Prikaz knjige Govor vašeg deteta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prikaz knjige Govor vašeg deteta
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


“Смиљка Васић наш чувени лингвиста, била је у првој генерацији студената која је слушала Александра Белића када је предавао о језичкој природи и језичком развитку што је касније постала његова референтна књига. Паралелно је студирала и психологију јер је хтела да буде добар професор који ће познавати психу, пре свега детета. Код Белића је дипломирала у јуну 1941. а после рата је докторирала на психологији и бавила се проучавањем дечјег говора, акустичком анализом гласова, развојем говора код деце. Уз тврдњу да је говор знак живота и да је језик зависан од органских чинилаца, окренула се психолингвистици, а за мајке је написала драгоцену књигу “Говор вашег детета”. Први је предавач психолингвистике на факултету у Нишу и један од оснивача ове гране у нас” .


«Говор вашег детета» – Смиљка Васић

Говор представља једну од најзначајнијих људских особина .

У књизи “Говор вашег детета”, аутор је је говор представио као једну од најважнијих особина у развоја човека од његовог рођења.
Аутор указује на чињеницу у овом делу да развијен говор несумњиво и највише разликује човека од осталих врста у животињском низу. Захваљујући говору човек може да изрази, формулише своје потребе, осећања и мисли; да их саопшти другима и да путем усменог предања или записане речи преда потомству своје замисли, жеље, схватања, надања и искуства. Говор, дакле, омогућава човеку да општи са људима, да одржава и негује друштвене додире, да пренесе, сачува своја искуства. Врло вероватно, да захваљујући говору можемо оно што је језички изражено дуже и да памтимо. Значј говора за човеков друштвени живот и његов лични живот једва да се може преценити. Изгледа да са развитком цивилизације усмени говор и писани језик добијају све већи значај. Стога је и примећено да је наша цивилизација, цивилизација модерна човека, говорна цивилизација.

Управо због тога онда нам је јасно због чега аутор у овом делу истиче и инсистира на следећем, да је неопходно говорити о неговању говора, о ономе што се назива говорна култура. Једно оруђе веома важно, можда најважније за човеков развитак и успон, мора се неговати да би се правилно употребљавало. На први поглед може изгледати непотребно, сувишно, да се говори посебно о говору и неговању говора. Може се чинити да је човеку говор од природе дат, да човек може без икаква учења да изрази своје мисли, осећања, потребе и искуства. Овакво схватање свакако да у основи претпоставља да је говор урођен и да се он развија без икаквог или са врло малим учењем. Није тешко показати колико је такво схватање погрешно што је и био циљ аутора.

Садржај :

УВОД 3
1.1 «Говор вашег детета» – Смиљка Васић 3
ЗАКЉУЧАК 11
ЛИТЕРАТУРА 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Igre i aktivnosti koje razvijaju maštu i društvenost deteta derrick 0 1,880 21-09-2013 12:15 AM
zadnja poruka: derrick
  Igre i postupci pripreme darovitog deteta za školu derrick 0 1,227 21-09-2013 12:13 AM
zadnja poruka: derrick
  Sredstva za podsticanje deteta u razvoju derrick 0 897 19-09-2013 03:32 PM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje medu djecom u školi - šta znamo i šta možemo učiniti Dan Olveus - prikaz derrick 0 1,247 22-01-2013 10:57 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga nagrade u vaspitanju predškolskog deteta - predškolska pedagogija Maja 0 2,737 23-02-2012 03:25 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: