Preventivna uloga interne revizije u optimiziranju rizika poslovanja u budućnosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Preventivna uloga interne revizije u optimiziranju rizika poslovanja u budućnosti
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Obavljanje revizije finansijskih izveštaja u našoj zemlji vrši se u skladu sa Međunarodnim standardima revizije (International Standards of Auditing – ISA) koje donosi Odbor za međunarodne standarde revizije i uveravanja (International Auditing and Assurance Standards Board – IAASB) pri međunarodnoj federaciji računovođa. Cilj revizije finansijskih izveštaja je da omogući revizoru da izrazi mišljenje da li su finansijski izveštaji, po svim bitnim pitanjima, sastavljeni u skladu sa identifikovanim okvirom za finansijsko izveštavanje.

Okvir za finansijsko izveštavanje, koji je istovremeno i kriterijum za izražavanje mišljenja revizora, mogu da budu :

Međunarodni standardi finansijskog izveštavanja (MSFI);
nacionalni računovodstveni standardi ilidrugi zvaničan i celovit okvir usvojen za finansijsko izveštavanje i naznačen u finansijskim izveštajima društava – zakonski i podzakonski propisi.

•Dostavljanje mišljenja ovlašćenog revizora Narodnoj banci Srbije i Agenciji za privredne registre:

Prema Zakonu o računovodstvu i reviziji, obveznici revizije imaju obavezu da mišljenje ovlašćenog revizora o godišnjem računu dostave Narodnoj banci Srbije i Agenciji za privredne registre najkasnije od 30. Septembra za prethodnu godinu.
Matično pravno lice je dužno da dostavi mišljenje ovlašćenog revizora o konsolidovanim finansijskim izveštajima NBS i APR najkasnije do 31. oktobra. Obim dostavljanja zavisi od toga da li je izvršena korekcija finansijskih izveštaja.
Ako nije izvršena korekcija finanijskih izveštaja, dostavlja se mišljenje ovlašćenog revizora – za NBS u originalu, a za APR može i overena fotokopija, izjava zakonskog zastupnika o usvajanju finansijskih izveštaja i o usvajanju revizorskog izveštaja.
Ako jeste izvršena korekcija finansijskih izveštaja, dostavljaju se korigovani finansijski izveštaji - svi obrasci, mišljenje ovlašćenog revizora i dodatna prateća dokumentacija - podaci o licu odgovornom za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja i obaveštenje o razvrstavanju, ako je usled korekcije došlo do promene u veličini pravnog lica.
Da bi ukazali na činjenicu da se radi na poboljšanju ukazaćemo i na usvajanje Zakona o tržištu kapitala koji će omogućiti da se strani investitori lakše opredeljuju za ulaganje u našu zemlju, a o njegovoj primeni i rezultatima govoriće se kroz vreme koje je pred nama.
U Službenom glasniku RS broj 31 od 9. maja 2011. godine objavljen je novi Zakon o tržištu kapitala, kojim je navedeno da je zakonodavac sledio bazične prinipe i standarde EU, broj 2004/39/EC – direktiva o tržištima finansijskih instrumenata, direktiva broj 2004/109/EC – harmonizacija zahteva za transparentnost u vezi sa informacijama o izdavaocima čije su hartije od vrednosti primljene na regulisano tržište.

Sadržaj

UVOD
1.1 Pojam, komponente i vrste interne kontrole 3
1.2 Interna revizija – osnovna saznanja 8
1.3 Zahtevi pred internom revizijom u savremenom poslovnom okruženju 10
1.4 Preventivno delovanje interne revizije u anticipiranju budućih rizika 14
1.5 Izloženost riziku od kriminalnih radnji 17
1.6 Izloženost riziku uticaja životne sredine na finansijske izveštaje 23
ZAKLJUČAK 27
LITERATURA 28


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:42 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomičnost kao pokazatelj ekonomske uspješnosti poslovanja derrick 0 1,779 05-02-2014 11:43 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga sredstava za rad u poslovanju preduzeća derrick 0 1,464 05-02-2014 12:26 AM
zadnja poruka: derrick
  Ekonomska uloga države derrick 0 2,489 29-08-2013 02:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga države u ekonomiji -esej derrick 0 1,570 26-08-2013 10:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga usluga u savremenoj ekonomiji derrick 0 1,388 26-08-2013 10:38 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: