Pravo na ograniceno radno vrijeme

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pravo na ograniceno radno vrijeme
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Postoji klasifikacija ljudskih prava na tri grupe (ili tri generacije ljudskih prava):

I – Građanska i politička prava
II - Ekonomska, socijalna i kulturna prava
III – Prava na zdravu životnu sredinu

Tema o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima je relativno novijeg datuma, iako je u međunarodnim dokumentima prisutna bezmalo koliko i tema o građanskim i političkim pravima. Međunarodni instrumenti za zaštitu ekonomskih i socijalnih prava su brojni, a naša zemlja je potpisala/ratifikovala (odnosno prihvatila po osnovu sukcesije SFRJ) većinu ovih dokumenata. ESK su u modernim, demokratskim državama među bazičnim indikatorima kvaliteta života građana i razvijenosti društvene/državne zajednice. Kod nas je svjekolika i dugotrajna ekonomska i institucionalna kriza gurnula u drugi plan ovu temu.

Međunarodni dokumenti i nacionalno zakonodavstvo o ESK pravima: Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (PESK) iz 1966. godine , zajedno sa Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, čini osnovicu univerzalnog legislativnog okvira za zaštitu ljudskih prava. Bivša SFRJ bila je jedan od aktivnih učesnika u procesu stvaranja Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i njegova potpisnica. S obzirom na prirodu socijalističkog političkog sistema, ESK prava su u tim državama stavljana u prvi plan u odnosu na građanska i politička prava, odnosno preko ESK prava ovi sistemu su nastojali da potvrde svoj legitimitet i superiornost u odnosu na tradicionalne tržišne demokratije...

Pravo na ograničeno radno vrijeme kao dio ljudskih prava

Pored Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima naša zemlja je potpisnica brojnih konvencija specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija i pojedinih regionalnih organizacija. naša zemlja je članica svih specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija koje se bave ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i finansijskim pitanjima (Organizacija UN za hranu i poljoprivredu - FAO, Međunarodna organizacija rada - ILO, Svetska zdravstvena organizacija - WHO, Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO, UN Fonda za decu - UNICEF, Svetska banka _ WB, Međunarodni monetarni fond - IMF, Organizacija UN za industrijski razvoj - UNIDO) osim Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD-a. U ovom uvodnom delu, navešću samo neke članove PESKa koji se odnose na temu ovog rada:

Član 2 PESK
Svaka država članica ovog pakta obavJezuje se da i pojedinačno i putem međunarodne pomoći i saradnje, naročito na ekonomskom i tehničkom polju, a koristeći u najvećoj mJeri svoje raspoložive izvore preduzima korake kako bi se postepeno postiglo puno ostvarenje prava priznatih u ovom Paktu svim odgovarajućim srijedstvima, posebno uključujući donošenje zakonodavnih mjera. . .

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Pravo na ograničeno radno vrijeme kao dio ljudskih prava 4
1.2 Konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) 5
1.3 Kršenje prava na ograničeno radno vrijeme 7
1.4 Zakonski okvir prava na ograničeno radno vrijeme 9
1.4.1 Regulisanje radnog vrijemena u svetu 10
1.5 Vrste radnog vrijemena 12
1.5.1 Puno radno vrijeme 12
1.5.2 Nepuno radno vrijeme 13
1.5.3 Skraćeno radno vrijeme 13
1.5.4 Radno vrijeme krađe od punog radnog vrijemena 15
1.5.5 Rad duži od punog radnog vrijemena (prekovrijemeni rad) 15
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Materijalni nedostaci stvari - pravo - seminarski derrick 0 613 31-05-2018 11:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Pravo posjeda - hr derrick 0 1,415 06-03-2014 01:42 AM
zadnja poruka: derrick
  Radno pravo u procesu globalizacije derrick 0 1,087 06-03-2014 01:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Roditeljsko pravo derrick 0 1,419 06-03-2014 01:22 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravno pravo Evropske unije derrick 0 1,141 06-03-2014 01:04 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: