustio ovaj posao, postao je učitelj u Parizu i narednih nekoliko godina proveo je predajući likovnu umetnost.

Godina 1880. bila je prekretnica u njegovom životu. Tada je upisao školu likovnih umetnosti i odlučio da se u potpunosti posveti slikarstvu,koje je i teorijski i praktično,najbolje poznavao. Napustio je studije teologije, ubrzo prestao da radi i kao učitelj i kao propovednik i prepoznao da je njegova misija drugo - da bude prorok. Njegove strašne propovedi biće izražene bojama. Tako će njegove reči postati krv i meso. On, dakle, nije propovedao o tome kako je od vode postajalo vino. Van Gog je slikao svu raspevanu alkoholaturu vina u čistoj vodi i svu plavu opijenost vode u vinu. "Ja ne slikam, ja otkrivam predmete", pisao je Teu. Jedna od najznačajnijih ličnosti u njegovom životu je bio njegov četiri godine mlađi brat Teo, kome se Vinsent van Gog, kroz mnoga pisma, ispoveda, priča o sebi, svom životu, svojim slikama i umetnosti.

Sadržaj

UVOD
1 Rani Van Gog – Holandski period 4
2 Odvajanje od impresionizma ranog stvaralaštva 6
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:40 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Rani Van Gog i holandski period - Maja - 23-02-2012 08:40 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ludvig van Beethoven - klavirska sonata op. 79 G dur Vesnica 0 2,229 20-05-2010 07:47 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: