Preduzetnik i preduzetništvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Preduzetnik i preduzetništvo
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Seminarski rad na temu “Preduzetnik i preduzetništvo” obraditi i sagledati kroz pojmove, sposobnosti i komponente preduzetničke aktivnosti uz naglašavanje ličnih karakteristika i okolnosti životnog puta. Obraditi osobine i tipove preduzetnika, oblast primene preduzetništva, i motive preduzetništva u stvaranju preduzetničkog društva. Kroz modele nacionalnog ekonomskog rasta, kao suštinu ekonomije, obrazložiti uticaj na stvaranje preduzetničkog društva i primere raznih zemalja u načinu stimulisanja i pomoći preduzetnicima i preduzetništvu uopšte.

Pojam preduzetnika i preduzetništva

Preduzetnik je reč koja je nastala u francuskom jeziku (entrepreneur) proći između ( preduzimač između).

Temin predzetnik prvi je u ekonomsku nauku uveo Cantillon u svojoj " raspravi o prirodi trgovine (1734) gde je kao preduzetnik prikazao zakupce zemljišta trgovce graditeqe slikare, lekare advokate naglašavajući neizvesnost i rizik u njihovom poslovanju i deleći ih na preduzetnike sa kapitalom i preduzetnike sa sopstvenim radom Richard Cantillon svojom definicijom preduzetnika skoncentrisao se na ulogu pojedinca na poslovnom tržištu koji je bio vođen željom za profitom i rizikom kupujući jeftino i prodajući skupo. Ova rana tumačenja preduzetnika svode se na individualnog vlasnika privatnog preduzeća koji očekuje da ostvari korist direktno od svog rada.
Tokom XX veka uz preduzetnika se vezuje termin inovativnost, odnosio se na one koji probaju nove kombinacije i neistražene tehnologije. Schumpeter tvorac modernog pristupa preduzetništvu je 1934. godine opisao preduzetnika kao osobu koja uništava postojeći ekonomski poredak uvođenjem novog proizvoda ili usluge, stvaranjem novog oblika organizacije ili eksploatisanjem novih sirovina. On je smatrao da je preduzetništvo proces kreativne destrukcije.
Preduzetnik je poslovno kreativan inovativan, dinamičan čovek, sposoban da brzo uočava pojave, probleme i mogućnosti, spreman na rizik i maksimalne napore. Sposoban je da pronalazi uspešne poslovne ideje, mesto na tržištu, tehnologiju, proizvode, kapital ... Preduzetnik je lice nadareno poslovnim duhom i rukovodećim sposobnostima, bogato znanjem o poslovima i ljudima, odlučno i spremno da preuzme rizik upravljanja preduzećem na temelju inovacija i permanentnog razvoja.
Preduzetništvo je aktivnost usmerena na kreativno kombinovanje proizvodnih faktora, kojom se u procesu upravljanja i rukovođenja proizvodnjom adekvatnim inovativnim ponašanjem uz preuzimanje rizika ostvaruje odgovarajući efekat.
Preduzetništvo je delatnost preduzetnika usmerena na pokretanje, organizovanje i inoviranje poslovanja preduzeća sa osnovnom svrhom stvaranja novog tržišta. Preduzetništvo je proces stvaranja nečeg različitog sa vrednošću, usmeravajući potrebno vreme i napor preduzimajući finansijske fizičke i socijalne rizike, kao i dobijanje različitih nagrada finansijske i lične satisfakcije i nezavisnosti.

Funkcija preduzetništva objedinjuje sledeće sposobnosti:
•predviđanja,
•prihvatanja rizika,
•inoviranja i
•učenja.

Rezultat struktuiranja, razvoja preduzetničke aktivnosti sastoji se iz sledećih komponenata:
•talenat,
•tehnologija,
•kapital i
•know-how.

LJudi koji su nosioci talenta predstavljaju početni, ključni i kritični faktor preduzetničke aktivnosti.
Talentovane preduzetnike treba podsticati kako bi se privukle ostale komponente preduzetničkih struktura.
Tehnologija omogućava da se stvaraju ideje kao što ideje doprinose razvoju tehnologije. Kapital treba da bude stalno prisutan kako bi se ideja realizovala i tretira se kao gorivo za odvijanje preduzetničkog procesa. Know-how se pojavljuje kao spona koja povezuje talenat, tehnologiju i kapital u jedinstvenu celinu.

Faktori koji utiču na preduzetništvo

Suština preduzetništva je da ono predstavlja stvaranje novih poduhvata. Da bi pojedinac, ili organizacija koje stvaraju ili žele da stvaraju noe poduhvate dobili saznanja da li oni žele da se upuste u preduzetničku avanturu i da li postoje uslovi u okruženju za takve aktivnosti, potrebno je doći do saznanja o poželjnosti i izvodljivosti novih poduhvata.

Lične karakteristike

Psiholog David McClelland je tvrdio da preuzetnici teže da imaju veliku potrebu za rezultatom. Ta potreba ne ističe preduzetnike jer potrebu za rezultatima imaju rukovodioci, prodavci.
Druga karakteristika kod preduzetnika je unutrašnji skup kontrole, osobe teže da se osećaju da u velikoj meri kontrolišu svoju sudbinu kroz sopstveni trud.
Karakteristika koja izdvaja preduzetnika od rukovodioca visoka tolerancija nejasnoće (pojedinac je sposoban da nastavi da radi efektivno onda kada su situacije visoko neizvesne).
Preduzetnici teže da su bolje obrazovani od proseka populacije, starost preduzetnika (doba između 25 – 40 godina je perid kad pojedinci najčešće postaju preduzetnici. Radno iskustvo je značajan faktor u osnivanju novog preduzeća. Stvaranje novih poduhvata postaje lakše posle prvog radnog iskustva, dajući značaj principu koridora. Koridor princip tvrdi da procese započinjanja novog posla pomaže preduzetnicima da sagledaju druge mogućnosti koje nisu mogli da uvide ili iskoriste dok nisu započeli inicijalni poduhvat.

Okolnosti životnog puta

•Više okolnosti životnog puta utiče na mogućnost da neko postane preduzetnik. Okolnosti su sledeće: Nezadovoljavajuće okruženje (odnosi se na okolnosti u poslovnoj situaciji pojedinca koje promoravaju tu osobu da razmišlja o napuštanju


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:55 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Preduzetnistvo u Srbiji Vesnica 0 3,432 06-05-2010 10:56 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Preduzetništvo i inovativnost Vesnica 0 2,664 06-05-2010 05:11 PM
zadnja poruka: Vesnica
Smile kada čujem reč preduzetnik pomislim mirjanabr 0 3,612 26-04-2010 06:15 PM
zadnja poruka: mirjanabr
  Preduzetnistvo kao osnovni princip ekonomskog ponasanja Irena789 0 5,128 17-09-2009 06:14 PM
zadnja poruka: Irena789

Skoči na forum: