Putevi transporta nafte

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Putevi transporta nafte
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Године 1890. основана је у Питсбургу Стандард Оил компанија чији је власник био бивши питсбуршки црквењак Рокфелер. За неколико година свог постојања ова компанија је преузела педесет од укупно седамдесет рафинерија, колико их је тада било на овом подручју. Преосталих двадесет нису имали шта да бирају, или су морали да продају своје рафинерије Рокфелеру, по цени коју он понуди, или су морали да затворе врата и да распусте своје раднике. Била је то беспоштедна борба великог капитала против малих произвођача и трговаца. Стварали су се први краљеви нафте.
Битка за нафтоносне изворе ускоро се пренела на једно друго поље; на транспорт нафте. Одмах после отварања првих извора нафте, у Америци је нафта од извора до рафинерије превожена на најједноставнији начин, бачвама натовареним на кола са коњском запрегом.
Било је то скупо и споро. Требало је тражити нова и боља решења. Године 1862 употребљене су металне цеви којима се нафта допремала од извора до рафинерије . Холдандски досељеник Самјуел ван Сајкл први је поставио нафтни цевовод у Титусвилу, направио је “пајп-лајн” дуг седам километара, којим је транспортовао своју нафту без посредовања кириџија. То је овим људима угрозило зараду од које су живели и они су повели читав рат против Сајкла. Чупали су му цеви из земље, тукли људе који су на њиима радили и Ван Сајкл је тек оружјем успео да одбрани свој изум.
Историја је медјутим забележила да је овај први пајп-лајн ускоро постао Рокфелерово власништво, и да је сам Ван Сајкл завршио живот као сиромах без пребијене паре. Није имао среће да бар добије пензију као пуковник Дрејк, за своје велике заслуге. На економичном транспорту нафте Рокфелер је заправо и засновао своје велико краљевство нафте. Он је био власник свих вагона-танкера за превоз нафте на многим железничким линијама. Изградио је велики систем стотинама километара дугачког нафтног цевовода, имао је огроман утицај у свим бродским компанијама за превоз нафте. Због тога је био јефтитнији од својих конкурената и због тога је свима затворио предузећа која су тешким трудом стекли. Развијала се једна џиновска индустрија којој готово да није било равна у историји ...

Садржај:

Увод 3
1 Нафта - карактеристике 5
1.1 Настанак 5
2 Налазишта и вађење нафте 7
2.1 Поизвођачи нафте у свету 8
2.1.1 Земље ОПЕК-а 8
3 Транспорт нафте 9
3.1 Нафтоводи 9
3.1.1 Афрички нафтовод 11
3.1.2 Европски нафтовод 12
3.1.3 Азијски - блиско источни - руски нафтоводи 13
3.1.4 Северно Амерички нафтоводи 14
3.1.5 Централни и јужни Амерички нафтоводи 15
3.1.6 Аустралијски нафтоводи 17
3.2 Танкери 17
3.2.1 Руте 18
Закључак 21
Литература 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:25 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Putevi, ulične mreže i javni gradski prevoz Vesnica 0 3,864 29-06-2010 09:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Značajnost pomorskog kontejnerskog transporta Vesnica 0 3,909 29-06-2010 12:09 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Transportne sposobnosti - kapacitet transporta Vesnica 0 4,537 29-06-2010 12:02 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: