Priprema i organizacija usmerene likovne aktivnosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Priprema i organizacija usmerene likovne aktivnosti
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

U razvoju ličnosti likovno vaspitanje zauzima značajno mesto. Dete doživljava umetnost i uživa u njoj. Koristeći različite materijale dete se kreativno izražava. Za to mu je potrebna istrajnost i ono istovremeno uči da ceni svoj kao i tuđi rad.

Prema teoriji savremene pedagogije, u svakom detetu postoje mogućnosti za razvoj njegovih kreativnih sposobnosti. Kada se govori o zahtevima likovnog vaspitanja, koji se uglavnom zasnivaju na opštim vaspitnim ciljevima, primećuje se da se u manjoj meri proučava estetska osetljivost dece, nivo njihovih kreativnih sposobnosti, kao i efekti različitih pristupa likovnom vaspitanju. Zbog toga je neophodno istaći potrebu sistematskog naučnog istraživanja problematike likovnog vaspitanja i uticaja različitih pristupa i programa vaspitno-obrazovnog rada na razvoj kreativnosti dece predškolskog uzrasta u oblasti likovnog izražavanja.

Razvijanje motivacije kod dece predstavlja složen proces usled raznovrsnosti motiva, načina njihovog ispoljavanja i faktora koji na njih utiču. Ipak, većina njih, posebno onih koji pripadaju oblasti unutrašnje motivacije, razvijaju se procesima socijalizacije i vaspitanja. Motiv postignuća, koji u sebi sadrži niz spoljašnjih i unutrašnjih motiva, podložan je vaspitnim uticajima. Uloga vaspitača ne bi se sastojala u prenošenju gotovih znanja, nego u pomoći detetu da samo konstruiše svoje znanje.

Ovo posebno može doći do izražaja u upoznavanju prirodne i društvene sredine koja okružuje predškolsko dete. Vaspitač treba da stvara kognitivno-konfliktne situacije koje su podstrekači intelektualnih aktivnosti. Jedan od načina koji ovo omogućuje je eksperiment koji razvija sposobnost za posmatranje i razumevanje, neposredno pronalaženje, saznanje, prepoznavanje, sigurnost u sebe, svoje sposobnosti, kao i emocionalno zadovoljstvo i kooperaciju među decom.

Kvalitetan program predškolskog vaspitanja i obrazovanja podrazumeva i pripremu dece za polazak u školu, jer takva priprema umnogome utiče i na bolji uspeh u školovanju dece. Posebno osetljiv period jeste period samog početka školovanja, što dobra priprema u vrtiću može u velikoj meri da olakša. Neophodno je definisati pojmove zrelosti, odnosno gotovosti dece za polazak u školu, jer njihovo razgraničavanje i tačno definisanje umnogome olakšava i određivanje samog procesa pripreme dece i njegov sadržaj.

Rad kao oblik aktivnosti dece predškolskog uzrasta razvija se i formira u igri i kroz igru. Igra i rad na predškolskom uzrastu se međusobno prožimaju, jer i igra i elementi rada nastaju iz prirodne potrebe deteta za podražavanjem, aktivnošću i samostalnošću. Deca se prema radu odnose kao prema igri, zato igra pomaže da se određeni radni zadatak izvrši sa interesovanjem. Rad se ne sme poistovećivati sa igrom. Igru samo treba iskoristiti da se rad približi detetu. Rad se postepeno diferencira od igre i formira kao posebna aktivnost kod dece.

Model rešavanja likovnog problema kod dece predškolskog uzrasta


Model rešavanja likovnog problema, u svom toku, uzimajući u obzir strukturu časa likovne kulture, može se predstaviti grafički.

Prikazani model obuhvata različite oblike rada u pet faza u kojima aktiviramo određene sposobnosti učenika:
1.faza učenja - podrazumeva angažovanje omogućavajući sposobnosti. Daju se informacije i izlažu činjenice o problemu. Radi se frontalno.
2.faza igre - podstiču se sposobnosti učenika. Dolazi do pokušaja povezivanja prethodnog znanja sa rešenjem koje još uvek ne postoji. Prepliču se omogućavajući i podsticajni faktor. Primenjen je grupni i individualan rad.
3.faza stvaralaštva - uticanje na stvaralačke sposobnosti učenika. Motivacijom izazivamo pojavljivanje kreativne ideje. Primenjuje se individualan oblik rada i diferencijacija.
4.faza rada - njoj se posvećuje najviše pažnje. Svaki učenik se kreativno izražava vlastitim stvaralačkim snagama. Komunikacija učenika i učenika i nastavnika i učenika igra značajnu ulogu. Učitelj prilazi svakom učeniku u cilju određivanja adekvatnog metodskog postupka, doziranja težine likovnog problema i pomoći učenicima da samostalno pronađu put do originalnog likovnog problema.
5.faza verifikacije - u ovoj fazi se vrši analiza i procenjivanje ostvarenih rezultata. Ona predstavlja podlogu za sledeći rad. Radi se frontalno.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:26 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Likovne umetnosti 19, 20. i 21. veka Dzemala 0 2,019 13-08-2011 01:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Organizacija likovnih aktivnosti Dzemala 0 1,974 25-03-2011 09:48 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Likovne tehnike i materijali-mersija Dzemala 0 3,218 25-03-2011 09:43 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Otkrivanje i rad sa darovitim ucenima u razrednoj nastavi likovne kulture Vesnica 0 4,906 20-05-2010 08:43 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: