Primjena principa humanističkih teorija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Primjena principa humanističkih teorija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Iako je relativno kasno postala samostalna nauka, psihologija se veoma brzo razvijala. U okviru psihološke nauke stvaraju se posebne naučne discipline za izučavanje pojedinih grupa psihičkih pojava, tako da je danas opravdanije govoriti o psihološkim naukama nego o psihologiji kao jednoj naučnoj disciplini. Postoji veliki broj teorijskih i primenjenih psiholoških disciplina.
U savremenoj psihološkoj teoriji i praksi izdvojile su se četiri škole ili pravca:
- bihejviorizam,
- psihoanaliza,
- transpersonalna i
- humanistička psihologija.
Tačnije, humanistička škola psihologije se razvila kao reakcija na bihejvorizam jer su njeni sledbenici videlu u bihejvorizmu pokušaj umanjenja čovjeka. Smatrali su da je čovjek biće vredno dostojanstva i da je potrebno razviti određeni sistem vrijednosti i samopoštovanja.
Humanistička psihologija bavi se ispitivanjem prirode, funkcija i odlika psihološki zdravih ljudi. Manje se interesuje za različita ispoljavanja nesvesnog a više za latentne potencijale nadsvesti.
Humanistička psihologija teži da bude nauka stvarnog, proživljenog iskustva i opredeljuje se za kvalitativni, a ne kvantitativni pristup. Humanistička psihologija ističe:
- značaj čovjekove ličnosti,
- celovitost ličnosti i njenu nesvodljivost na sastavne dijelove,
- specifičnost ljudskog bića koja nije proizvod instikata, nesvesnih sila i uticaja okoline.
Osnovna polazišta humanističke psihologije razvio je američki psiholog Abraham Maslov.
Bazična pretpostavka humanističke psihologije jeste da psihologija treba da se bavi ukupnošću čovekovog življenja i iskustva, a ne samo njegovim patološkim aspektima.
Čovjek je za humanističku psihologiju:
- prvenstveno svesno biće za koje su vrednosti i značenja od ogromne, presudne važnosti,
- biće sposobno za samoodređenje i samoostvarenje.
Po shvatanju humanističke psihologije, narušavanje zadovoljenja čovjekovih meta-potreba (potreba za razvojem kao različitih od potreba za održanjem) podjednako je loše kao i narušavanje zadovoljenja bioloških i bazičnih instinktualnih potreba. Stoga se istražuju uslovi od kojih zavisi zadovoljenje ovih potreba.
Humanistička psihologija, sa druge strane, istražuje razvoj i samoaktuelizaciju, tj. usklađivanje pojedinca sa normama koje ne određuje društvo, već su one izraz njegovih ličnih potreba i potencijala. Stoga se i potrebe kojima se ne ostvaruju neki očigledni biološki ili socijalni ciljevi smatraju stvarnim i značajnim i teže da se zadovolje.
Otkrivanjem samo-identiteta, ma kako idiosinkratičkog, čovjek istovremeno otkriva svoju ljudskost i pripadnost celoj ljudskoj vrsti.
Humanističke teorije nastaju upravo u okviru ove grane savremene psihologije, odnosno unutar humanističke psihologije. O humanističkim teorijam uopšteno biće reći u prvom delu ovog rada.
Naime, iako se Abraham Maslov smatra začetnikom ovog pravca psihologije, najznačajniji predstavnik humanističkih teorija jeste Erih From. Stoga će u drugom delu rada biti predstavljena humanistička teorija Eriha Froma.

Primjena principa humanističkih teorija (From) u nastavi likovne kulture

Pojam humanističkih teorija


Uvek je bilo živo interesovanje za pitanja o čovjeku. Kakva je vrsta živih bića čovjek, šta ga razlikuje od drugih bića, koje su njegove mogućnosti i mnoga druga pitanja interesovala su odavno i interesuju i danas mislioce. Ovim problem ne bavi se samo psihologija nego i druge naučne discipline.
Međutim, i pored svih postignutih rezultata sistematskim psihološkim istraživanjima mi ne raspolažemo dovoljno sigurnim podacima da bismo mogli dati potpuno objašnjenje osnovnih problema u vezi sa čovjekom, objašnjenje koje bi bilo opšteoprihvaćeno i koje bi bilo makar i približno toliko sigurno, kao što je objašnjenja na primer nekih prirodnih pojava. Psiholozi i danas kada žele da prikažu ponašanje čovjeka u celini, prisiljeni su da koriste podatke od koji su mnogi nedovoljno provereni i da pribegavaju konstruisanju i zamišljanju. Zato su objašnjenja zastupljena u humanističkim teorijama hipotetičnog karaktera to jest na osnovu ne samo podataka nego i mnogih hipoteza i konstrukcija izgrađene sinteze.
Humanističke teorije su nastale krajem 50-ih godina u SAD-u, a zatim su dalje razvijane u Nemačkoj i u Evropi.
Humanističke teorije mogu se se posmatrati i kao suprotnost dvojnog razumevanja tjela i duše, humanisti gledaju na čovjeka kao celinu, u kojoj se individua smatra organskom jedinicom:
- kognitivnih,
- duševnih i
- fizičkih aspekata.
Humastičke teorije time i humanistička psihologija se naziva i „trećom silom“ pored psihoanalize i bihejviorizma.
Humanisti kritikuju njihovo shvatanje čovjeka kao determinističkog i mehanicističkog bića, a takođe kritikuju i rastavljanje ljudske psihe na obolele funkcionalne nivoe koji se mogu odvojeno posmatrati, jer humanistička slika čovjeka se ogleda u slobodi i samoostvarenju, a čovjeka posmatra kao celinu, a ne kao sklop delova.
Suština humanističkih teorija je orijentacija i potraga za neiskorišćenim resursima, snagama čovjeka, da bi se na površinu izvukli zdravi sadržaji i procesi koji unapređuju zdravlje.
Sve humanističke teorije koriste rezultate psiholoških istraživanja ali s obzirom da postoje mnoga nerešena pitanja i mnogi nedovoljno sigurni nalazi, autori humanističkih teorija prisiljeni su da daju svoja tumačenja tih podataka i koriste neproverene pretpostavke da bi pokušali dati celovitu sliku o ponašanju čoveka.
Humanističke teorije čovjeka posmatraju kao humano ka pozitivnim vrijednostima usmereno biće koje odlikuju svesno delovanje i stvaralaštvo. Humanističke teorije ističu posebnost i ističu samoostvarenje. Osnovne teme koje dominiraju humanističkim teorijama jesu suštinska ljudska svojstva:
- vrijednosti,
- izbori,
- stvaralaštvo,
- razvoj unutrašnjih potencijala,
- samoostvarenje sloboda,
- autonomija,


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:57 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nadrealizam - teorija kulturnog stvaralastva zekan 0 2,124 09-09-2010 11:38 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: