Proces pečenja – tunelska peć

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Proces pečenja – tunelska peć
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Глина је основна сировина у керамичкој индустрији.Она не представља никакав хемијски потпуно одређен материјал. Она је резултат механичког и хемијског распадања стена и састављена је од веома ситног љуспастог материјала. У глини се налазе као примесе врло ситна зрна кварца, фелдспата, кречњака и других примеса.
Према месту настанка глине могу бити примарног и секундарног порекла.

Глинама примарног порекла називамо оне глине које се налазе и експлоатишу на месту на коме су и постале.

Глинама секундарног порекла називамо оне глине које су стицајем разних околности и на разне начине пренете са места настанка на друго место где се експлоатишу.

Према својим основним састојцима глине се деле на три групе стим да свака има неколико подгрупа.
1.Глине каолинитског типа
Al2O3.2SiO2.2H2O
Овај тип глине се обично користи у индустрији порцелана.
2.Глине монтморилонитског типа
Аl2O3.4SiO2.H2O.nH2O
3.Глине илитског типа
K2O.MgO.4Al2O3.7SiO2.2H2O

Глине илитског типа се већином користе у керамичкој индустрији због веома доброг формовања, релативно лаког сушења и ниске температуре печења.

На територији Кикиндске општине се налазе цигларске глине илитског типа а у самом граду се налази једна од највећих произвођача грађевинске керамике у Европи, АД Тоза Марковић.

Дефинисање керамичких фаза у процесу производње

У процесу производње производа грубе керамике у ИГМ Тоза Марковић се креће од самог откопа глине на отвореном копу рудника глине, које је секундарног порекла те се у њој налазе разне нечистоће органског и неорганског порекла.Откопни фронт је дугачак 400м а дубина откопа која је у слојевима износи од18 до 24м.по пресеку глиништа руда се налази у виче слојева и то;

1.Хумусни слој –50до70цм одбацује се као јаловина
2.Црна глина –до 2м дебљине, назив је добила због боје, у њој се налази мало глинених материја.
3.Жута глина-од10до12м дебљине слоја, назив је добила због боје, са више глинених материја у себи.
4.Плава глина-од 8до 10м моћности слоја, назив је добила по боји,овај слој садржи највише глинених материја

Између жуте и плаве глине постоји још један слој тзв. црвене глине моћности слоја од0,5 до1,5м, која је високо пластична те се слабо користи у производњи. Црна и жута глина се откопавају као једна етажа док дгугу етажу чини плава глина.Откоп се на свакој етажи врши са два багера кофичара по дужини откопног фронта. Откопана глина се помоћу гумених транспортних трака пребацује у централно складиште на глиништу где се врши одлежавање исте.Одлежавање се врши ради тога да би се изједначила влага по целом пресеку откопане глине. Након тога се врши тзв. пречишћавање глине у примарној преради где се помоћу млинова врши дробљење крупних нечистоћа које затим одлазе на фини млин где се врши уситњавање преосталих нечистоћа (камен, кречњак...). Ту се уједно врши и мешање жуте и плаве глине у одређеној сразмери 2/1 у корист жуте глине. Та мешавина даје оптималну сировину за даљу производњу грубокерамичких производа (црепа).

Из прераде се сировина транспортује гуменим транспортерима у складишта глине појединих погона. Складишта у погонима су потребна ради даљег одлежавања глине и да би обезбедили довољну сировину у резерви у зимским месецима, када се


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12-05-2010 09:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tehnološki proces montaže gusjenica derrick 0 1,023 04-06-2013 03:55 PM
zadnja poruka: derrick
  Bolonjski proces i njegova primena u Srbiji Maja 0 2,003 19-03-2012 05:39 PM
zadnja poruka: Maja
  Termoakumulaciona peć Dzemala 0 2,705 14-04-2011 07:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Proces donosenja odluka pri izboru fakulteta Dzemala 0 2,048 19-10-2010 06:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Proces proizvodnje derrick 0 4,099 23-11-2009 07:32 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: