Racionalnost kao apsolutna vrlina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Racionalnost kao apsolutna vrlina
UVOD

Sokrat je isticanje potrebe samosaznanja uzeo za svoj osnovni filozofski princip. Kroz sve delatnosti antičkog društva uočava se snažna potreba za prikupljanjem stečenog, ali raštrkanog znanja u jedan zajednički okvir. U definisanju same vrline, pođimo najpre od Aristotela koji kaže: "Vrlina je, prema tome, odabiračka naklonost volje koja se drži sredine u odnosu na nas, razumom određene, i to određene tako kako bi to uradio razuman čovek." No da bi volja mogla da bira, mora joj nešto na izbor biti dato što razum može razumeti i u pogledu čega se može opredeliti. "Treba shvatiti da se racionalni deo sastoji iz dva dela: jedan kojim opažamo pojave i stvari, čiji principi ne mogu da budu drugačiji nego što jesu, i drugi, čijim posredstvom shvatamo ono što može da bude i drugačije. (...). Nazovimo jedan od ta dva dela duše moć saznanja a drugi moć rasuđivanja... (...).

Ono što se u čisto teorijskom spekulativnom mišljenju, koje nema za cilj ni rad ni stvaranje, dobije kao dobro ili rđavo, to su istinito i lažno. Jer to je funkcija svakog mišljenja kao intelektualne moći, dok je funkcija recenzije zasnovanog na praktičnom cilju – istina koja se poklapa s moralno ispravnim htenjem.“ Dakle za čisto teorijsko mišljenje ne razlikuje se ono što je istinito od onoga što je dobro, ni ono što je lažno od onoga što je loše. Upravo je tako mislio i Sokrat koji još nije delio teorijsko od praktičkog mišljenja.

Sadržaj

1 UVOD 3
2 Racionalnost kao apsolutna vrlina 4
3 ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 6


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:02 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: