Pravda i druge pripovijetke - Vladan Desnica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
apatonac Nije na vezi
Member
***

Poruka: 113
Pridružen: Jul 2012
Poruka: #1
Pravda i druge pripovijetke - Vladan Desnica
Kratka bilješka o piscu:

Vladan Desnica rođen je u Zadru 1905. godine, a umro 1976. godine u Zagrebu. Napisao je dva romana i tridesetak pripovjedaka i crtica. Osim toga pisao je homore- ske, scenarije, prikaze, eseje i pjesme, a prevodio je djela sa nekoliko stranih jezika.

Pravda

Bilješke tijekom čitanja:

9. -14. stranice, 17. 01. 2001.

Likovi koje sam upoznala: pisac, muškarac, žena, sredovječni čovjek, mlad čovjek,
Čovjek s djetetom
Nasmijalo me -13. str. : «Eto, sve iz milosrđa i u ime čovjekoljublja, tri se ljudska stvora dozlaboga za nečiju korist i za nečiju pravicu. A malo podalje dva nedostojna egoista ni prstom da maknu za svoga bližnjega. A dva egoista, tri napadača, četiri isprebijana. Među samih pet-šest ljudi, našlo se, eto grešnika svake vrste: krivaca zbog sudjelovanja u tučnjavi, i krivaca zbog komotnog nesudjelovanja; krivaca zbog uplitanja u tuđe i nepoznate poslove, krivaca zbog neuplitanja; nečovječnih mlakonja i rabijatnih čovjekoljubaca; krivaca zbog samovoljnog uspostavljana pravde, i krivaca zbog sprečavanja da pravda, makar i samovoljno bude uspostavljena!»

-14. str. : «Višak nakupljene energije bio je potrošen i rasplinjavao se u mlakom nedjeljnom popodnevu.
Pravdi je bilo udovoljeno. »


Pisac se prisjeća svoje nedjeljne šetnje, kada je ugledao muškarca koji ne-milosrdno, s bijesom na licu tuče ženu. U prvi tren se naljutio i želio je napasti i zaustaviti muškarca, svjestan da jači tuče slabijeg. Poriv za obranu slabijeg bio je u tom trenutku vrlo jak. Ali tada je ugledao sredovječnog čovjeka, koji s rukama u džepu zainteresirano promatra tuču i ne miješa se. Pisac se sada zamislio. Možda taj čovjek ima više nego dobar razlog da tako napada tu ženu. Dok je tako stajao i razmišljao, naišao je mladić. Vidjevši tuču, naljutio se, ne samo na muškarca, već i na dva neaktivna promatrača i napao muškarca. Žena se izvukla iz gužve i nestala, a na poprištu su ostala dvojica u oštroj tuči. Pisac je postao svjestan da se situacija sada promijenila i da razlog tuče ima sasvim drugačije značenje od onog prije. Naišao je i još jedan čovjek sa djetetom i umiješao se. Sada je na poprištu bilo troje koji se tuku i dvoje koji promatraju, a razlog tuče se opet promijenio. Svu tu gužvu razbilo je poja- vljivanje policajca. Tuča je naglo prestala, svi su se razišli, a pisac je ostao sa uvjerenjem da je pravda zadovoljena već s tim što su svi potrošili višak energije.

Dojam o dijelu:

Od svih priča Pravda mi je bila najinteresantnija. Zaista se često nađemo u situacijama kad brzopleto reagiramo, a da ne znamo pravi razlog onog sa čim smo se susreli. Premda je sa strane piščev postupak izgledao ružno, pokazalo se da je bio razuman.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:42 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  PRIPOVIJETKE - IVO ANDRIĆ apatonac 0 2,267 01-08-2012 11:58 AM
zadnja poruka: apatonac
  Pripovijetke 2 - ( Ivo Andrić ) Jovica 0 4,871 08-09-2009 03:18 PM
zadnja poruka: Jovica
  Pravda i druge pripovijetke - ( Vladan Desnica ) Jovica 0 5,318 08-09-2009 02:53 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: