Prenatalni razvoj

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prenatalni razvoj
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Dinamični proces u okviru kojeg se jednoćelijski ljudski zigot razvija u odraslog čoveka od 100 biliona ćelija je verovatno najfascinantniji fenomen prirode. Naučno je dokazano da se mnoge od rutinskih funkcija koje ljudski organizam obavlja uspostavljaju za vreme trudnoće - često mnogo pre samog rođenja. Na period razvoja pre rođenja se sve više gleda kao na vreme pripreme, za koje nastajuće ljudsko biće stiče sve one strukture i usavršava sve one mnogobrojne sposobnosti koje su neophodne za preživljavanje nakon rođenja. Ljudska trudnoća po pravilu traje otprilike 38 nedelja, računajući pri tome vremenski period od trenutka oplodnje, odnosno začeća, pa do rođenja.
Prvih 8 nedelja nakon oplodnje, nastajuće ljudsko biće se naziva embrion, što znači "iznutra rastuće". U tom periodu, koji se naziva embrionalni period, dolazi do formiranja najvećeg dela sistema ljudskog organizma. Po završetku tih prvih 8 nedelja, pa sve do kraja trudnoće, "nastajuće ljudsko biće se naziva fetus", što znači "nerođeno potomstvo". U tom periodu, koji se naziva fetalni period, telo izrasta i sistemi počinju da funkcionišu.
Ključne reči : prenatalni period, začeće, prenatalni razvoj, dete, plod, porođaj ...
...Potrebno je istaći da je za buduće roditeljstvo neophodna emocionalna priprema supružnika. Emocionalna stabilnost budućih roditelja utiče na to kako će se trudnica osećati, ali uticaja će imati i na psihički razvoj bebe. Proučavanje prenatalnog perioda je značajno zbog novih saznanja vezanih za tu oblast kao i zbog mogućnosti otkrivanja uzroka anomalija koje se javljaju u ovom periodu. Poznato je da na rast ploda utiču nasledna osnova, nivo hranljivih materija, kao i dopremanje ovih materija do posteljice, stanje krvotoka majke, mogućnost fetusa da iskoristi ove materije. Dakle, ako neki od ovih uslova nije ispunjen možemo imati uvid u moguće posledice po razvoj ploda. Tokom perioda trudnoće, trudnica je sklona lakom oboljevanju, njen organizam se teško brani od zaraza i bolesti jer mu je otpornost znamo smanjena. Takođe, plod može biti oštećen uticajem naslednih elemenata, ali je i osetljiv na promene unutar majčinog organizma. Patološke manifestacije imaju veoma teške posledice, a nazivamo ih embriopatije i fetopatije.
Zbog svega ovoga treba savetovati trudnicama da izbegavaju nedovoljno ispitane hemijske materije i da ne uzimaju bilo kakve lekove, a naročito u prva tri meseca trudnoće. Plod je podložan oštećenjima ako majka ne unosi dovoljno vitamina, takode neki hormonski poremećaji mogu negativno da se odraze na embrion, a još češće na fetus...

S A D R Ž A J

1 UVOD 4
2 FIZIOLOŠKA STRANA ZAČEĆA 5
2.1 Zavisnost nasleđa od oba roditelja 6
2.2 Uticaj nasleđa na psihički razvoj 6
2.2.1 Nativizam 6
2.2.2 Empirizam 6
2.2.3 Komplementaran odnos nasleđa i sredine 7
2.3 Od čega zavisi pol deteta 7
3 PRENATALNI RAZVOJ 7
3.1 Intrauterini razvoj ploda i njegove osobenosti 8
3.2 Periodi prenatalnog razvoja 8
3.2.1 Faza ovuma 8
3.2.2 Embrionalni period 8
3.2.3 Faza fetusa 9
3.3 Metode ispitivanja prenatalnog perioda 9
4 SENZOMOTORNA OSETLJIVOST I MOGUĆNOST FORMIRANJA USLOVNOG REFLEKSA 11
4.1 Mogućnost „učenja" u prenatalnom periodu 12
5 POREMEĆAJI U TOKU RAZVOJA PLODA 12
5.1 Embriopatije 12
5.2 Fetopatije 13
6 POVOLJNI I NEPOVOLJNI ČINIOCI PRENATALNOG RAZVOJA DETETA 13
7 PSIHIČKI RAZVOJ TRUDNICE 13
8 POROĐAJ 14
9 ZAKLJUČAK 15
10 LITERATURA 16PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Područje aktivnosti za razvoj govora derrick 0 1,465 06-03-2014 12:42 AM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj govora dece predškolske dobi Dzemala 0 2,650 15-08-2011 09:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kognitivni razvoj predskolskog deteta Dzemala 0 3,327 09-06-2010 07:33 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: