Prekršajna odgovornost maloletnika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prekršajna odgovornost maloletnika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Maloletničko prekršajno pravo je deo, segment krivičnog prava jedne zemlje koje zbog obilja specifičnih rešenja u poslednje vreme u nizu evropskih zemalja dobija karakter samostalne pozitivnopravne, ali i naučne discipline. Radi se, naime, o posebnoj, zaokruženoj i autonomnoj celini koja sadrži niz specifičnih rešenja u odnosu na punoletne učinioce krivičnih dela.
Neretko se stoga u literaturi za ovu granu prava upotrebljava naziv parakrivično pravo ili kvazi-krivično pravo koje se odnosi na maloletna lica. Ono predstavlja zakonskih propisa kojima se određuje krivičnopravni status maloletnih lica (kao učinilaca prekršaja odnosno maloletnih lica kao žrtava krivičnih dela). To je pravo koje propisuje poseban tretman prema maloletnim učiniocima prekršaja. Tako ovaj naziv za koji se često u pravnoj teoriji određuje kao kriminalno-politički postulat obuhvata granu prava sa krivičnopravim odredbama koje se primenjuju na maloletne učinioce prekršaja i koje odslikavaju poseban, specifi čan karakter ove grane prava. Radi se o pravu koje se zasniva na ličnosti učinioca delikta (Taterstrafrecht), a ne na samom deliktu (Tatstraftrecht). Ili drugim rečima, to je sistem zakonskih pravnih propisa kojima se određuje sistem krivičnih sankcija za maloletne učinioce prekršaja, a pod određenim uslovima i za punoletne učinioce, te postupak za izricanje i izvršenje ovih sankcija od strane nadležnih državnih organa. . .


Prekršajna odgovornost maloletnika

Prekršaji maloletnika


Učinilac prekršaja je pravni subjekt koji je svojim ponašanjem (činjenjem ili nečinenjenjem, propuštanjem pravno obaveznog činjenja) izvršio prekršaj. Izvršilac prekršaja (fizička lica) prema uzrastu se dele na maloletnike i punoletna lica.
Sve naučne discipline koje se bave maloletničkom delikvencijom imaju istovetan stav da se maloletnička delikvencija bitno razlikuje od delikvencije odraslih. Savremenim shvatanjima maloletničke delinkvencije najprimerenija je definicija prema kojoj maloletničko prestupništvo jeste svako ponašanje pojedinaca ili grupe mladih koje je protivdruštveno, odnosno društveno neprihvatljivo, tj., kada se krše pravne ili moralne norme nekog društva i koje kad je vidljivo izaziva spontano ili organizovano društveno reagovanje u nameri da se zaštite društvena dobra i vrednosti a i sami akteri takvog ponašanja. . .

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Prekršajna odgovornost maloletnika 4
1.1 Prekršaji maloletnika 4
1.2 Odgovornost za prekršaje 5
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nadzor prometa i kaznena odgovornost - hr derrick 0 1,398 08-03-2014 12:51 AM
zadnja poruka: derrick
  Odgovornost detektiva u obavljanju detektivskih poslova derrick 0 1,317 21-09-2013 01:09 AM
zadnja poruka: derrick
  Odgovornost kupca za docnju sa plaćanjem cijene derrick 0 1,031 21-09-2013 01:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Odgovornost za štetu od opasne stvari i opasne delatnosti Maja 0 1,390 24-02-2012 07:16 PM
zadnja poruka: Maja
  Komandna odgovornost Dzemala 0 1,442 25-03-2011 04:03 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: