Propagandna nacela i tehnike

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Propagandna nacela i tehnike
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

Politički marketing je skup tehnika koje će političara na izborima približiti glasačima, pomoći pri razlikovanju različitih političkih opcija i pomoći pri optimiziranju broja glasova (Bongrand). Postoji više propagandnih tehnika koje bitno utiču na konačni plansman kandidata na izborima, a dijele se na:
• Neposredne tehnike izborne kampanje i
• Posredne tehnike izborne i kampanje

NEPOSREDNE KAMPANJE

1. KUĆNE ZABAVE


Kućne zabave koje organizuje kandidat su rezervisane za ograničen broj brižljivo odabranih zvanica. Zvanice mogu da budu članovi stranke koji imaju uticaj na određene grupe i struje, ili mogu da sprovedu neku akciju u kandidatovu korist, zatim, predstavnici određenih privrednih institucija ili udruženja sa uticajem na njihove pripadnike ili članove, i najzad, istaknute ličnosti iz svijeta kulture, koji mogu da utiču na opredjeljenja određenog segmenta biračkog tijela.
Mnogi političari, iz prostog razloga sto su na položaju koji ima obezbijeđuje autoritet, smatraju da im je dopušteno da zanemare sva pravila lijepog ponašanja. Jedan ljubazan gest u pravom trenutku može im, međutim, obezbijediti više glasova od bilo kakve egzibicije moći, koja često djeluje krajnje arogantno. U toku zabave kandidat treba da pokaže svu svoju kompetenciju i političko umijeće kako bi dobio podršku, ponekad i finansijsku, a ona može biti presudna za njegovu pobjedu na izborima.
Sasvim drugačije treba da izgledaju zabave koje kandidat organizuje za velike grupe potencijalnih birača, kao na primjer za njegove kolege sa posla, članove raznih udruženja, pripadnike određenih organizacija. U tom slučaju treba izabrati neki javni lokal sa dovoljno velikom salom u koju bez teškoća mogu da se smjeste sve zvanice. Što se tiče raspreda stolova, u centru treba predvidjeti mjesto za počasni sto, rezervisan za ne više od osam do deset osoba, među kojima će naravno biti i kandidat. Kandidat će govoriti sa svog mjesta, na samom početku večere, i to ne duže od deset minuta, stojeći, koristeći mikrofon, čije će funkcionisanje njegovi saradnici blagovremeno provjeriti.
Mladi kandidati mogu zakupiti diskoteku ili neki drugi prostor u kojem će zvanice moći da slušaju dobru muziku i da igraju. Kandidat će se pojaviti u predviđeno vrijeme i održati govor u trajanju od deset minuta. Potom će se zadržati sa gostima barem sat vremena, sješće za gotovo svaki sto i nipošto neće pokazati da mu smeta glasna muzika ili velika gužva.
Lokal treba da bude ukrašen plakatima i ostalim promotivnim materijalom.
Osim večera, koktela, prijema, diskoteka, kandidatova ekipa može da organizuje i druge vrste susreta sa manjim grupama birača. Prijatelji pobornici kandidata mogu, na primjer, organizovati sustete u svojim kućama, pozivajući na čaj ili kafu ne više od desetak osoba. Dobro organizovan kandidat može u toku jednog popodneva, od 17 časova do 18:30 časova, da postigne pet do šest ovakvih susreta.
Kandidat koji želi da iskoristi svaki minut svoje veoma kratke izborne kampanje, potrudiće se da provede što je više moguće vremena među ljudima, prihvatiće mnoge pozive i neumorno će organizovati susrete na raznoraznim mjestima i teritorijama.

2. SKUPOVI

Uprkos tome što se smatraju prevaziđenim sredstvima izborne komunikacije, skupovi i danas predstavljaju jednu od najpogodnijih prilika za susret sa potencijalnim glasačima. Obraćanje sa govornice, ukrašene zastavama i stranačkim simbolima, preporučuje se samo nacionalnim vođama, i to jedino pod uslovom da je spektakularno izvedeno, pa i to ponekad ne uspijeva da privuče dovoljan broj znatiželjnika i potencijalnih glasača.
Prije nego što se jedan takav skup organizuje, neophodno je provjeriti da li su na predviđenom mjestu prethodno zakazana neka druga okupljanja. Najmanje tri dana unaprijed, na čitavoj toj teritoriji treba istaći oglase koji najavljuju susret i pozivaju narod da u njemu aktivno učestvuje, postavljajući pitanja i iznoseći svoja mišljenja. Ukoliko je predviđeno da se skup održi na otvorenom prostoru, kandidatovi saradnici će barem sat prije početka, morati da pripreme mali podijum, ili govornicu, i uređaj za ozvučenje koji ne zahtijeva priključenje u struju, kao i da postave prikladnu scenografiju sa upadljivo ispisanim imenom kandidata, njegovim brojem na listi, simbolom stranke i položajem za koji se kandiduje. Kandidat mora da se pojavi na vrijeme i održi govor čak i ako je prisutno svega desetak ljudi. Ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi kandidat smio da odstupi od planiranog nastupa, ako je on već najavljen oglasom ili plakatom.
Kandidat obično održi svoj govor, pozove prisutne da, ukoliko žele, postave neko pitanje, preuzmu mikrofon koji njegovi saradnici prenose između okupljenih građana, rukuje se sa najbližima, lično im zahvali i zatim odlazi.
Ozbiljna organizacija jednnog mini-skupa zatijeva jednostavnu scensku opremu: uređaj za ozvučenje, preko kojeg će se eventualno emitovati himna dotične stranke, prisustvo fotografa i saradnika koji je u stanju da kandidatov govor i teme o kojima se dislutovalo sintetizuje u novinski članak.
Ime kandidata, ako sve ostale informacije korisne biračima, moraju uvijek biti uočljivi. Da bi trošak bio što manji oglasi se mogu štampati u velikom broju pri čemu će se ostaviti prazan prostor za tačan sat i mjesto održavanja susreta. Ovi podaci se naknadno ispisuju rukom, debelim flomasterom ili pomoću samoljepljivih slojeva.
Kandidat treba da izgleda isto kao na fotografiji koja je korišćenja za njegov cjelokupan izborni materijal. Stoga će se potruditi da obuče odjeću sličnu onoj na zvaničnoj fotografiji ili barem da zadrži sličan stil.
Za vrijeme trajanja skupa kandidat treba da se obraća prisutnim osobama, a ne nekoj uopštenoj publici. Iz tog razloga, on će prethodno proučiti njihove probleme, au tome će mu pomoći njegova sekretarica koja će ga detaljno snabdjeti svim neophodnim podacima koji se odnose na dotičnu teritoriju i njene stanovnike.
Na samom kraju skupa, ukoliko je kod prisutnih osjetio blagonaklonost, kandidat treba da napomene mogućnost organizovanja još jednog takvog susreta.

3. PRIJEMI

Prijemi su tipična pojava u izbornoj praksi Sjedinjenih Američkih Država, a njihov glavni cilj je sakupljanje novca za finansiranje izborne kampanje. Organizacija pada na teret kandidatovog izbornog štaba ili onih osoba koje, zbog eventualne buduće koristi, priređuju izbore u čast kandidata, pozivajući uticajne ličnosti koje mogu da djeluju na određene grupe birača.
Prijem treba da počne u 18 časova radnim danom ili u 16 časova vikendom. Prirediti ga u prijepodnevnim časovima moguće je samo subotom ili na dan praznika. U tom slučaju, prijem će zapravo biti nešto između doručka i ručka, ili će se služiti samo aperitiv.
Nije običaj da gosti sjede za stolom, već da se sami poslužuju sa postavljenog bifea. Jedan popodnevni prijem nikako ne bi smio da liči na večeru, što zahtijeva druge zvanice i sasvim drugačiju organizaciju.
Kandidat ni u kom slučaju ne smije da bude prisutan više od sat i po, uključujući i vrijeme namjenjeno pozdravnom govoru. Kandidat treba da stavi akcenat na svoje zadovoljstvo što se nalazi upravo na ovom mjestu, među ovim gostima, pozivajući ih da mu saopšte svoje stavove i daju eventualne sugestije. Neizostavno treba da ih pozove da glasaju za njega i da im zahvali za sve što će, „u to je duboko uvjeren”, učiniti kako bi pomogli njegovu izbornu kampanju. Kandidat ne smije ni u kom slučaju ostaviti utisak da se dosađuje ili da mu nije prijatno.
Ukoliko je riječ o prijemu koji je organizovan u njegovu čast, kandidat nikako ne bi smio da svede svoj nastup isključivo na držanje izbornog govora. Gosti će vjerovatno prisustvovati prijemu zato što se rijetko odbijaju prilike koje su besplatne i omogućuju susret sa kandidatom, ali i zato da bi kasnije mogli reći da ga lično poznaju.
Zahvaljivanje prisutnima na bilo kojem skupu treba da postane redovna praksa kandidata ukoliko umije da okrene u svoju korist svaku priliku koja mu se ukaže. Kandidat uvijek treba da ima na umu da ne čini uslugu svojim zvanicama, već da oni svojim prisustvom njemu čine čast, što će kasnije, na obostrano zadovoljstvo, rezultirati odlukom da glasaju za njega.
Mjesto na koje se održava prijem, bilo da je riječ o zatvorenom ili otvorenom prostoru, treba da bude opremljeno – osim bifeom sa jelima, koja ne zahtijevaju upotrebu noža, i brojnim stočićima za odlaganje pića – jednim podijumom ili govornicom, sa koje će kandidat održati govor, kao i uređajem za ozvučenje.
Kandidat će održati govor na samom početku prijema, prije nego što njegovi gosti počnu da se poslužuju. Zatim će provesti izvjesno vrijeme u upoznavanju sa onim zvanicama koje ne poznaje i pokusaće sa njima dauspostavi kontakt. U predviđeno vrijeme vratiće se za mikrofon i još jednom zahvaliti svim prisutnima; pozvaće ih da se u trnutku glasanja sjete njegovog imena, ne propustivši da pomene sve one koji su na bilo koji način doprinjeli uspijehu ovog susreta, i na kraju rukovaće se sa svim zvanicama koje će mu se naći na putu od podijuma do izlaza. Do samog kraja prijema ostaće isključivo zvanični saradnici kandidata.
Poželjno je da pozivnice za prijem stignu zvanicama najmanje pet dana prije predviđenog datuma. U pozivnici treba da bude ime organizatora prijema, vrijeme njegovog početka, datum, mjesto održavanja.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
NAYA Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: Mar 2012
Poruka: #2
RE: Propagandna nacela i tehnike
je li ovo cijeli rad?? kako cu sad ovo da skinem?? treba li ja da posaljem neki rad?? ne znam kako funkcionise??
01:06 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #3
RE: Propagandna nacela i tehnike
Ceo rad imate na ovoj stranici,

http://www.maturskiradovi.net/eshop

kao i video upustvo kako doci do rada.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:20 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: