Prednja strana buta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prednja strana buta
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Anatomija,grana nauke koja se bavi strukturnom organizacijom živih bića.To je drevna nauka koja svoje korene pronalazi još u praistorijskom periodu.Vekovima se anatomsko znanje sastojalo većinskim delom samo od posmatranja i to seciranjem biljaka i životinja.Pravilno razumevanje structure,medjutim, podrazumeva i razumevanje funkcionisanja organa i živih organizama uopšte.
Anatomija je stoga blisko vezana sa fiziologijom,koja se ponekad naziva i funkcionalnom anatomijom.Kao nauka o osnovnim životnim funkcijama,anatomija je blisko vezana sa medicinom kao I ostalim granama biologije.
Poželjno je da se anatomija razvrsta na nekoliko načina.Prvi način je zasnovan i vrši se na osnovu tipova organizama koji se posmatraju I proučavaju.

Glavna podela je na :
-Anatomiju biljaka
-anatomiju životinja.

Anatomija životinja se zatim deli na
-ljudsku anatomiju i
-komparativnu anatomiju,koja se bavi sličnostima I razlikama izmedju ljudi i životinja.

Sa druge strane,anatomija može da se podeli prema biološkim procesima:
-Razvojna anatomija,
-anatomija embriona,
-patološka anatomija.

Ostale podpodele,kao što su hirurška anatomija i anatomska umetnost zasniva se na uskoj povezanosti anatomije sa ostalim granama ili oblastima koja koristi njihovu tehniku.

Anatomija mišića nogu

Pomislili smo da bi vas možda zanimao deo anatomije tela na kom tako vredno radite. Ovo bi bio neophodni početak razumevanja trenažnog procesa. Da bi intenzivno radili na određenoj mišinoj grupi a naravno i na određenim mišića zaista je neophodno da znate gde se taj mišić nalazi i koja mu je funkcija. Zaista je nepotrebno da znate koji nerv ga inerviše i koja arterija i vena ga vaskularizuju te vas time nećemo opterećivati.
Ovaj put ćemo obraditi mišiće nogu.
Quadriceps femoris (kvadriceps)
Ni jedan program treniranja nije potpun ako se ne vežba ovaj veliki mišić buta. Kvadriceps je veliki mišić koji se nalazi na prednjoj strani butine i njegova ulago je u opružanju noge (ekstenziji). On je sastavljen iz
četiri glave (vastusa): rectus femoris (prednja glava), vastus lateralis (spoljašnja glava), vastus medialis (unutrašnja glava) i vastus intermedious (srednja glava ispod rectus femoralis).Ovaj četvoroglavi mišić ima primarnu ulogu u opružanju i ispravljanju noge. On je najjači mišić čovekovog tela i njegova masa čini ponekad čak i do 50% ukupne mišićne mase.Spoljašnja glava (vastus lateris) je najveći i najjači mišić u grupi. Kreće od spoljašnje strane butne kosti. Njegova uloga je ispravljanje kolena iz savijenog položaja.
Unutrašnja glava (vastus medialis) se pripaja direktno na čašicu (patella). Njegova funkcija je ekstenzija noge u zadnjih 10%.Pravi mišić bute (rectus femoris) se takođe pripaja na čašicu. I takođe ima ulogu u ispravljanju noge.

Kosti donjeg ekstremiteta djelimo na:
kosti zdjeličnog pojasa,
kosti buta, kosti potkoljenice,
kosti stopala.
Kosti zdjeličnog pojasa.

Kao što se gornji ekstremitet, preko lopatičnog pojasa, vezuje za trup, donji ekstremitet se zdjeličnim pojasom vezuje sa njim. U sastav zdjeličnog pajasa ulaze dvije zdjeličnene kosti. Obje zdjelične kosti zglobljavaju se na prednjoj strani međusobno, a na zadnjoj strani sa križnom kosti, gradeći time čvrst kostani sklop, koji je sposoban prihvatiti težinu gornjeg dijela tijela i da istovremeno pruži čvrstu bazu donjim ekstremitetima. Zdjelična kost se u biti sastoji od tri kosti: bedrene, sjedalne i preponskekosti. Sve tri kosti potpuno koštano srastaju u jedinst-venu zdjeličnu kost tek u doba puberteta. Na mjestu gde se ove tri kosti međusobno spajaju u obliku slava "Y" grade duboku zglobnu čašicu. Zglobna čašica i glavica butne kosti koja ulazi u nju pred-stavljaju zglob kuka. Bedrena kost nalazi se iznad zglobne čašice.

Gornja ivica bed-rene kosti se naziva bedreni greben. Bedreni greben je dosta širok; prilagođen je većem broju mišića koji se na njemu pripajaju. Greben se na prednjoj strani završava veoma važnom prednjom gornjom bedre-nom bodljom. Ispod ove bodlje, odvojene manjim udubljenjem, nalazi se prednja donja bedrena bodlja. Zadnji završetak grebena predstavlja zadnju gornju bedrenu bodlju, a ispod nje je manje važna zadnja donja bedrena bodlja. Iza ove bodljebedrena kost je isječena velikim sjedalnim usjekom. Sjedalna kost Ima tijelo i dve grane. Tijelom nazivamo njen početak u predjelu
zglobne čašice. Odmah na početku gornje grane vidirmo sjedalnu bodlju. Gornja grana se nadalje završava snažnim hrapavim
ispupčenjem - sjedalnim ispupčenjem. Donja grana se u vidu kuke savija pod pra-vim uglom naprijed i spaja se sa odgovarajućom donjom granom preponske kosti. Preponska kost ima, analagno sjedalnoj kosti, također tijelo i dvije grane. Gornje grane


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:36 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: