Poslovno odlucivanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poslovno odlucivanje
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Odlučivanje se definiše kao odabir nekog smera delovanja između više alternativa; ono je suština planiranja. Ne može se reći da postoji plan sve dok nije donesena odluka o angažovanju resursa, ugleda ili smera delovanja. Menadžeri ponekad smatraju odlučivanje svojim središnjim poslom, jer su stalno pred izborom šta treba činiti, ko će to činiti, kada, gde, a povremeno čak i kako će to činiti. Međutim, odlučivanje je samo korak u planiranju, čak i kada se obavlja brzo i s malo razmišljanja ili kada utiče na akciju svega par minuta. Ono je isto tako deo svakidašnjice svih. Stereotip o menadžeru moćniku koji samo pucne prstom ili pritisne dugme, izbledeće čim se usredotočimo na sistemsko istraživanje i analizu što nužno prethodi odluci. Stoga, proces koji vodi do donošenja odluke može zamišljati kao (1) stvaranje pretpostavki, (2) ustanovljenje alternativa, (3) vrednovanje alternativa u svetlu postavljenoga cilja i (4) izbor alternative, tj. donošenje odluka.

Ljudi retko postižu potpunu racionalnost, posebno u upravljanju. Prvo, s obzirom da niko ne može donositi odluke koje bi uticale na prošlost, odluke moraju delovati za budućnost, a budućnost gotovo uvek uključuje neizvesnost. Drugo, teško je prepoznati sve alternative koje bi se mogle pratiti na putu do nekog cilja; ovo je posebno tačno kada odlučivanje uključuje prilike da se učini nešto što nikad ranije nije bilo učinjeno.

Menadžer se mora zadovoljiti ograničenom ili ''omeđenom'' racionalnošću. Granice informacija, vremena i izvesnosti ograničavaju racionalnost čak i kad se menadžer ozbiljno trudi biti potpuno racionalan. S obzirom da im odbojnost prema riziku – želja da ''igraju nasigurno'' – ometa želju da postignu rešenje koje je najbolje u danim okolnostima. Herbert Simon nazvao je to postizanjem zadovoljavajućega (satisfiscing), tj. odabiranjem pravca akcije koji, zadovoljava, koji je u danim okolnostima dovoljno dobar. Iako mnoge menadžerske odluke bivaju donesene sa željom da se ''prođe'' što sigurnije, većina se menadžera uistinu trudi doneti najbolje njima moguće odluke unutar granica racionalnosti, te u svetlu veličine i prirode postojećih rizika. Pravu odluku je teško doneti i stoga je razumljivo da zbog tog nekad izostaju rezultati.

U sledećem radu biće objašnjen pojam odlučivanja, zatim će biti opisano odlučivanje kao proces, a takođe će biti objašnjen odnos između upravlja i odlučivanja kao i između rukovođenja i odlučivanja.

ODNOSI IZMEĐU UPRAVLJANJA I ODLUČIVANJA

Upravljanje, kao i svaka druga praksa – bilo medicina, komponovanje muzike, mašinstvo, računarstvo, jeste umešnost. Ono je know-hou (znati-kako). To znači, raditi stvari u datoj situaciji i biti suočen s realnostima koje u tom trenutku postoje, ipak, menadžeri mogu da rade bolje koristeći se organizovanim znanjem o menadžmentu. To znanje je ono što pravi jednu nauku. Upravljanje kao, praksa je umešnost, organizovano znanje na kojem se zasniva ta praksa koju možemo nazvati naukom. Nauka i umešnost međusobno ne isključuju, već se dopunjuju.

Kako se nauka razvija, tako treba da se razvija i umešnost, kao što se dogodilo u fizičkim i biološkim naukama. Naravno, nauka na kojoj se zasniva upravljanje prilično je gruba i neprecizna, jer su mnoge promenljive s kojima se menadžeri suočavaju izrazito složene. Pored toga, to znanje o menadžmentu svakako može da unapredi praksu upravljanja. Kad se lekari ne bi koristili naukom, bili bi tek nešto više od vračeva. Rukovodioci koji pokušavaju da upravljaju bez nauke o menadžmentu moraju da se pouzdaju u sreću, intuiciju ili u ono što su radili u prošlosti.

U upravljanju, kao i na bilo kom drugom polju, ukoliko se praktičari ne bi prihvatili učenje putem pokušaja i grešaka, jedino je mesto gde se mogu obratiti za smišljena uputstva upravljanja, kao i na bilo kojem drugom polju, nakupljeno znanje koje je u osnovi njihovo područje prakse.

Većina autora izjednačuje proces upravljanja s procesom odlučivanja, odnosno smatra da je odlučivanje temelj upravljanja.

Manji deo autora smatra da je upravljanje šire od odlučivanja, odnosno da upravljanje obuhvaća sve faze procesa odlučivanja, a ne samo proces donošenja odluka.

Moje mišljenje je da upravljanje ipak nije šire od pojma odlučivanja tj. donošenja odluka jer u suštini sve se svodi na donošenje odluka. Kada menadzer hoće da se u preduzeću radi na neki određeni način, kad hoće da se poštuju određena pravila on donosi odluku o tome i na taj način vrši upravljanje poslom.

Iako će o donošenju odluka biti reči i kasnije u tekstu evo ipak malog uvoda u to:

Donošenje odluka ili odlučivanje je proces biranja između više mogućnosti. To je temeljni misaoni proces koji se sastoji od prepoznavanja i biranja mogućih rešenja koja vode do nekog željenog stanja. Odlučivanje rezultuje odabirom akcije koju treba poduzeti ili strategije koju treba primeniti u praksi. Osnovna razlika između manadžera i ostalih zaposlenih je nivo i tip odluka koje oni donose.

Donošenje odluka, odnosno sposobnost i odgovornost odlučivanja je osobina koja je svojstvena samo manjem broju poslovnih ljudi. Iz godine u godinu, iz dana u dan formuliraju


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovno pregovaranje, ugovori i odnosi derrick 0 1,936 04-08-2013 12:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Pravo konkurencije - poslovno pravo Vesnica 0 2,419 11-05-2010 09:21 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Odlucivanje Vesnica 0 2,070 11-05-2010 05:28 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Novac i poslovno bankarstvo Vesnica 0 2,193 08-05-2010 04:39 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Strategijsko poslovno planiranje - menadžment derrick 0 3,536 29-01-2010 03:37 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: