Primjena sporta u radu s djecom s posebnim potrebama - diplomski rad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Primjena sporta u radu s djecom s posebnim potrebama - diplomski rad
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

U našem okruženju, građani su tokom prethodnih mesec dana mogli da pročitaju na bilbordima podatak da je čak 90 odsto dece sa smetnjama u razvoju van obrazovnog sistema, da 500.000 dece nema uslove za kvalitetno obrazovanje, a 66 odsto učenika romske nacionalnosti ne završi ni osnovnu školu. Osim oglašavanja na bilbordima, u okviru jednogodišnje kampanje, biće emitovani promotivni video materijali, a svi građani imaju priliku da pomognu tako što će izdvojiti simboličnu sumu od 50 dinara, slanjem SMS poruke na broj 6898 do kraja aprila. Sredstva prikupljena na ovaj način namenjena su projektima koji pomažu obrazovanje najugroženije dece.
Dušanka Gačić Bradić, iz organizacije Save the Children, objašnjava da je cilj jednogodišnje kampanje podizanje svesti najšire javnosti, roditelja i njihove dece i uticaj na poslanike u Skupštini, ministra prosvete i direktore osnovnih škola da podrže uvođenje inkluzivnog obrazovanja u naše obrazovne ustanove. Ona podseća da je inkluzivno obrazovanje u pojedine škole ušlo kroz pilot projekte, ali da na nivou države još nije doneta strateška odluka kojim putem ćemo krenuti.
Osvrćući se na činjenicu da su sve države u okruženju prihvatile inkluziju kao model obrazovanja najosetljivijih grupa i uvrstile je u svoje zakone, ona kao jedan od razloga za zaostajanje naše zemlje u toj oblasti navodi česte kadrovske promene u vrhu Ministarstva prosvete. Ali ne samo to. Kako kaže, prethodnih godina iz državnih struktura, kao i od strane pojedinih stručnjaka su stizale protivrečne poruke o tome da li je inkluzivno obrazovanje put kojim i naša država treba da krene.
- Kada se kaže inkluzivno obrazovanje, misli se na obrazovanje sve dece pod okriljem redovne škole. To, međutim, ne znači da će sva deca sedeti sve vreme u učionici sa ostalim učenicima. Inkluzivno obrazovanje danas se manje posmatra kao pitanje mesta, a više kao pitanje kvalitetne usluge koja odgovara obrazovnim potrebama svakog deteta. Ono se odvija pod okriljem redovne škole, što znači da svaka škola može imati deo koji je prevashodno namenjen obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju, dok će neko vreme oni provoditi sa ostalim vršnjacima. Neka deca će se obrazovati u specijalizovanim ustanovama, neka kod kuće, ali je ključno da više nemamo izolovanu decu, kojoj je uskraćeno pravo na obrazovanje. Oko 85 odsto dece sa smetnjama u razvoju danas je isključeno iz obrazovnog sistema bilo da su kod kuće, u institucijama ili u dnevnim boravcima. Oni jesu naprednija i poželjnija forma brige i zaštite ove populacije, ali programi po kojima tamo rade se ne računaju kao obrazovanje i ne omogućavaju deci da steknu diplome, što takođe mora da sistemski da se menja - napominje GačićBradić.
Prema njenim rečima, da bi redovna škola mogla da odgovori obrazovnim potrebama sve dece, ona mora da se promeni, da postane mnogo fleksibilnija nego dosad, da postoji mogućnost prilagođavanja nastavnih programa i kreiranja individualnih nastavnih programa za decu kojima je potrebna takva vrsta podrške...

Sadržaj

1 Uvod 3
2 Inkluzija 4
2.1 Inkluzivna zajednica 4
2.2 Kolika je svest o neophodnosti uvažavanja prava dece sa invaliditetom? 4
2.3 Važni pojmovi i termini 5
2.4 Istorija uključivanja 5
3 Klasifikacija dece sa smetnjama u razvoju 7
3.1 O smetnjama i kapacitetima učenika sa posebnim potrebama 9
4 Rešavanje problema u postojećoj praksi 11
5 Sportske aktivnosti osoba sa posebnim potrebama 12
5.1 Nagrade i kazne 13
5.2 Uspešna inkluzija u sportskim aktivnostima 16
6 Zaključak 18
7 Literatura 20
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primjena web servisa u integraciji poslovnog sistema - diplomski rad derrick 0 1,142 24-07-2013 12:45 AM
zadnja poruka: derrick
  Zelene partije-diplomski rad derrick 0 1,226 23-07-2013 01:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj i primjena identifikacije vozila u inteligentnim transportnim sustavima - hr VS1 0 1,796 19-06-2013 09:57 PM
zadnja poruka: VS1
  Integralni transportni sistem - diplomski rad derrick 0 1,816 03-03-2013 12:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Sigurnost pri radu na tračnoj pili - diplomski - hr derrick 0 1,399 20-02-2013 12:34 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: