Pranje novca u FBIH

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Pranje novca u FBIH
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Posljednjih godina sve je prisutnije mišljenje da je efikasan način borbe protiv kriminala i terorizma spriječavanje kriminalaca da, kad god je to moguće, uvedu u legalne tokove prihode koje su ostvarili svojim kriminalnim aktivnostima, skrivanjem veze između sredstava i načina ostvarivanja istih, pretvaranjem „prljavog“ novca u „čist“ posao, ili „čist“ novac u prljav posao u slučaju finansiranja terorizma. Posljednji primjeri, iz sfere bankarskog poslovanja u svijet, ukazuju da se banke koje rukujuprihodima, koji su ostvareni kriminalnim putem, suočavaju sa rizicima kao što su kreditni rizik, rizik od prevare i rizik ugrožavanja reputacije, koji mogu prouzrokovati ozbiljne pravne i finansijske poteškoće , ali i veoma ozbiljne posljedice za samo poslovanje banaka. U mnogim zemljama, pravna regulativa i zakoni su uvedeni u odgovarajuće bankarske sisteme da bi se spriječili, koliko god je to moguće, da banke i druge finansijske institucije budu umiješane u pranje novca. U drugim zemljama, u kojima još uvek nisu usvojeni takvi zakoni, postoje planovi zauvođenje takvih zakona i regulativa, koji se obično zasnivaju na istim internacionalnim standardima.

Vođena željom da minimalizuje rizike, kojima bi banka eventualno mogla biti izložena, kao ida zaštiti svoju reputaciju, većina banaka je uvela i primjenjuje internapravila, procedure i uputstva radi prevencije pranja novca i finansiranja terorizma. Sadržaj ovih dokumenta se uglavnom rukovodi opšteprihvaćenim međunarodnim principima, zakonskim odredbama i podzakonskim aktima, uputstvima, koje su usvojili Vlada FbiH i Uprava za spriječavanje pranja novca FBiH, koji su ujedno primjer dobre internacionalne prakse u vezi sa uputstvima za sprječavanje pranja novca (AML). Ove procedure se dosledno primjenjuju, u skladu sa tehničkim i kadrovskim potencijalom banke, stalno uskljađuju i dopunjuju u skladu sa aktuelnim profesionalnim trendovima, međunarodnim standardima i zakonskim izmjenama, kako bi se omogućilo usklađivanje poslovanja banke sa međunarodnom bankarskom praksom po pitanju prevencije spriječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Tema ovog seminarskog rada je pranje novca. Pranje novca općenito podrazumijeva rješavanje, pretvaranje ili čišćenje novca stečenog kriminalnim aktivnostima, njegov prijelaz preko međunarodnih granica i ponovno uključivanje tog novca u regularne novčane tokove.

Pranje novca je jedan od velikih problema sa kojim se suočavaju sve zemlje svijeta, a posebno zemlje u tranziciji kao što je Bosna i Hercegovina. Predstavlja prijetnju za ekonomsku i političku stabilnost zemalja u kojima se to dešava te generalno ne doprinosi ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina se mora pridržavati međunarodnih standarda za prevenciju pranja novca, kao sto je međunarodna Konvencija o pranju, potrazi, pljenidbi i konfiskaciji zarade stečene kriminalnim radnjama, da bi se priključila Evropi i privukla trajna strana ulaganja.


Sadržaj

UVOD
1.1 Pojam i definisanje termina „Pranje novca“ 4
1.2 Postupak pranja novca 8
1.3 Mjere za spriječavanje pranja novca 10
1.4 Pranje novca u FBiH 13
1.5 Korupcija i kriminal u FBiH 17
1.6 Mjere za sprečavanje pranja novca u FBiH 20
1.7 Primjeri pranja novca 24
ZAKLJUČAK 26
LITERATURA 28


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:38 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Emisija novca, novčanica i kredita derrick 0 1,155 29-08-2013 02:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Nastanak i razvoj novca VS1 0 1,394 18-02-2012 12:59 PM
zadnja poruka: VS1
  Vrste novca VS1 0 1,538 18-02-2012 12:59 PM
zadnja poruka: VS1
  Funkcije novca VS1 0 2,266 18-02-2012 12:56 PM
zadnja poruka: VS1
  Pojam novca i inflacija Maja 0 1,536 17-02-2012 02:16 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: