Primena PPM sistema za upravljanje zaliha

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Primena PPM sistema za upravljanje zaliha
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Preduzeće je poslovni (ekonomski) i interesni organizacioni sistem koji vršeći delatnosti angažovanjem različitih resursa (ljudski resursi, finansijski resursi, materijalni resursi i innformacioni resursi) stvara poslovne rezultate (dobitak-profit, gubitak) i ostvaruje zadane ciljeve. Dobri željeni rezultati ne nastaju spontano sami od sebe, već, po pravilu kao posledica svjesnog stručnog usmjeravanja i vođenja preduzeća u njegovom radu i poslovanju, što predstavlja zadatak i obavezu menadžmenta.

Taj složen i odgovoran zadatak menadžment izvršava planiranjem, organizovanjem, vođenjem i kontrolom gore navedenih resursa, kao i preduzeća u celini. Pri tome mora se naglasiti da ne postoji univerzalni recept koji bi bilo moguće primeniti u svim preduzećima, već se uvažava se stav teorije kontigencije (contigency theory), po kojem svako preduzeće treba da razvije svoju strukturu u skladu sa njegovim internim karakteristikama, specifičnostima i odnosima sa okolinom u kojoj djeluje. Po teoriji kontigencije ne postoji niti jedan (apsolutno) najbolji način organizovanja, ali ni svi načini organizovanja nisu podjednako efikasni. (J. Galbraith, 1973).

Pojednostavljeno rečeno, uloga i zadatak menadžmenta je angažovanje raspoloživih resursa (ljudskih, materijalnih, finansijskih, informacionih i drugo) kroz aktivnosti planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole istih radi postizanja zadanih ciljeva. (slika 1)

U ovom radu ograničiti ćemo se na jedan od neophodnih resursa-materijalni resurs odnosno jedan dio materijalnih resursa a to su zalihe, sa naglaskom na aktivnost kontrole zaliha.

Zbog kompleksnosti materije (a budući da kontrola i upravljanje zalihama obuhvata čitav niz funkcija preduzeća kao što su nabava, transport, skladištenje, proizvodnja itd) bilo bi teško dati celovit Primer iz prakse preduzeća, te je odlučeno da se primeni metoda konkretnih Primera za svaku obrađenu pojedinačnu vrstu kontrole zaliha.

POJAM I ZNAČAJ ZALIHA:

ŠTA SU ZALIHE?


Zalihe su po definiciji sva sredstva:
1.Namijenjena prodaji u toku normalnog poslovanja;
2.Nabavljena za korištenje u procesu proizvodnje, odnosno pružanja usluga.

Slijedom iznijete definicije zalihama se smatraju sirovine, materijali i poluproizvodi, proizvodnja u toku, gotovi proizvodi i kupljena trgovačka roba namijenjena daljoj prodaji.

Funkcija upravljanja i kontrole zaliha kao jedan od važnijih segmenata od kojega u velikoj mjeri ovisi uspešnost poslovanja poduzeća u širem smislu obuhvata:
1.Nabavku sredstava (odnosno, organizaciju nabave, istraživanje tržišta nabave, planiranje nabave materijala, utvrđivanje količine materijala, naručivanje materijala, praćenje izvršenja narudžbi materijala, dopremu materijala, primanje, kvalitativnu i kvantitativnu kontrolu materijala, evidenciju, kontrolu i analizu nabave);
2.skladištenje sredstava (funkcija koja obuhvata svu djelatnost u vezi sa spremanjem, smješajem, čuvanjem i izdavanje materijala iz skladišta za potrebe proizvodnje ili trgovine);
3.knjigovodstveno obuhvatanje zaliha sredstava (u smislu vrednovanja zaliha, praćenja troškova i slično);
4.nedovršenu proizvodnju odnosno proizvodnju u toku (koja po definiciji takođe predstavlja zalihu);

ZAŠTO PREDUZEĆA DRŽE ZALIHE:


''Angažovanje sredstava u nabavci robe, odnosno zaliha, u preduzeću predstavlja najveću stavku. Upravljanje zalihama u trgovini, kao i u proizvodnim prduzećima, je najvažniji


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primena fitnesa u odbojci derrick 0 1,181 05-06-2013 08:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Primena gps-a u kontroli saobraćajnih sredstava i lica derrick 0 1,381 05-06-2013 08:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje kritičnom infrastrukturom u transportu derrick 0 1,474 04-06-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Akt o proceni rizika za aparat za elektrolučno zavarivanje derrick 0 2,641 08-02-2013 01:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje događajima - seminarski derrick 0 1,694 07-02-2013 08:55 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: