Privatizacija banaka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Privatizacija banaka
Privatizacija banaka odvija se kroz prodaju državnog paketa akcija u bankama u kojima je Republika Srbija stekla vlasništvo po osnovu konverzije obaveza banaka prema poveriocima Pariskog i Londonskog kluba i konverzije obaveza po osnovu stare devizne štednje građana. Većinski vlasnik akcija postala je u 11 banaka i manjinski vlasnik akcija u 5 banaka.
Može se reći da privatizacija banaka protiče i proticala je zadovoljavajuće. Srbija je dugo pokušavala da sprovede privatizaciju banaka ali je to bilo praktično nemoguće.Nakon promena 2000.godine bilo je jasno da će nešto na tom polju morati da se uradi.Iako sa dosta nedostataka, tržište u Srbiji je bilo dosta privlačnije za strane investitore.Bankarski sistem je morao da prodje kroz izvesne promene kako bi se prilagodio novim zahtevima tržišta.

Promene su omogućile i korišćenje novih informativnih sistema, pružanje novih usluga i poslovanje na brži i efikasniji način. Velike svetske banke su iznašle mogućnost da nastupe na srpsko tržište i njemu su videle priliku za razvijanje i otvaranje novih poslovnica.Država je imala veliki zadatak da dotadašnji bankarski sistem iz korena reorganizuje,da se suoči sa ogromnim problemima kao što su nesolventnost, nelikvidnost i zastarela organizaciona struktura koja nije bila prikladna za 21.vek.Jedan od načina za prevazilaženje tih problema bilo je i gašenje i likvidacija banaka dinosaurusa koje su poslovale bez ikakve osnove za profitiranje i bez ikakve kontrole i revizije.To je bio prvi i najteži korak koji je država morala da napravi da bi finansijsko tržište krenulo napred. Banke koje su prošle kroz proces privatizacije, neke uspešno,a neke i ne baš toliko uspešno:

Jubanka , Beograd - prodata je u februaru 2005. godine. Kupac Alpha Bank S.A. (Grčka) je kupila 88,64% akcijskog kapitala za iznos od 152 miliona EUR.Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora u Vladi Republike Srbije, 26. januara 2006. godine 88,64 odsto kapitala JUBANKE prodato je ALPHA BANK-u, čime je završena prva privatizacija jedne srpske banke u državnom vlasništvu.Ugovor, vredan 152 miliona eura, potpisali su tadašnji srpski ministar finansija Mlađan Dinkić i predsednik Upravnog odbora i izvršni direktor Alfa banke Janis Kostopulos.Na konferenciji za novinare, održanoj tim povodom, ministar Dinkić je, kako su preneli mediji, rekao da će Alpha Bank Republici Srbiji 3. februara uplatiti 80 odsto od prodajne cene, a 20 odsto biće zadržano na posebnom računu kod Narodne banke Srbije i biće isplaćeno po isteku tri meseca nakon prenosa vlasništva nad akcijama Jubanke.Ministar finansija je naveo da je ugovorena cena za 50 odsto veća od knjigovodstvene cene kapitala Jubanke. Alpha Bank se, prema rečima Dinkića, obavezala na to da u naredne tri godine niko od 1.328 zaposlenih u Jubanci neće biti otpušten i da će malim akcionarima u roku od šest meseci ponuditi iste uslove za otkup njihovih akcija.Gospodin Kostopulos je rekao da u Srbiji postoji veliki potencijal za privredni rast i uspešno bankarsko poslovanje. Kupovinom Jubanke, koja ima 90 ekspozitura, kako je naveo, Alpha Bank značajno povećava svoje prisustvo na tržištu jugoistočne Evrope i postaje značajan investitor u Srbiji.Prvi čovek Alpha Bank je dodao da će Jubanka i dalje poslovati pod istim imenom, ali kao deo grupacije Alfa. Gospodin Kostopulos je, takođe, precizirao da će u fokusu daljeg poslovanja Jubanke biti doprinos razvoju privatnog i hipotekarnog biznisa, kao i kartičarstva.

ALPHA BANK, osnovana 1879, jedna je od vodećih bankarskih i finansijskih grupacija u regionu Jugoistočne Evrope (Grčka, Srbija, Kipar, Rumunija, Bugarska, Albanija i BJR Makedonija), a od početka 2008. Alpha Bank posluje i na tržištu Ukrajine. Sa aktivom od 55 milijardi evra i imovinom od 4.3 milijarde evra (31.decembar 2007), Alpha Bank nudi široku paletu svojih proizvoda i usluga stanovništvu, malim i srednjim preduzećima i privredi.

Predstavljanje Alpha banke

ALPHA BANK je prisutna na srpskom tržištu od 2002. godine. U februaru 2005. godine kupovinom Jubanke A.D. Beograd, Alpha Bank ulazi u prvih deset banaka na domaćem tržištu. Danas, pod geslom «ZAJEDNO IMAMO DIVNU BUDUĆNOST», Alpha Bank se pozicionira u sam vrh Srpske bankarske elite.ALPHA BANK svoju dugogodišnju reputaciju gradi na postojanim korporativnim osnovama baziranim na tri jednostavna principa:
transparentnost, pouzdanost i odgovornost.ALPHA BANK SRBIJA A.D, u nastojanju da postane “Banka izbora” srpskog građanina, preduzetnika i privrede, nastavlja da se rukovodi ovim proverenim vrednostima Alpha Bank grupe. Namera Alpha Bank je ne samo da ostane lider u bankarskom sektoru, već i da postane deo svakodnevnice pojedinca, porodice i lokalne zajednice – integralnog zajedništva u kome nam sadašnji i potencijalni klijenti veruju svojim imetkom, ali i dele sa nama veru u bolju budućnost.Poslovodstvo je naglasilo da hoće da bude Banka Izbora i za klijente i za zaposlene.Ova banka čvrsto veruje u sopstvene snage i vrednosti, koje bez izuzetka vode njihove misli i dela: Integritet - Od strane svakog i u svakom slučaju, unutar i izvan Banke. Poštovanje - Od strane svakog i prema svakome, bez obzira na godine, pol, rang ili veru, unutar i izvan Banke. Usmerenost ka klijentu - Smatra se da svako u Banci ima njegove/njene klijente; kako zaposleni u front office-u tako i oni u back office-u. Klijenti su naš prvi prioritet. Prihod koji mi stičemo od klijenata je izvor iz kojeg se isplaćuju naše plate. Pravednost - Prema svakome i u svakom slučaju treba se ophoditi pravedno. Plate i beneficije će se upoređivati sa ostalim bankama, onima za koje smatramo da su nam grupa za takmičenje na tržištu Srbije. Sistem zasluga - Naši Human Resources sistemi garantuju da će ljudi koji najbolje rade biti bolje nagrađivani. Iz prostog razloga što nije pošteno da se jednako tretiraju nejednaki učinci. Otvorenost uma - Mi od naših zaposlenih očekujemo da rade više i da budu ponosni i odgovorni zbog posla koji rade. Očekujemo od naših zaposlenih da pokažu otvorenost uma, kako bismo se suočili sa novim izazovima koji su pred nama. To će nas brže odvesti do uspeha kada će i korist za sve nas biti značajnija. Timski rad - Potrebno je dostići situaciju kada će, putem sinergije, naš veliki i jedan tim ALPHA BANK kao celina postati više od prostog zbira njenih delova Suočavamo se sa poslovnim izazovima kao jedan homogeni tim! Zajedno ćemo graditi ALPHA BANK SRBIJA A.D., banku koja koristi i mozak i srce! Banku koju svi mi zaslužujemo.

3 Program Erste banke u narednoj godini

Novosadska banka , Novi Sad- prodata je u julu 2005. godine. Kupac Erste Bank (Austrija) je kupila 83,28% akcijskog kapitala za 73,1 milion EUR. Preuzimanjem još 12,3% akcija za 10,8 miliona EUR , Erste Bank je u novembru 2005. godine postala vlasnik ukupno 95,6% akcijskog kapitala.
PERSPEKTIVA U POGLEDU PRIVREDE I TRŽIŠTA KAPITALA ZA 2009. GODINU:
VAŽNO JE OČUVATI EKONOMSKU DINAMIKU I STABILIZOVATI POVERENJE POTROŠAČA

• BDP u Evrozoni će se smanjiti za - 0,4%, očekuje se da inflacija opadne na 1,5%
• ECB će u 1. polovini 2009. godine smanjiti ključnu aktivnu kamatnu stopu na rekordan nivo od 1,75%
• Za SAD predstoji godina usporenog privrednog rasta
• Prosečan rast u CIE veći nego u Evrozoni
• Tržište obveznica ima koristi od krize (naročito državnih obveznica); sredina 2009. godine će doneti spremnost na ulazak u rizičnije klase investicija (korporativne obveznice)

Kada je kriza finansijskog tržišta dostigla vrhunac sredinom septembra, to se u tolikoj meri negativno odrazilo na svetsku privredu da su vlade morale da preduzmu mere podrške ogromnih razmera da spasu situaciju. "Pokrenute su mnoge različite akcije u pokušaju da se reši svetska kriza," rekao je Rainer Singer, stručnjak za tržišta obveznica i valuta u Erste Grupi, na konferenciji za štampu. "Pokrenuti su planovi pomoći za privredu i bankarski sektor ne samo kao pokušaj da se stabilišu finansijska tržišta već i da se u ranoj fazi neutrališe negativna ekonomska spirala. Važno je zadržati ekonomsku dinamiku i stabilizovati poverenje potrošača. Averzija prema riziku se povećala ne samo kod investitora već i kod potrošača i firmi. Očekuje se da izvesno vreme u budućnosti na tržištu novca preovlađuju visoke premije za rizik," dodao je Rainer Singer.

"Tržište obveznica ima koristi od krize, a naročito se državne obveznice smatraju utočištima," izjavljuje Gudrun Egger, stručnjak za kamatne stope i obveznice u Erste Grupi. Stručnjaci Erste Banke i dalje preporučuju kratka dospeća za predstojeće mesece. Oko sredine sledeće godine državne obveznice bi mogle da budu blago korigovane i tako potencijalno povećaju privlačnost rizičnijih klasa investicija (korporativnih obveznica).

Ciklus rasta u Evrozoni je ušao u zonu opadanja usled visoke inflacije i s njom povezanog pada tražnje. Opadanje privrede je ubrzalo pogoršanje krize finansijskog tržišta od sredine septembra. Nije poznato kolika će biti dubina i dužina trajanja recesije. Stoga su potrošači uzdržaniji u potrošnji, a preduzeća u ključnim granama reaguju tako što smanjuju proizvodnju i odlažu investicione planove. Analitičari Erste Grupe očekuju da se BDP u evrozoni u 2009. godini smanji za -0,4%. Očekuje se da privredna recesija, pad cena produkta i bazni efekti sledeće godine poguraju inflaciju naniže do 1,5%. To bi ECB dalo više prostora za snižavanje ključne aktivne stope u prvoj polovini 2009. godine na rekordan nizak nivo od oko 1,75%, što bi poguralo naniže i stope na tržištu novca. Državne obveznice bi inicijalno mogle čak i dodatno da porastu zbog averzije investitora prema riziku. Sa krajem ciklusa smanjenja kamatnih stopa i porastom broja emisija državnih obveznica, očekuje se da od sredine 2009. godine prinosi opet blago porastu.

NLB Kontinental

Kontinental banka , Novi Sad - prodata je u julu 2005. godine. Kupac Nova jubljanska banka (Slovenija) je kupila 98,43% akcijskog kapitala za 49,5 miliona EUR.

Cilj ove banke je da unapredjuje kvalitet usluga u skladu sa potrebama kupaca, ocekivanjima i željama. Zato su, radi bolje komunikacije sa klijentima, formirali Službu za podršku klijentima. Uz pomoc ove Službe klijenti mogu da dobiju informacije o proizvodima koji su u ponudi NLB Continental banke. Pored toga mogu da kontaktiraju bankarske službenike ukoliko imaju predlog, primedbu ili pohvalu na rad ove banke, odnosno službenika. Služba radi svakim radnim danom od 8 do 16 casova.

NLB Continental banka je zahvaljujći svojoj poslovnoj mreži prisutna u svim važnijim komercijanim centrima u Vojvodini i u Beogradu što i čini njihovo ciljno tržište.

Sedište NLB Continental banke je u Novom Sadu, a pored toga ima devet filijala i oko 60 ekspozitura i agencija širom Vojvodine i u Beogradu. Poslovna mreža je brižljivo osmišljena da obezbedi jednostavnu i brzu uslugu za njihove klijente.

Filijale uživaju visok stepen nezavisnosti i obezbeduju kompletan spektar bankarskih usluga kako korporativnim, tako i idividualnim klijentima. Ipak, sve filijale i agencije su povezane u zaokružen poslovni sistem koji funkcioniše na bazi stvaranja profita.

NLB Continental banka je članica NLB Grupe, koja predstavlja najveću bankarsko-finansijsku grupaciju u Sloveniji. Široku poslovnu mrežu NLB Continentalanke čine 73 ekspoziture i filijale u najvećim komercijalnim centrima u Vojvodini i u Beogradu. NLB Continental banka a.d. Novi Sad posluje kao banka univerzalnog tipa, što znači da u svojoj ponudi ima širok asortiman bankarskih proizvoda za korporativne i individualne klijente u skladu sa njihovim potrebama, zahtevima i očekivanjima,željama.

U poslovnicama se mogu obaviti svi bankarski poslovi sa građanima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a zaposleni u banci u najkraćem roku odgovaraju na sve zahteve svojih klijenata, kako u delu obavljanja novčanih transakcija, tako i u pružanju saveta i odgovora na njihova pitanja. Bankarski stručnjaci i profesionalni kadrovi u ovoj banci intenzivno nastoje da afirmišu interese svih poslovnih partnera, ali i da u isto vreme unapređuju sopstvenu poziciju na tržištu, sve vreme imajući na umu odgovornost prema svojim klijentima, akcionarima, zaposlenima i široj društvenoj zajednici. Službenici NLB Continental banke, kao i bankarski menadžeri će vas vrlo jasno uputiti u paletu usluga koje banka nudi, kao i u načine na koje možete realizovati svoje finansijske zahteve.

Osnovni principi poslovanja i dugoročna opredeljenja banke usmereni su na ostvarivanje profita na osnovu tržišnih kriterijuma. Misija banke je da traži optimalnu meru i kompromis između različitih ciljeva koje nameće savremeno poslovanje: (1) između brzog rasta i stabilnosti, (2) masovnih transakcija i individualnog pristupa klijentima, (3) poštovanje standarda i fleksibilnosti, (4) globalnog i lokalnog tržišta, (5) profita i društvene odgovornosti.

Najvažniji zadatak u 2008. godini biće priprema za spajanje sa drugom bankom članicom NLB Grupe u Srbiji - NLB LHB bankom. Proces harmonizacije poslovanja i informacionog sistema je već započeo tako da će 1. januara 2009. godine ove dve banke spajanjem poslovati kao jedna - NLB banka. Razloga za ovakav potez ima mnogo. Nova banka će pokrivati teritoriju celokupne Srbije, tako da će klijenti banke širom zemlje moći da koriste kompletne bankarske usluge NLB banke. Spajanje banaka će rezultirati i otvaranjem daleko većeg broja ekspozitura i filijala, što znači da će našim postojećim i budućim klijentima naše bankarske usluge i proizvodi biti daleko dostupniji. Zahvaljujući spajanju, poslovanje NLB banke dobija novi zamah, ali će aktuelni proces integrisanja banaka omogućiti i viši nivo kvaliteta pružanja bankarskih usluga našim klijentima, čemu će pre svega doprineti naša nova poslovna filozofija.


OTP banka


Niška banka , Niš - prodata je u martu 2006. godine. Kupac OTP BANK RT (Mađarska) je kupila 89,39% akcijskog kapitala za 14,21 milion EUR. Rezultati OTP Grupe su bolji od svih dosadašnjih, izvestili su javnost i novinare njeni predstavnici, naglasivši da, prema devetomesečnim rezultatima, oporezovani rezultat iznosi 300 milijardi forinti.
Sedište banke: Novi Sad
Osnovana: 1995 god.

Ukratko o banci: OTP banka Srbija a.d. Novi Sad nastala je zvanično 21. maja 2007. godine spajanjem tri srpske banke: -Niške Banke a.d. Niš, -Zepter banke a.d. Beograd i -Kulske banke a.d. Novi Sad. OTP banka Srbija a.d. Novi Sad sa sedištem u Novom Sadu, danas ima preko 1200 zaposlenih i razgranatu poslovnu mrežu na celoj teritoriji Srbije, sa preko 100 poslovnica.

Nacionalna banka Grčke

Vojvođanska banka, Novi Sad- prodata je u decembru 2006. godine. Kupac Nacionalna banka Grčke ( National bank of Greece) je kupila 99,44% akcijskog kapitala za 385 miliona EUR. Nacionalna banka Grčke, najstarija i jedna od najvećih Grčkih banaka, godinama drži vodeću ulogu u grčkoj ekonomiji. Poslednjih godina odlučili su da svoje prisustvo prošire i na jugoistočnu Evropu i istočni Mediteran. Čvrstu posvećenost dugoročnom prosperitetu ovog regiona u proteklim godinama dokazali su stalnim ulaganjim kapitala i ljudskih resursa.

Lična karta
Sedište banke: Beograd
Osnovana: 2002 god.
Broj ekspozitura: 35
Broj bankomata: 24

Banca Intesa – Vodeća banka

Panonska banka, Novi Sad- prodata je krajem jula 2006. godine. Kupac San Paolo IMI (Italija) je kupila 87,39% akcijskog kapitala za 140 miliona EUR.
Banca Intesa Beograd je vodeća banka na domaćem tržištu i pouzdan partner za 900.000 klijenata, fizičkih i pravnih lica. Članica je novooformljene grupacije Intesa Sanpaolo koja je, kao najprofitabilnija i najveća italijanska i jedna od najsnažnijih evropskih bankarskih grupacija, po vrednosti na berzi šesta banka u Evropi. Ova grupacija širom sveta ima više od 18 miliona klijenata i mrežu od blizu 7 000 ekspozitura u 34 zemlje sveta, dok u regionu Centralne i Istočne Evrope broji više od 6 miliona klijenata i u Srbiji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Albaniji, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Češkoj, Ukrajini i Rusiji je prisutna sa 1400 ekspozitura.

Prva godina u sastavu velike evropske bankarske grupacije predstavljala je veliku prekretnicu i izazov za Banku koja se uspešno prilagodila načinu rada i poslovnoj politici grupacije, a zalaganjem i profesionalnošću zaposlenih i rukovodećeg tima ostvaren je rast u svim segmentima poslovanja, postignuti su rekordni rezultati i zadržana je liderska pozicija na tržištu zahvaljujući dobroj strategiji, organizaciji, rukovođenju, profesionalnom kadru, kao i razvijenoj poslovnoj mreži koju čini 160 organizacionih jedinica u više od 100 gradova Srbije, najrazvijenijoj mreži bankomata i POS terminala i izuzetno rasprostranjenoj mreži korespondentskih banaka širom sveta. Utvrdjena je strategija razvoja za naredne tri godine kojom se, pored klijenta iz privrede koji su ranije bili u fokusu našeg poslovanja, sada intenzivira poslovanje sa stanovištvom.

Posle razvoja i usvajanja novog koncepta organizacije i modernijeg izgleda poslovnica Banke, počeo je intenzivan razvoj i širenje mreže Banca Intesa Beograd, posebno u Beogradu i Vojvodini.

Banka je tokom 2006. godine uvećala bilansnu sumu kao i kreditni portfolio, uz bitno izmenjenu strukturu u korist dugoročnih kredita što je pre svega rezultat obezbeđenih dugoročnih izvora finansiranja dobijenih posredovanjem matične banke. Visoka kreditna i depozitna aktivnost Banke rezultat je konstantnog povećanja broja klijenata kojima je na raspolaganju brza, efikasna i moderna usluga u svim vidovima bankarskog poslovanja. Tome još doprinose i razvijena poslovna mreža, stručan kadar i rukovodeći tim, moćan informacioni sistem, a na prvom mestu novi proizvodi koji su razvijeni i uvedeni u ponudu Banke, a koji predstavljaju inovaciju i kvalitativan pomak za domaće tržište, pa postaju veoma popularni i prihvaćeni.

Što se tiče poslovanja sa stanovništvom, Banka je već dugo lider u elektronskom bankarstvu i platnim karticama, zahvaljujući činjenici da je uvela MasterCard na domaće tržište i izdala prvu Visa čip karticu na Balkanu. Još jedna u nizu potvrda rejtinga Banca Intesa Beograd je i potpisivanje ekskluzivnog ugovora kojim je Banka na domaće tržište vratila prestižne American Express kreditne kartice.

Lizing kompanija pod nazivom Intesa Leasing Beograd, osnovana u toku 2005. godine, u skladu sa planom aktivno se uključila na veoma konkurentno tržište i već beleži vrlo dobre rezultate.

Banca Intesa Beograd sprovodi politiku bankarske grupacije kojoj pripada, po kojoj svaka članica posluje kao banka zemlje u kojoj se nalazi, pri čemu se pored posvećenosti uspešnom poslovanju podjednaka pažnja posvećuje brizi za društvenu zajednicu i aktivno se radi na kreiranju i realizaciji tzv. Projekta društvene odgovornosti. Pored toga, Banka aktivno učestvuje u humanitarnim akcijama, podržava projekte vezane za razvoj kulture, umetnosti, sporta, sve aktivnosti vezane za mlade u zemlji, koji pomažu njihovom pravilnom usmeravanju, negovanju pravih vrednosti, zdravog stava prema životu i sportu, među kojima se izdvajaju 19. Beogradski Banca Intesa Maraton, Banca Intesa Milan Junior Camp, Banca Intesa Golf Tournament, generalno sponzorstvo koncerta popularnog Erosa Ramazzotija, generalno sponzorstvo Narodnog pozorišta.

Zahvaljujući poslovnim rezultatima, a na osnovu rangiranja analitičara londonskog finansijskog magazina Finance Central Europe i inostranih konsultantskih agencija, Banca Intesa Beograd je osvojila 3 prestižna priznanja za 2006. godinu: najbolja banka srednje veličine u jugoistočnoj Evropi, najbolja banka u Srbiji, a generalni direktor Banca Intesa Beograd, Draginja Đurić je treći put za redom proglašena bankarom godine u Srbiji.
Takođe, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja svake godine dodeljuje priznanje stranim ulagačima u zemljama Jugoistočne Evrope, ocenila je akviziciju Banke kao finansijski najveću investiciju u bankarskom sektoru i najveće inostrano ulaganje u Srbiju u 2005. godini.

Kontinuirano širenje i unapređenje ponude, što se tiče cena i kvaliteta usluge i za privredu i za stanovništvo, vodeći je princip za poslovanje Banca Intesa Beograd u budućnosti. Elektronsko bankarstvo, novi paketi ponuda, korisnički servisi i call centar, takođe, potvrđuju posvećenost klijentu i angažovanje zaposlenih Banke na zadovoljavanju njegovih potreba.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Investicioni portfolio banaka Maja 0 2,024 02-02-2012 03:57 PM
zadnja poruka: Maja
  Privatizacija Vesnica 0 2,521 11-05-2010 06:01 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Novac kao specificna roba banaka Vesnica 0 2,450 10-05-2010 10:16 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Privatizacija vs tranzicija Vesnica 0 1,850 07-05-2010 04:59 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Privatizacija kao centralno pitanje tranzicije Vesnica 0 1,567 06-05-2010 04:06 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: