Rad srca i bolesti rada srca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Rad srca i bolesti rada srca
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medicine.

Срце је моторни орган крвотока, смештен у средишњем пределу грудног коша између два плућна крила. Прима крв из вена, а потискује је у артерије. Срце је шупаљ мишиц који има улогу двоструке пумпе: десна преткомора истискује крв у десну а лева преткомора у леву комору. Десна комора истискује крв у плућа (мали крвоток), а лева комора у све остале делове тела (велики крвоток). Разликујемо десно срце, у које дотиче редукована крв из целог тела, које потом оно истискује у плућа, где се оксидује (обогаћује кисеоником), а затим преко система плућних вена утиче у лево срце, одакле се истискује у велики крвоток.

Срце је мишићна пумпа која својим ритмичким контракцијама омогућава стални проток крви кроз сва ткива обезбеђујући нормалну размену материја. Постоје механизми који служе одржавању срчаног ритма и обезбеђују прилагођавање срчаног ритма тренутним потребама организма. Срце је обмотано танком мембраном - перикардијум, и налази се у централном делу грудног коша, изнад дијафрагме, мишићне масе која дели грудни кош од абдомена. Величина срца је отприлике као стиснута песница, док тежина варира од 300-350 грама код мушкараца до 250-300 грама код жена.

Срце се састоји од две преткоморе и две коморе. Горње преткоморе се називају атрије (атриум деxтрум ет атриум синиструм) и преузимају крв која се враћа након циркулисања кроз организам у срце и васкулаторног система и преноси ту крв у две доње коморе које се називају вентрикуле (вентрицулус деxтер ет вентрицулус синистер). Вентрикуле су место одакле се крв поново шаље кроз организам.

Атријум и вентрикула на левој страни срца чине лево срце, док атријум и вентрикула на десној страни чине десно срце. Атријуми и вентрикуле са обе стране срца су подељење зидом - септум, који спречава мешање крви левог и десног срца. Део зида који дели десну и леву атрију се зове интератријални септум, док део који дели десну и леву вентрикулу се зове интервентрикулни септум.

Срчано пумпање је производ ритмичке контракције и опуштања срчаног мишића, који се назива миокардијум. При контракцији зида атријума или вентрикуле, зид се помера унутар срца и притиска крв у коморе. Овај притисак течности унутар комора приморава крв да напусти срце, и мишићи који чине зид атрија или вентрикуле се опуштају и примају нову количину крви. Мишићи зидова вентрикула су дебљи, јер за разлику од атрија које морају да проводе крв до вентрикула, вентрикуле проводе крв до свих органа у организму, од најближих до најдаљих, те морају да имају већу масу и снагу пумпања. Такође, мишићни зид леве вентрикуле је дебљи од десне, јер десна вентрикула пумпа крв само у плућа, док лева вентрикула пумпа крв у остатак организма. Атријум и вентрикула са обе стране срца (леве и десне) су одвојене атрио-вентрикуларним залисцима (АВ залисци). Улога ових залистака је да контролишу ток крви, тј. регулише крв тако да тече из атријума у вентрикулу, а никако у обрнутом смеру, из вентрикуле у атријум. АВ залисци се отварају и затварају као резултат у цикличним променама притиска са сваким откуцајем срца. Када је притисак у атријуму виши од оног у вентрикули, залистак се отвори, у супротном се залистак затвори.

Спољашњи облик срца: Срце је тешко око 270 г. Има облик тростране пирамиде, чија је оса управљена на лево и надоле. Преткоморе спреда имају мало проширење и налазе се иза одговарајућих комора. Граница између преткомора и комора назначена је споља кружним веначним жлебом. На предњој страни срца налази се артеријско плућно стабло, а иза њега аорта. Базу срца чини десна преткомора која се нагоре наставља горњом шупљом веном, а надоле доњом шупљом веном, и лева преткомора у коју се уливају четири плућне вене.

Унутрашњи изглед: Десне и леве шупљине су међусобно одвојене међукоморном и међупреткоморном преградом. На десној страни преткоморне преграде запажа се овална јамица, остатак Боталовог отвора, који у фетусу омогућава крви да обиђе мали крвоток. На бази комора налазе се по два кружна отвора:

Преткоморно - коморна ушћа, помоћу којих преткоморе саобраћају у коморама. На овим ушћима се налази валвуларни апарат (залисци), који спречава враћање крви из комора у преткоморе. На десном ушћу је тролисна, а на левом дволисна валвула.

Артеријска ушћа помоћу којих лева комора саобраћа с аортом а десна с плућном артеријом. На овим ушћима се налазе по три полумесечаста залиска који формирају препреке облика ластиног гнезда и спречавају повратак истиснуте крви у срчане коморе. Зид комора је рапав због мишићних испупчења на којима се припајају везивне траке, повезане с митралним и трикуспидним залисцима које одржавају у потребном положају. На горњој страни десне преткоморе налази се ушће горње шупље вене, и веначног синуса. На задњем зиду леве преткоморе налазе се четири ушћа плућних вена.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
20-05-2010 03:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Infarkt srca derrick 0 1,699 20-02-2014 03:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Mentalno zdravlje i hronične bolesti - karcinom derrick 0 1,248 20-02-2014 03:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Bolesti žučne kese i žučnih puteva derrick 0 1,391 13-09-2013 08:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Fiziološki aspekti - higijena rada, odmora, rekreacije i sna derrick 0 2,326 13-09-2013 08:20 AM
zadnja poruka: derrick
  Zdravstvena nega obolelih od Parkinsonove bolesti derrick 0 2,230 12-09-2013 01:24 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: