Primena informacionih sistema u kontekstu zahteva savremenog načina poslovanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Primena informacionih sistema u kontekstu zahteva savremenog načina poslovanja
UVOD

U poslednjih nekoliko godina kompanije su počele da shvataju važnost informacione tehnologije i da je prepoznaju kao osnovnu ključnu funkciju sa jasnim i velikim uticajem na uspeh poslovanja.

Kada je kompaniji potrebno da nabavi nešto pre svega treba da stvori opis proizvoda ili usluge, zatim da pronađe dobavljača za to, zatim da od njega zatraži cenu i uslove, potom da pošalje porudžbenicu, zatim da pregovara oko detalja kao što su organizacija transporta, specijalni uslovi isporuke, zatim da organizuje finansijski deo kupovine, da obavi sredstva, izvrši plaćanje itd.. U prošlosti za ovo je bilo potrebno mnogo papirologije koja je čak i najjednostavniju transakciju činila komlikovanom, skupom i vremenski dugom. U poslednjih par decenija tehnologija je revolucionarno promenila ovu komunikaciju zamenjujući beskrajne ručne operacije automatskim, elektronskim operacijama.

Sistem EDI se pojavio 90 godina prošlog veka, a već 1997. je oko 2000 kompanija samo u V. Britaniji koristilo njegove prednosti. Elektronska nabavka, kretanje roba i usluga kroz intranet, ekstranet i internet modele omogućila je trenutni pristup svakom snabdevaču bez obzira na njegovu lokaciju, dostupnu u svako doba sa trasnsparentnim tržištem i niskim cenama koštanja i transakcija. Elektronska trgovina se proširila kao pečurke posle kiše. Pojavio se email, praćen e – biznisom, e – trgovinom, e - prodajom, e- veletrgovinom, e - logistikom, i kako napreduje uskoro će biti "e - bilo šta". Rezultat rada poslovnog sistema može biti proizvod, usluga ili proizvod i usluga. Ako posmatramo poslovni sistem kao deo privrede, nameće se neizostavo pitanje adekvatne cirkulacije informacija. Odgovor poslovnog sistema u njegovom tržišnom ambijentu zavisi u prvom redu od kvaliteta informacija kojima je taj sistem snabdeven. Informacioni tokovi objedinjuju niz poslovnih sistema do nivoa privrede kao sistema višeg nivoa. Stoga se ističe potreba za jedinstvenom cirkulacijom informacija unutar sistema. Optimalna integracija poslovnih sistema u okviru privrede jedne zemlje, danas je moguća primenom elektronskog poslovanja.

Sadržaj

UVOD 1
1 Primena podataka u informacionim sistemima 2
1.1 Karakteristike informacionog sistema 2
1.2 Baza podataka 4
1.3 Upravljanje bazom podataka 5
1.4 Skladištenje podataka 7
1.5 Šta je skladište podataka? 8
1.6 Struktura skladišta podataka 9
1.6.1 Primena korišćenja baze podataka 12
1.6.2 Osnovne funkcije Database marketing-a 13
2 Primena informacionih sistema u MSP sektoru 15
2.1 Baze podataka u funkciji izgradnje odnosa potrošač / klijent 15
2.1.1 Analiza podataka 17
2.1.2 Selekcija korisnika 17
2.1.3 Usmeravanje na ciljnog korisnika 18
2.1.4 Program građenja odnosa sa ciljnim korisnikom 18
ZAKLJUČAK 21
LITERATURA 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:19 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primena inteligntnih informacionih sistema u poslovanju derrick 0 2,293 07-09-2013 11:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Primena SAP ERP informacionog sistema u kancelarijskom poslovanju derrick 0 2,738 07-09-2013 11:08 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizacioni oblici e-poslovanja derrick 0 1,733 30-08-2013 08:55 PM
zadnja poruka: derrick
  Projektovanje informacionih sistema 2 Maja 0 3,870 06-03-2012 08:09 AM
zadnja poruka: Maja
  Značaj sistema zatvorene televizije u ostvarivanju zaštite lica, imovine i poslovnih Dzemala 0 2,750 15-08-2011 02:33 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: