Prevencija interhospitalnih infekcija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prevencija interhospitalnih infekcija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Osnovna načela kontrole bolničkih infekcija podrazumevaju da se pri lečenju i nezi svakog bolesnika, bez obzira na njegovu dijagnozu, moraju se primenjivati standardne mere predostrožnosti. Kod bolesnika s mogućom zaraznom bolešću moraju se primeniti i dodatne mere izolacije specifične za način širenja uzročnika.
Standardne mere predostrožnosti se primjenjuju na sve bolesnike bez obzira na njihovu dijagnozu i odnose se na dodir s krvlju, svim telesnim tečnostima, sekretima, ekskretima, oštećenom kožom i sluznicama. Osnovna pretpostavka standardnih mera predostrožnosti je dezinfekcija ruku između bolesnika, posle skidanja rukavica, kao i nakon kontakta s gore navedenim biološkim materijalima. Kod očekivanog kontakta s tim materijalima preporučuje se nošenje zaštitnih sredstava kao što su rukavice, a u slučaju prskanja tih materijala i maske, štitnici za oči. Pri tome treba naglasiti da nošenje rukavica nije zamena za dezinfekciju ruku, već ruke treba obavezno dezinfikovati nakon skidanja rukavica. Standardne mere predostrožnosti podrazumevaju i sigurno manipulisanje s kontaminiranim rubljem te sigurno odlaganje oštrih predmeta i infektivnog otpada.
Mere izolacije za uzročnike koji se šire aerosolom podrazumevaju smeštaj bolesnika u jednokrevetnu sobu s negativnim pritiskom vazduha i nošenje zaštitnih maski za vreme boravka u sobi za izolaciju. Aerosolom se prenose Mycobacterium tuberculosis, morbillivirus i varicella-zoster virus...

EPIDEMIOLOGIJA

Epidemiologija je nauka o rasprostranjenosti i uzrocima poremećaja zdravlja, kao i o njihovom sprečavanju i suzbijanju, a ne samo ekscesnih situacija kakve su epidemije. "Černozubov: " Nauka koja se bavi proučavanjem bolesti kao masovne pojave." Predmet epidemiološkog pručavanja je grupa, kolektiv, populacija, odnosno bolest kao masovna pojava. Zadaci epidemiologije su :
• da proučava epidemiološki značaj oboljenja,
• da proučava faktore koji utiču na zdravlje,
• da proučava i identifikuje uzroke i faktore koji doprinose pojavi oboljenja;
• da proučava i identifikuje rasprostranjenost i način širenja bolesti;
• da izvodi ultidisciplinarna terenska istraživanja bolesti
• da predlaže i sprovodi mere sprečavanja, suzbijanja, odstranjivanja i iskorenjivanja bolesti.
Ciljevi epidemiologije su:
• snižavanje morbiditeta, mortaliteta i letaliteta od određenih bolesti;
• sprečavanje invalidnosti i nesposobnosti;
• da na osnovu utvrđenih zakonomernosti spreči, suzbije, eliminiše i iskoreni bolest na određenoj teritoriji.
Zato je epidemiologija osnova preventivne medicine i narodnog zdravlja.
Eradikcija je iskorenjivanje bolesti i svih faktora koji dovode do pojave te bolesti. Do sada jedina iskorenjena bolest su velike boginje. Poslednji slučaj u istoriji medicine je zabeležen 27. 10. 1977. Po Programu eradikacije dečje paralize i malih boginja (NJHO), poliomyelitis bi trebalo da se iskoreni do 2005. godine, a morbilli do 2020. godine.
Eliminacija je eliminisanje bolesti, ali ne i faktora koji dovode do te bolesti, pa je potrebno i dalje sprovođenje mera.U Vojvodini je eliminisana dečja paraliza (poslednji put registrovana 1963. godine, ali faktori koji dovode do poliomijelitisa nisu eliminisani - oblici poliomijelitisa : 200-500 asimptomnih oblika na 1 simptomni, tj. paralitički).Ako se bolest ne eliminiše drugi korak je ¯ morbiditeta ® vakcinacijom...

SADRŽAJ:

UVOD 3
1 EPIDEMIOLOGIJA 4
2 INFEKCIJE 5
3 Interhospitalne infekcije 7
3.1 Izazivači 7
3.2 Poreklo 8
3.3 Putevi prenošenja 8
3.4 Najčešće infekcije 9
3.5 Prevencija 9
4 Mere prema izvoru zaraze i okolini bolesnika 9
5 Mere i postupci za sprečavanje bolničkih infekcija 11
ZAKLjUČAK 13
LITERATURA 14PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zdravstveno vaspitne mere u prevenciji hiv infekcija Maja 0 2,360 09-03-2012 12:19 AM
zadnja poruka: Maja
  Prevencija CVI - moždani udar Maja 0 1,644 08-03-2012 08:16 PM
zadnja poruka: Maja
  Zdravstvena nega obolelih od urinarnih infekcija Dzemala 0 2,863 18-10-2010 11:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: