Poslovno pregovaranje sa Nemackim poslovnim parterom

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poslovno pregovaranje sa Nemackim poslovnim parterom
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Pregovaranje je svakodnevna, ali ne i obična ljudska aktivnost. Pregovaranje je centralni, najsloženiji, ali i najzanimljiviji deo trijade ponašanja koju svakodnevno svako od nas upražnjava. Stručnjaci zastupaju stav da svakodnevno vršimo aktivnosti prezentacije, pregovaranja i prodaje - kod kuće, sa supružnikom, decom, na poslu, sa kolegama, šefom, prijateljima. Da li to radimo dobro, zavisi od naših pregovaračkih sposobnosti i svesnosti da, zapravo, učestvujemo u pregovorima.

Najopasnije je ulaziti u pregovore, a ne biti toga svestan. Ili pregovarati, a ne znati kontrolisati situaciju. Stručnjaci ističu da uopšte povoljnije rezultate pregovora postižu ljudi koji imaju znaje, veštine i posebne kvalitete za pregovoranje, koji imaju plan pregovora i zauzimaju principjelu pregovaračku poziciju. S druge sratne, meki i neutralni, nepriprepljeni pregovarači u pravilu postižu slabiji kvalitet pregovora, a kao i uvek neznanje i nesposobnost se skupo plaćaju.

Pregovaranje, o kojem se čini da svi sve znaju, može se uvek iznova proučavati na neki novi način. Uz to, potencijalne koristi od pregovora su tako velike da je šteta pregovore korisiti kao sredstvo nadmudrivanja, obamne, ucene, površnog i jedostranog gledanja na životne situacije. Šanse koje pregovori pružaju su velike, a rizici od promašaja tu odmah pored nas. U pregovorima, novostečeno znanje isplaćuje se već sutra.

Pregovaranje je i sredstvo za sklapanje poslova, njihovo vođenje, kao i za njihovo popravljanje ukoliko dođe do nekog spora. Vrsta pregovora koja će se odabrati zavisi od konkretnog slučaja, bilo da se radi o distributivnom (pobeda-gubitak) ili integrativnom (pobeda-pobeda, win-win) modelu pregovaranja. Globalizacija ekonomskih i poslovnih aktivnosti danas više nego ikada zahteva mudrost u poslovnim pregovorima sa organizacijama i partnerima širom sveta, uspešno sarađujući sa stranim poslovnim saradnicima i delotvorno rešavajući sporove do kojih neminovno dolazi sa saradnicima i vlastima drugih država...

Proces pregovaranja - pripreme za vođenje i sklapanje međunarodnih poslova

Pregovaranje možemo shvatiti kao proces u km učesnici međusbno deluju sa svrhom postizanja određenih ciljeva, koji se u većini slučajeva mogu realizovati samo kroz zajednički sporazum . Stupanje zainteresovanih strana u kontakt, ostvarivanje komunikacije među njima, jeste prvi korak ka ostvarenju uspešne poslovne saradnje. Pretpostavlja se da je već od prvog kontakta interes obe strane da ostvare stabilnu poslovnu saradnju, bez obzira na to da li je u pitanju jednokratan posao, prodor na strano tržište ili strategija dugoročne poslovne saradnje. Bez obzira o kojoj se od dijametralno različitih strategija koje su razvili Roger Fisher i William Ury – „win-lose“ i „win-win“ radi, metod kojim se odvija strategija je - pregovaranje. U slučaju strategije „win-win“ („svi dobijaju“), pregovarači kooperativno traže zadovoljavajuće rešenje za obe strane, što predstavlja svojevrsan izazov.

Pregovarati sa stranim partnerom je specifičan oblik sklapanja poslova. Prva specifičnost ovih pregovora je direktan kontakt učesnika u poslu sa različitim zakonima, valutama i institucionalnim okvirima u jednoj zemlji. Takođe, treba biti dobro informisan o društvenim pokretima , revolucijama, a sa druge strane i o klimatskim uslovima, elementarnim nepogodama i sl. budući da se čitav kompleks faktora odražava na uspeh pregovora. Druga specifičnost pregovora sa strancima leži u činjenici da se pregovara sa ljudima iz različitih zemalja. Sa druge strane pregovaračkog stola sede predstavnici koji potiču iz različitih kulturnih, jezičkih, geografskih i klimatskih oblasti, društava sa različitim stepenom razvijenosti infrastrukture i kao takvim – vrlo složenim sklopovima ličnosti.

Razumevanje sklopa ličnosti važi za obe pregovaračke strane. Kolok je važno poznavati oponenta, toliko, čak i važnije, je poznavati sebe i načine na koje se sami možemo prilagoditi toku poslovnih pregovora da bismo ostvarili željeni cilj. Naročito se u popravljanju neuspešnih pregovora zahtevaju diplomatske osobine i pristupi rešavanju problema, a to podrazumeva sposobnost sagledavanja problematike iz različitih uglova. Nekad je potrebno stavljanje različitih „šešira za razmišljanje“ , kao vrlo namernog i svesnog procesa, procesa koji se izjednačava sa sposobnošću manipulacije sopstvenim načinom reagovanja i razmišljanja u datom momentu...S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Proces pregovaranja - pripreme za vođenje i sklapanje međunarodnih poslova 4
2 Savezna Republika Nemačka 6
2.1 Geografija 7
2.2 Demografija 8
2.3 Politika 9
2.4 Privreda - osnovni privredni pokazatelji 10
2.5 Industrija, zaposlenost i kupovna moć stanovništva 11
3 Pregovaranje sa nemačkim partnerom i osnovni poslovni običaji 13
3.1 Karakteristike Nemaca od značaja za poslovno pregovaranje 13
3.2 Sastanak sa nemačkim poslovnim partnerom 14
3.3 Protokol oblačenja i razgovor sa nemačkim partnerom 15
3.4 Uključivanje u zajednicu 15
3.5 Pokloni 16
3.6 Menadžment i zaposleni u nemačkim kompanijama 17
4 Bilateralna saradnja Srbije i Nemačke 17
4.1 Trgovinska razmena Srbije sa Nemačkom 20
4.2 Izvozne procedure i standardi 21
4.3 Uvozna regulativa SR Nemačke 21
4.3.1 Bezbednost hrane 22
4.3.2 Pakovanje 22
4.3.3 Higijenski propisi 23
4.3.4 Profesionalna odgvornost 23
4.3.5 Propisi o odlaganju otpada 23
4.3.6 Električni uređaji i oprema 24
4.4 Sajmovi, privredne izložbe i konferencije u Nemačkoj 25
4.4.1 Preuzimanje srpske farmaceutske kompanije od strane nemačke „Stada“-e 28
4.4.2 Saradnja AP Vojvodine i SR Nemačke 29
4.4.3 Nemačka „Lufthansa“ i srpski „JAT Airways“ 30
4.4.4 Komercijalna banka - transfer novca iz Nemačke 31
4.5 Iskustva domaćih privrednika u saradnji sa nemačkim partnerima i izvozu robe na nemačko tržište 32
4.5.1 Burek iz Srbije za Nemačku 32
4.5.2 "ABC proizvod" izvozi u Nemačku 32
4.5.3 Nemačka kompanija RWE zainteresovana za ulaganje 33
5 Prekid međunarodnih poslova i pregovaranje u popravljanju poslova 34
6 Učešće nemačke vlade u poslovnim pregovorima u vreme ekonomske krize – primer „Opel“-a 35
ZAKLJUČAK 37


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pregovaranje Dzemala 0 1,039 14-08-2011 10:18 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kako da vas čuju - poslovno komuniciranje Dzemala 0 1,950 12-04-2011 10:04 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poslovno pravo - cekovi Dzemala 0 1,457 09-09-2010 03:14 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Planiranje poslovanja u tržišnom privređivanju - poslovno planirenje Dzemala 0 995 09-09-2010 03:02 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Komunikacija i pregovaranje-menadzment Dzemala 0 1,626 31-08-2010 01:47 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: