Pozitivistička shvatanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Pozitivistička shvatanja
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD
Totalitet saznanja je u pozitivizmu sveden na zdravorazumsko i empirijsko. Pozitivizam je primeren zdravom razumu, njegovom isključivanju iz saznanja svega što predstavlja napor da savlada vanempirijsko a delatno u svetu. Zato se žilavo držao i kasnije, sve do našeg doba pa i danas.
Pozitivizan se u proučavanju literature ne može izjednačiti sa teorijom parnasa i simbolizma, pa ni sa teorijom realizma i naturalizma mada je proznoj literaturi ovog razdoblja bio mnogo bliži.
U vreme pozitivizma konstituišu se i najvažnije društvene nauke (sociologija, ekonomija, istorija).
Poetika stvaralačke prakse doba pozitivizma, tj. poetika realizma i naturalizma, parnasa i simbolizma, izraz su opšte usmerenosti misli toga doba. Njihova različita usmerenost ka istini (i dobru) u realizmu i ka lepoti, u parnasu, izraz su opštih redukcija toga doba u odnosu na romantičarsku težnju da se obuhvati celo.
Nijedan od filozofskih pravaca u evropskoj filozofiji XIX i XX veka nije imao toliki uticaj kao pozitivizam, čiji se idejni koreni nalaze u ranijem razvoju evropske filozofije, a pre svega u ranijem empirizmu. Ali pozitivizam, kao vrlo široka i već više od jednog veka vrlo uticajna idejna struja, nije jedinstven ni u shvatanju pojedinih filozofskih i epistemoloških problema, a niti po svom društvenom smislu.
U zavisnosti od konkretnih istorijskih prilika u pojedinim zemljama i u pojedinim periodima, društveni smisao pojedinih pozitivističkih pravaca i mislilaca bio je vrlo različit.
Ponekad su pozitivističke ideje bile združene s izrazito konzervativnim građanskim političkim pokretima. Ipak, češće su se liberalniji i uopšte napredniji delovi građanstva borili pod zastavom pozitivizma za stvaranje u građanskom smislu razvijenijih, savremenijih oblika društva i pozitivističkim idejama kritikovali feudalne ostatke i etatističkobirokratske pojave u određenim društvima.
Metodologiju, međutim, ne interesuje prvenstveno ova šira društvena pozadina i uloga pozitivizma. Ona je pomenuta samo da bi se upozorilo na dosta rasprostranjena vrlo uprošćena shvatanja uloge pozitivizma u kulturi i društvenom životu prošlog i ovog veka.
Pozitivizam sa kraja 19. veka sveo je književnost na autora, tj. na njegovu biografiju. Pozitivistički inspirisana istorija književnosti je istorija autora, nepreglednog i u sebi razbacanog, beskonačnog niza pisaca.
Pozitivizam je veliku pažnju posvetio proučavanju sredine ili društvenog miljea u kojem autor kao pojedinac stvara. Sredina utiče na autora i oblikuje ga, predeterminiše njegov pogled na svet, a književno delo je svedeno na život autora. Dakle, da bi kritičar protumačio, dešifrovao delo, on mora da rastumači elemente sredine koja oblikuje autora, da vidi šta je to u životu autora što je presudno uticalo na oblikovanje književnog dela. Tu presudnu ulogu, dakle, igra društvena sredina. „Ali ako se preterana pažnja posvećuje autoru, ako se genije posmatra sa suviše predusretljivosti, tada će se čitava sredina raspršiti u anegdote, u književne šetnje.“

S A D R Ž A J

UVOD
1 Pozitivistička shvatanja 4
1.1 Pojam i karakteristike pozitivističkih shvatanja 4
1.2 Pozitivističko shvatanje Ogista Konta 4
1.3 Pozitivističko shvatanje Džona Mila 8
1.4 Pozitivističko shvatanje Emila Dirkem 10
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:33 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: