Prirodna katastrofa - zemljotres

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Prirodna katastrofa - zemljotres
UVOD

Planeta Zemlja je veoma aktivna u smislu promena temperature, pritisaka, magme, kao i kretanja stenovitih delova Zemljine kore u smislu izdizanja, odnosno spuštanja pojedinih blokova kao i horizontalnih kretanja sa navlačenjem ili podvlačenjem određenih blokova, dokazuju i svakodnevna podrhtavanja, potresi i njihanja koja se osećaju na samoj površini naše planete. Magmatska, tektonska i metamorfna kretanja naše planete su spora i dugotrajna, dok su pokreti u vidu potresa i podrhtavanja Zemljine kore i njene površine, kratkotrajni i iznenadni. Iznenadni poremećaji u Zemlji, koji se manifestuju kao potresi i vibracije u litosferi i na njenoj površini, poznati su pod opštim imenom - trusovi. Kako se pri ovim potresima i vibracijama Zemlja „trese“, trusovi se češće u narodu nazivaju - zemljotresi.

Uzroci zemljotresa nisu sasvim razjašnjeni. Jasno je da se najveći broj zemljotresa javlja na razlomnim tektonskim linijama, na mestima gde se duž razloma sučeljavaju, potiskuju i međusobno razilaze blokovi pokidane Zemljine kore. Na ovim mestima, gde je put magmi otvoren ili olakšan za njeno kretanje ka površini Zemlje, javljaju se, takođe, vulkani, bilo izlivanjem lavične mase, bilo u vidu snažnih eksplozija i erupcija, ponekad i ponegde sa istovremenim vidom aktivnosti. Na takvim mestima su česta naprezanja Zemlje, pa i mehanička kretanja, koja se pretvaraju u podrhtavanja, koja se talasima prenose na razne strane Zemlje.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Prirodna katastrofa - zemljotres 4
1.1 Zaštita i spasavanje prilikom zemljotresa 4
1.2 Upravljanje u vanrednoj situaciji nakon zemljotresa 11
1.3 Sektor za vanredne situacije MUP – a Srbije 12
1.4 Katastrofalni zemljotresi u Srbiji – uzroci i posledice 14
1.5 Katastrofalni zemljotresi u Srbiji – Kraljevo 2010. 18
ZAKLJUČAK 21
LITERATURA 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03-02-2014 01:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: