Predškolsko obrazovanje u periodu od 1959. do 1968. godine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Predškolsko obrazovanje u periodu od 1959. do 1968. godine
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Predškolska pedagogija je jedna od pomoćnih disciplina ove nauke. Ona se bavi „prikupljanjem, opisivanjem, kritičkim preispitivanjem i sistematizovanjem činjenica o pojavama u oblasti vaspitanja djece ranog uzrasta i faktorima koji posredno i neposredno utiču na njihov razvoj od ronenja do polaska u školu“.
U nekim definicijama predškolske pedagogije nalazimo ograničenje njenog predmeta na dva konteksta: institucionalni i porodični. Takav je slučaj sa sledećom definicijom: „Predškolska pedagogija – pedagoška disciplina koja se bavi proučavanjem vaspitanja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta u institucionalnom (društvenom) i porodičnom kontekstu“. Najopštiju i najmanje spornu definiciju ove discipline možemo sažeti u formulaciji da je predškolska pedagogija disciplina pedagogije koja se bavi proučavanjem specifičnosti vaspitanja, vaspitnim uticajima, igrom i igrovnim aktivnostima dece od njihovog ronenja do polaska u školu.

Uočavanje tokova vaspitnih uticaja, interakcije faktora, zakonomjernosti svih vaspitno-obrazovnih uticaja i ishoda, specifičnosti i uzročnoposledičnih odnosa koji vladaju u društvu i prirodi a odnose se na predškolsko vaspitanje, sve je to sastavni deo predškolske pedagogije. Ova saznanja ona klasifikuje, sistematizuje i sortira u konzistentan sistem koji treba poslužiti razumijevanju i optimalizaciji predškolskog vaspitanja.
Predškolska pedagogija razvija vlastiti sistem integralnih pojmovnih kategorija kojima se predškolsko vaspitanje preciznije opisuje, bolje razumije i efikasnije istražuje. Konzistentan sistem tih pojmova pomaže izvonenju različitih teoretskih polazišta u vaspitanju, a spoznaje i dometi ovih teorija imaju težnju da razviju jednu sveobuhvatnu i kompleksnu teoriju predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

U odnosu na pedagogiju kao integralnu nauku o vaspitanju, predškolska pedagogija ima jednu specifičnost koja je čini posebno značajnom u sistemu pedagoških disciplina. Radi se o tome da predškolska pedagogija mora više nego druge discipline uzimati u obzir nesistematske, neorganizovane i manje organizovane vaspitne uticaje na dete. Ako vaspitanje definišemo kao „proces istovremenog samoformiranja i formiranja ličnosti odrenenih svojstava, kao celishodan i nameran proces sa dovoljno prostora za individualni razvoj, kao društvena praksa podložna naučnom proučavanju“ tada nam izmiče niz „necelishodnih“ i „nenamernih“ vaspitnih uticaja koje predškolska pedagogija ne može zaobići. Radi se o uticaju medija, dečje igre, zabave i vršnjačke interakcije izvan celishodnih i namernih delovanja institucija sistema i porodice. Vaspitni uticaji obuhvataju cjelokupan proces razvijanja, formiranja i oblikovanja ličnosti vaspitanika uzimajući u obzir organizovane uticaje škole, porodice, dečjih, omladinskih i društvenih organizacija i institucija, kao i uticaje načina života, medija, kulture, okruženja kao i aktivnosti pojedinca.


S A D R Ž A J


UVOD
1 Predškolsko obrazovanje u periodu od 1959. do 1968. godine 4
1.1 Istorijsko-pedagoški kontekst 4
1.2 Vaspitni rad u predškolskim ustanovama 6
1.3 Organizacija i izvođenje vaspitno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama 10
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:07 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Obrazovanje - opšta obeležja derrick 0 1,572 06-03-2014 12:47 AM
zadnja poruka: derrick
  Vaspitanje i obrazovanje lica sa telesnim invaliditetom derrick 0 1,332 19-09-2013 03:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Obrazovanje i vaspitanje u nižoj muzičkoj školi Maja 0 1,861 23-02-2012 02:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Agresivno ponašanje u periodu školskog detinjstva i adolescencije Dzemala 0 3,484 15-08-2011 08:32 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kako obrazovanje utiče na razvoj sposobnosti Dzemala 0 2,168 13-04-2011 12:18 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: