Prirodnopravne teorije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prirodnopravne teorije
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Pravo reguliše odnose među ljudima koji su antagonistički i koji su posledica klasne podele ljudi. Ono zaštićuje interes klase na vlasti i u tome je njegova suština.
Pravo izražava interese jedne klase, vlasdajuće klase, a suprostavlja se interesima druge potlačene klase.
Pravo je u osnovi volja vladajuće klase koja je dobila pravni izgleda i pravni okvir koji omogućuje da se ona primeni nametanjem potlačenoj klasi.
Pravo u pravnotehničkom smislu je ukupnost pravnih normi a društveno politički to je volja vladajuće klase koja se ostvaruje silom kojom raspolaže država kao najvažnija institucija vladajuće klase.
Pravo se formiralo na određenom stepenu istorjskog razvitka društva, stoga je ono uslovljeno postojanjem ekonmskih razlika među njima. Kao proizvod klasnog društva, pravo ima veoma značajnu ulogu u razrešavanju sukoba interesa u koje se društvo zapelo. Tačnije uloga prava svodi se na zaštitu odnosno društvenog poretka i time doprinosi razvitku ljudskog društva uopšte.
Isto tako, pravo je i regulator društvenih odnosa. Sve ovo nabrojano ukazuje na samu prirodu prava.
Prirodnopravna škola je najstarija škola o pravu. Prirodnopravna škola se pojavila u robovlasničkom pravu i postoji i dan danas. Prema prirodnopravnoj školi postoje prirodno i pozitvino pravo.
Prirodno pravo ne podleže prirodnim pojavama i ono je večito pravo. Prirodno pravo je i sastavni deo ličnosti i proizilazi iz prirode ljudi.
Rezultat prirodnopravne škole ili prirodnog prava jesu prirodnopravne teorije. Prirodnopravne teorije su se tokom vremena menjale, dobijale drugačiji karakter i javljale se u više varijanti zavisno od toga od čije strane su bivale formirane kao teorije. Tu se misli na teoretičare koji su u stvari njiihovi tvorci.
Predmet ovog rada biće upravo prirodnopravne teorije odnosno svi oblici prirodnopravnih teorija koje su one imale tokom svog razvoja kao i uticaj koji su one ostvarivale u periodu svog formiranja ali i kasnije.

Prirodnopravne teorije

Ljudska prava nalaze mnogo jače utemeljenje u teorijama koje, nasuprot pozitivi¬zmu, polaze od toga da postoje pravne norme i subjektivna prava iznad i van pozitivnih propisa i volje države, odnosno zakonodavca.
To pravo, koje nije pozitivno, naziva se prirodnim pravom, pa se i pored međusobnih razlika teorije koje smatraju da pored pozitivnog postoji i neki drugi relevantan pravni poredak, nazivaju teorijama prirodnog prava.
Prirodnopravna škola je najstarija škola o pravu. Ona se pojavila, dakle, još u robovlasničkom pravu i održala se sve do danas. Prema ovoj teoriji postoje dva prava: prirodno i pozitivno pravo. Prirodno pravo ne podleže nikakvim promenama, ono je večito pravo. Prirodno pravo je sastavni deo ličnosti i proizilazi iz prirode ljudi. Prirodno i pozitivno pravo postoje paralelno, jedno pored drugoga. Ta činjenica ukazuje i na mogućnost sukoba između njih. U takvim slučajevima nameće se pitanje opredeljivanja. Prema prirodnopravnoj teoriji treba se opredeliti za prirodno pravo jer je ono bolje.
Verovanje da postoji prirodno pravo je vrlo staro. Najbolji primer njegovog antičkog poimanja se može naći još kod Cicerona: “To je istinski zakon, zakon razuma, u skladu sa prirodom, opšti, nepromenljiv, večan, čije naredbe pozivanju na dužnost, čije zabrane udaljavaju od zla… Tom zakonu ne može se protivurečiti drugim zakonima, niti se on može preneti na nekoga, niti sasvim ukinuti…Njemu nisu potrebni ni novi tumači ni novi izvršitelji. On neće biti jedno u Rimu a drugo u Atini, on neće sutra biti drugačiji nego danas, već će u svim narodima i za sva vremena taj zakon vladati, jedinstven, večan, neuništiv. Život, sankcije i javnost tom zakonu obezbeđuje zajednički vođa, kralj svih bića, sam Bog i nijedan čovek ne može da ga porekne a da se ne odrekne samoga sebe i da ne porekne svoju prirodu.”
U ovom navodu sadržani su zameci kasnijih varijanti prirodnopravnih teorija. Prirodnopravne teorije su najstariji i najdugoveniji izraz. Ideja o prirodnopravnim teorijama je prisutna više od 25 vekova. Istorija nastanka prirodnopravnih teorija nije uvek bila pravolinijska jer se ideja javljala u različitim vremenima i vršila različite funkcije ali je jezgro svih teorija ostalo zajedničko: pojam prirode – trajan, nerpomenljiv, objektivan i univerzalan skup principa ljudskog ponašanja. Uz ovo, univerzalna je težnja da prirodno praov i priroda se ne posmatraju kao ono što jeste već i kao ono što treba da bude, što je moralno. Ovo shvatanje o prirodi prava i njegovom poreku ne odgovara pravom stanju stvari. Ono je proizvod nedovoljno razvijene naučne misli kao i dejstva religioznih elemenata koji su mistifikovali pravo kao društvenu pojavu koja ima odgovarajuću realnu sadržinu.
Kao takvo, postoji oduvek i pre nastanka samog termina.
Takav stav odnosno stav da je prirodno pravo božanskog, transcedentalnog porekla i da je zato više od ljudskog, razvio je među prvima, veliki katolički teolog i pravnik sv. Toma Akvinski. Prema njemu, poredak prirodnog prava (prirodni zakon) božija je tvorevina, koju ljudi treba samo da spoznaju. Ljudsko pravo (u doba sv. Tome pravo feudalnih vladara) mora da ustukne pred božanskim ako mu protivreči ono nije pravo, nego kvarenje prava (legis corruptio).
U skladu s vremenom, tomističko prirodno pravo ne zna za pojam ljudskih prava (čak je i ropstvo dopušteno), ali sadrži jedan važan nagoveštaj, a to da je svako ljudsko stvorenje stvorio Bog i da zato ono ima sopstveni identitet, različit od države i odvojen od vlasti, dugim rečima, da je autonomno. Po Tomi Akvinskom postoje četiri vrste zakona a to su :


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:17 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Prirodnopravne teorije - Vesnica - 10-05-2010 10:17 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Seminarski iz teorije sistema Dzemala 0 2,113 24-06-2010 04:17 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Teorije i koncepti institucionalnih promena Vesnica 0 1,943 11-05-2010 05:17 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Karakteristike i dometi monetaristicke ekonomske teorije Vesnica 0 2,029 10-05-2010 11:10 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Rane teorije motivacije derrick 0 3,727 18-01-2010 02:54 PM
zadnja poruka: derrick
  VI SOCIOLOSKE TEORIJE derrick 0 38,818 25-11-2009 01:39 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: