Rad u grupi - esej

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Rad u grupi - esej
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD


Da bi došli do grupe i predstavljanja tematike rada u grupi, pođimo od tima.
Tim predstavlja oblik formalne organizacije zajedničkog radnog ili poslovnog procesa koji povezuju određeni ciljevi i interesi članova, zajednička misija i zadaci. Timovi u organizaciji su nastali šezdesetih godina prošlog veka, kao posledica evolucije klasične organizacije preduzeća, njene organizacione i upravljačke strukture. U okviru timova kao organizacionih oblika obavljanja poslova obezbeđuje se pozitivna sinergija, efekat zajedničkog rada i na taj način porast organizacionih performansi preduzeća, kao što su produktivnost i efikasnost.
Postoje razne definicije tima. Tako, (Janošević, 2006.) ističe da je tim grupa ljudi koji rade međuzavisno, koji su angažovani za ostvarivanje zajedničkog cilja i kao tim postižu visok rezultat. Jovanović i Živković (2007) definišu tim kao grupu čiji članovi poseduju komplementarne veštine, angažovani su za zajedničku svrhu i ciljeve performansi za čije ostvarivanje razvijaju zajednički pristup i zajednički su odgovorni.
Tim se može definisati kao formalna grupa čiji članovi imaju komplementarne veštine, koji su privrženi zajedničkim radnim ciljevima i zadacima za koje se smatraju odgovornim.
Kako ćemo tim iz ove definicije da razlikujemo od pojma grupe?
Pretpostavka uspešnog timskog rada je da članovi tima sebe percipiraju kao društvenu grupu u okviru organizacije. Prvo, timovi su brojčano znatno manji od grupa. Grupu može činiti jako veliki broj ljudi, dok je za tim taj broj znatno manji, idealno je od četiri do šest. Iskustvo pokazuje da su se najuspešnijim pokazali timovi koji su po broju članova relativno mali. Kada tim ima više od optimalnog broja članova, na primer deset ili dvanaest, postaje veoma teško da se usklade interesi svih članova i da se obezbedi dominacija timskog naspram individualnih ciljeva. Drugo, pretpostavka uspešnog timskog rada je dobro izveden proces selekcije kandidata za članove tima, koji za grupu i grupne procese nema veliku važnost. Timovi uvek imaju jasan razlog svoga postojanja i za njihovu efikasnost je od ključnog značaja da prilikom selekcija i regrutacije članova izbor padne na kandidate koji poseduju odgovarajuće sposobnosti i veštine: tehničke, analitičke ili interpersonalne. Treće, članovi tima kroz dinamičnu interakciju razmene znanja i kreativno suprotstavljanje ideja nastoje da ostvare cilj radi koga su okupljeni, dok članovi grupe svoj cilj nastoje da ostvare kroz zajedništvo koje potiče iz konformizma u grupi. S tim u vezi, performanse grupe predstavljaju sumu individualnih rezultata članova grupe i ne postoji pozitivan sinergetski efekat koji se u slučaju timskog rada redovno javlja. Koordinirani individualni napori članova tima dovode do toga da ukupni rezultati tima budu veći od prostog zbira individualnih rezultata članova tima.
U osnovi koncepcije timova je pristup da su tim i njegov učinak neraskidivo povezani. Učinak u timovima zavisi od individualnih doprinosa i od proizvoda kolektivnog rada, odnosno zajedničkog rezultata članova tima koji rade u grupi. Timovi se raspoznaju prema svojim karakterističnim obeležjima (performansama), a u organizacionom pogledu oni su sredstvo za ostvarenje postavljenih ciljeva preduzeća.

Sadržaj

UVOD
1.1 Psihološke osnove grupnog rada 2
1.2 Psihološke osnove nastanka grupa 2
1.3 Odnosi i komunikacija u malim grupama 3
ZAKLJUČAK 4
LITERATURA 4


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:41 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Globalization - esej derrick 0 1,496 29-08-2013 02:28 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga države u ekonomiji -esej derrick 0 1,570 26-08-2013 10:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Terorizam kao pretnja globalnoj bezbednosti - esej Dzemala 0 3,209 10-08-2011 05:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Povijest rockwool grupe - esej Dzemala 0 1,509 02-04-2011 02:58 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Šta Srbija dobija ulaskom u EU - esej Dzemala 0 3,074 10-02-2011 02:24 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: