Pravni aspekti e-poslovanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Pravni aspekti e-poslovanja
ZAKONSKA REGULATIVA I INTERNET


Globalizacija i informatičko društvo – potreba za jačanjem internacionalne koordinacije
Kao i svaki društveni sistem, sajber društveni sistem iziskuje uređenost na globalnom nivou. “Neograničena” količina informacija je svet učinila globalnim, što je stvorilo potrebu za globalno-harmonizovanim tehničkim i zakonskim okvirima. Aspekte ovog problema, koji su suštinski bitni i veoma složeni, dodatno otežava okolnost da postoji veliki broj međunarodnih tela koja su kompetentna da se bave ovim problemom. Naravno, uvek će postojati vremenski raskorak: s obzirom da e-biznis modeli moraju da se razvijaju da bi održali korak sa brzinom razvoja tehnologije, postoji opasnost da će zakoni u ovoj oblasti verovatno zastarevati do trenutka kada stupe na snagu.
Pravni okvir za elektronsku komunikaciju sadrži niz aspekata: VAT, pravne konflikte, zakon o radu, autorsko pravo, zaštita podataka i žigova, prava potrošača, važnost ugovora, zaštita od prevare i organizovanog kriminala... Pošto zakonski okvir ne sme biti zamenjen samoregulacijom, treba utvrditi granice u okviru kojih će lica moći slobodno da izražavaju svoju volju. Što taj okvir bude detaljniji, veće su šanse da ne bude priznat u društvu, odnosno ova pravila bi trebalo isključivo da definišu univerzalno prihvatljive fundamentalne principe. Zakonske osnove za pravno regulisanje ove oblasti već postoje u okviru Sporazuma STO/GATT1994, GATS, TRIPS i drugih.

Odnos između sajber prostora i prava, i prava i sajber prostora
Sajber prostor karakteriše ogromna permeabilnost granica: fizičkih, političkih i socijalnih. Zakonom u ovoj oblasti, svaka država pokušava da reguliše fenomen koji jednostavno ne može da se ograniči na državne granice. Čak i nacionalne vlade ne mogu da očekuju da obuzdaju efekte sajber prostora, prosto zato što je to globalna tehnologija, istovremeno nigde i svuda. Ali, samo zato što su poznate granice nestale, to ne znači da one u sajber prostoru ne postoje. Nove granice, kao što su domeni definisani tehničkim karakteristikama, mogu zauzeti mesto granica u tradicionalnom smislu. Ipak, granice u sajber prostoru su još uvek povezane sa stvarnim efektima u fizički ograničenom stvarnom prostoru. Zato je jedan od najvećih teorijskih izazova sajber prava da prepozna, artikuliše i opiše obim i ulogu ovih prostora.
Zbog ove permeabilnosti granica, korisnicima Interneta je, zbog njegovog multinacionalnog karaktera, omogućeno da izbegnu primenu propisa koji im ne odgovaraju. Ponekad, to bukvalno znači težnju ka popustljivijim propisima, odnosno izbegavanje propisa; ali sa druge strane, ukoliko je to pogodnije, težnju ka striktnijim propisima. Tačnije, veb-sajt lako može biti smešten van jurisdikcije granica države (nacije) i tako ne bude limitiran njenim zakonima. Ovo off-shore pravosuđe sa minimumom pravnih propisa može pretvoriti Internet u raj za kockanje i ostale radnje koje mogu biti zabranjene na drugim mestima. S druge strane, može liberalizovati odnos pravosuđa prema slobodi govora.
Naravno, postavlja se pitanje na koji način se donose odluke, u nedostatku kolektivnog internacionalnog tela, pod ovim okolnostima i da li postoji prostor za konsenzus između strana. Da li će pojedinačni, ili kolektivni postupci potisnuti nacionalno, ili čak internacionalno zakonodavstvo i koje su posledice takvog konflikta?

Globalizacija vs lokalizacija
Ekspanzijom Interneta došlo je do formiranja sajber društvenog okruženja. To novoformirano društvo, kako zbog svojih tehnoloških, tako i zbog svojih socioloških karakteristika teži globalizaciji na svim poljima. Međusobno povezivanje tržišta i industrija dovodi do globalizacije u oblasti svetske ekonomije. Nejasne granice između tržišta, koje imaju za rezultat nagle promene u unutrašnjim i spoljašnjim strukturama tržišta, dovele su do povećane potrebe za svim oblicima integracija i saveza.
Sa druge strane, ovakav pristup je otvorio mogućnost organizacijama da pristupe potrošačima na svim planovima. Razlozi za lokalizaciju nastupa na Internetu najpre leže u težnji da se bude pristupačan: lokalni jezik (___.uk, ___.fr, ___.de); komunikacija na lokalnom jeziku; zadovoljavanje zahteva lokalnog tržišta, ali i lokalnih zakona i propisa.
Kao neophodna sinteza ova dva pristupa u sajber prostoru se pojavljuje novi pristup – "globalizacija", odnosno "deluj globalno, ali misli lokalno". Ovakav pristup ima značaj sa aspekta globalnih kompanija, ali i regionalnih ekonomskih integracija.
Dakle, kao što zakon utiče na pravac i razvoj sajber prostora, sajber prostor neminovno utiče na zakon. Imamo običaj da zakon posmatramo kao formalni zakon koji je državno-sankcionišući mehanizam za nametanje određenih odgovornosti ili nametanje pravila ponašanja u okviru svojih političkih granica (postoji tendencija da se ovakvi regulatorni mehanizmi izjednačavaju sa Vladom države). Sajber prostor proširuje ovakvo viđenje zakona. Internet je doprineo kako povećanju slobode informisanja, tako i drugim demokratskim procesima. Dakle, neminovno je ovaj proces posmatrati u kontekstu procesa globalizacije svetskog društva. Na kraju se postavlja pitanje da li će globalizacija, koja je jedna od osnovnih karakteristika Interneta, ali i procesa na koji Internet neumoljivo utiče, dovesti do sinteze u sferi zakona koji regulišu ova pitanja? Takođe, koliko će takva sinteza uticati na oblasti van domena Interneta, odnosno na "nevirtuelan"

Zakonski propisi u EU i njihov uticaj na e-biznis praksu
Internet je danas jedna od najregulisanijih oblasti društvenog delovanja. U EU postoji najmanje 15 direktiva, predloga i preporuka koje pokušavaju da regulišu e-trgovinu. Taj udar je značajan, iako izgleda da su te direktive donete deo po deo. EU je nastojala da u toj oblasti nametne zakonsku kontrolu i postoji nada da će svaka zemlja inkorporirati različite delove evropske zakonske regulative u svoje lokalne zakone. Neki od njih su
- Direktiva o e-potpisu,
- Direktiva o prodaji na daljinu i ugovaranju na daljinu,
- Direktiva o zaštiti podataka,
- Direktiva o e-trgovini,
- Direktiva o autorskom pravu
- Itd.lektira, studentski, poslovna, megatrend, diplomski rad, eseji, maturski radovi, seminarski radovi, diplomski radovi, master radovi, magistarski radovi, domaci radovi, domaci zadaci, projekti, maturalni, maturalne radnje, seminarski, maturski, diplomski, ekonomija, ekonomski, pravo, prava, menadzment, marketing, instalacija, tutorijal, tutorijali, tutorial, baze, baza, sistemi, informatika, ekonomika preduzeca, analiza, racunovodstvo, bankarstvo, osiguranje, spoljnotrgovinsko poslovanje, poreski sistem, politika, inteligencija, psihologija, sociologija, geografija, etika, kultura, fizika, seminarski rad, maturski rad


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Specifičnosti poslovanja po tekućem računu Maja 0 1,528 02-02-2012 04:39 PM
zadnja poruka: Maja
  Rezultati poslovanja preduzeća - fizički obim proizvodnje Maja 0 3,705 02-02-2012 12:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Profesionalizacija poslovanja preduzeća Doo Belarus Agropanonka Maja 0 1,654 30-01-2012 06:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Kontrola poslovanja prometnih poduzeća - hr Maja 0 2,010 30-01-2012 05:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza poslovanja privrednog društva S-Group D.D Maja 0 1,896 30-01-2012 03:19 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: