Prelazak sa sistema poreza na promet na sistem pdv – a

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Prelazak sa sistema poreza na promet na sistem pdv – a
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Porez na dodatu vrijednost se primenjuje već skoro četiri decenije tako da više ne predstavlja novinu ni u teoriji ni u praksi. Zahvaljujući praktičnim prednostima primenjuje se u zemljama različitih nivoa privredne razvijenosti. Naime, uveden je i primenjuje se u preko 120 zemalja gdje živi oko 70% svijetskog stanovništva i postao je najpopularniji oblik oporezivanja prometa proizvoda i usluga. Sredinom šezdesetih godina postojao je samo u Francuskoj, na početku XXI vijeka njega u svojim poreskim sistemima ima većina evropskih zemalja i brojne zemlje Azije, Afrike i Južne i Sjeverne i Centralne Amerike, primenjuju ga sve članice OECD – a ( osim SAD ), a ustanovljen je i kao „porez Evropske zajednice“, čim je postao jedan od uslova za pristupanje Uniji.
Dok je krajem šezdesetih godina PDV (porez na dodatu vrijednost) bio dočekan s podozrenjem, kako od strane vlada tako i u poslovnim i akademskim krugovima, smatrali su ga previše komplikovanim, smatrali su da će administrativni troškovi i troškovi naplate biti previsoki i da može imati izražen inflatorni učinak, danas to više nije slučaj.Danas se porez na dodatu vrijednost smatra najefikasnijim načinom oporezivanja.
Pritisak na uvodjenje PDV – a dolazio je iz dva različita izvora. Prvo, sve prvobitne članice Unije (Njemačka, Italija, Belgija, Holandija, Luksemburg i Francuska) primenjivale su svezano oporezivanje prometa, s tim što je prvih pet koristilo kaskadni bruto svefazni porez na promet, kod kojeg se porez plaća u jednoj fazi proizvodno – prometnog ciklusa. Model svefaznog, opšteg poreza, potrošnog tipa definisan je i u šestoj direktivi Evropske Unije o harmonizaciji poreza na promet i jedinstvenom sistemu poreza na dodatu vrednost. Šesta direktiva je doneta 1977. godine sa primjenom od 01.01 1978 godine. Cilj ove direktive je ukidanje svih prepreka između zemalja članica u oblasti poreskog sistema. Šesta direktiva se stalno mijenja i dopunjuje s ciljem stvaranja povoljnih ekonomskih uslova za članice Evropske Unije. Drugo, skandinavse zemlje ( Danska, Norveška i Švedska ) takođe su se rano opredijelile za PDV, jer im je izgledalo da tim putem mogu doći do izdašnijih prihoda nego što su im davali njihovi jednofazni porezi.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Savetodavne službe u poljoprivredi i njihov uticaj na razvoj menadžmenta MSP u agrobi derrick 0 2,253 24-02-2014 04:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Unapredjenje rada stručnih lica iz oblasti zaštite na radu derrick 0 1,452 24-02-2014 04:04 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj eksternih i internih analiza na strategijski menadžment derrick 0 1,696 14-09-2013 03:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj položaja (lokusa) kontrole na posao menadžera derrick 0 1,763 14-09-2013 03:08 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj informacionih sistema za strategijski menadžment preduzeća derrick 0 1,668 14-09-2013 03:06 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: