poslovne integracije sa poštanskim kompanijama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
poslovne integracije sa poštanskim kompanijama
ZNAČAJ I MOGUĆNOSTI POSLOVNE INTEGRACIJE SA POŠTANSKIM KOMPANIJAMA

Međukompanijska integracija je najvažniji cilj SCM (Supply Chain Management) komponente svakog e-Comerce poslovnog sistema. Kada govorimo o odnosu poslovnih sistema prema krajnjim korisnicima njihovih proizvoda i usluga, na delu je promena poslovne orijentacije i fokusa sa proizvoda na potrošače. Svaki uspešan e-Business sistem nosi atribut “customer-centric” kompanije. Kada su u pitanju interni, strateški elementi poslovanja kompanija, najznačajnija pojava je evolucija postojećeg “enterprise-centric” poslovnog modela u novi “partnership-centric” model, koji nudi veće mogućnosti međukompanijske saradnje i potpune integracije pojedinih poslovnih faza, pre svega u upravljanju procesima nabavke i distribucije.
Mnogi autori uspešnu poslovnu integraciju između partnerskih kompanija u procesima nabavke i distribucije označavaju kao najjače oružje u borbi sa konkurencijom. Kompanije su uvek pod pritiskom da nadvladaju konkurente na tržištu, pružanjem većeg kvaliteta proizvoda po povoljnijoj ceni. Danas, taj poslovni pritisak je uvećan i zbog potrebe obezbeđivanja dostave pravih proizvoda, u pravom obimu i u pravo vreme. Zbog toga je jedno od najvažnijih pitanja celokupnog uspeha e-Commerce kompanija upravo u obezbeđivanju i uspešnoj poslovnoj integraciji sa partnerima u distribuciji.
Poštanske kompanije nude mogućnost uspešne poslovne integracije u svim fazama rada e-Commerce kompanija. Od najvećeg značaja je integracija u fazi planiranja i izvršenja u upravljanju lancem nabavke i distribucije, ali i u drugim poslovnim komponentama, pre svega u planiranju poslovnih resursa, upravljanju znanjem i sistemima za podršku odlučivanju, upravljanju odnosima sa korisnicima i u drugim značajnijim e-Business komponentama. Integracija između poslovnih sistema u savremenom poslovanju podrazumeva integraciju tokova materijala, informacija i finansija. Od velike važnosti je upravo integracija tokova informacija, koja zahteva što uspešniju saradnju između informacionih sistema e-Commerce sistema i poštanskih kompanija. Zbog toga ćemo ukazati na poseban značaj uspešne razmene informacija vezanih za procese planiranja i izvršenja distribucije naručenih proizvoda.
Planiranje u upravljanju lancem snabdevanja i distribucije uključuje više osnovnih modula:
- planiranje proizvodnje,
- planiranje obima potražnje,
- planiranje distribucije i
- planiranje transporta.

Planiranje distribucije je u tesnoj i permanentnoj vezi sa modulima planiranja proizvodnje i planiranja potražnje pojedinih proizvoda. Sve informacije koje “kruže” i nastaju u modulima planiranja u upravljanju lancem distribucije, bilo na strani poštanskih kompanija ili u samim e-Comerce kompanijama, pomažu pri donošenju boljih operativnih odluka na svim nivoima odlučivanja, uključujuči i top menadžment. Većina informacija iz modula planiranja se istovremeno koristi za pravljenje poslovnih kalkulacija u kompanijskim Enterprise Resource Planning sistemima.
Aplikacije modula realizacije u upravljanju lancem snabdevanja i distribucije su fokusirane na efikasno upravljanje operacijama u skladištima i transportu, kao i na integraciju sa sistemima u modulima planiranja i drugim poslovnim aplikacijama. Aplikacije modula izvršenja nabavke i distribucije uključuju planiranje kupovina, proizvodnju, popunjavanje skladišta i samu distribuciju. Poslednja unapređenja u upravljanju dostavom naručenih proizvoda kao rezultat ima integraciju sa modulima planiranja i vremenskog određenja transporta. Upravljanje transportom je od izuzetnog značaja za svaki e-Commerce sistem i zbog stvaranja nove vrednosti u upravljanju odnosima sa korisnicima (CRM komponenta).
Koje su najveće prednosti poštanskih kompanija u odnosu na druge kompanije kada je u pitanju poslovna integracija u upravljanju procesima dostave naručenih proizvoda? Pre svega, to je mogućnost povezivanja sa poštanskim tracking sistemima za praćenje procesa prenosa pošiljaka sa naručenim proizvodima. “Track and trace” sistemi u poštanskim kompanijama su daleko najnapredniji i zbog toga nude najobimnije i najtačnije informacije, ne samo krajnjim korisnicima već i samim e-Commerce kompanijama, za razne interne operacije i procese odlučivanja.
Dalje, poštanske kompanije nude mogućnost integracije sa poslovnim aplikacijama u upravljanju poštanskim skladištima. Svaki naručeni proizvod koji napušta poštanski centar generiše čitav niz trigera, među kojima su i informacije o promeni obima popunjenosti skladišta, promeni statusa pojedinačnih proizvoda (“proizvod nije trenutno dostupan”) i informacije o promeni indeksa obima prodaje u određenom vremenskom periodu.
Uručenjem poštanske pošiljke završava se tok fizičkog prenosa (tok materijala), ali ne i tok informacija. Dostava naručenog proizvoda generiše niz novih informacija, među kojima su najznačajnije informacije o geografskom poreklu potrošača, čime se definiše geografska komponenta u planiranju i izvršenju procesa distribucije naručenih proizvoda. Sve informacije, nastale u aplikacijama poštanskih i kurirskih kompanija su potpuno transparentne prema poslovnim aplikacijama u e-Commerce kompanijama.
Poslovna integracija sa poštanskim kompanijama je u velikoj meri olakšana i zbog činjenice da je većina uspešnih poštanskih sistema nedavno ili trenutno uvodi najsavremenije e-Business aplikacije najznačajnijih proizvođača softvera u ovoj oblasti, kakve se primenjuju i u e-Commerce kompanijama. Time se uspešno otklanja greška u radu EAI (Enterprise Application Integration) komponente, koja je često uzročnik neuspeha u uvođenju savremenog poslovnog softvera. Takođe, najveće poštanske kompanije se u poslednje vreme okreću i razvoju sopstvenih ASP (Application Service Provider) servisa, koji su na raspolaganju i e-Commerce kompanijama.
Na kraju, poštanske kompanije spadaju u kompanije sa velikim finansijskim potencijalom i brojnom mrežom poslovnih partnera. Obično se mesto poštanskih kompanija u e-Commerce sistemima ograničava na tzv. B2C (business to customer) segment. Ipak, poštanske kompanije u svojim internim planovima i e-Business strategijama su znatno više okrenute B2B (business to business) segmentu, stvaranjem novih e-marketplace modula, što može biti od velikog značaja za mnoge e-Commerce kompanije i pojedine specifične industrijske grane, kojima je B2C segment od malog značaja.
I u B2C i B2B segmentu, mesto i značaj poštanskih i kurirskih kompanija u upravljanju procesima dostave su slični, sa manjim varijacijama uslovljenim specifičnostima ova dva modela elektronske trgovine. Jedina suštinska razlika je u znatno snažnijem partnerstvu sa poštanskim kompanijama u B2B segmentu, koje uslovljava zajedničko poslovanje u više oblasti, i zajedničko strateško planiranje.

lektira, studentski, poslovna, megatrend, diplomski rad, eseji, maturski radovi, seminarski radovi, diplomski radovi, master radovi, magistarski radovi, domaci radovi, domaci zadaci, projekti, maturalni, maturalne radnje, seminarski, maturski, diplomski, ekonomija, ekonomski, pravo, prava, menadzment, marketing, instalacija, tutorijal, tutorijali, tutorial, baze, baza, sistemi, informatika, ekonomika preduzeca, analiza, racunovodstvo, bankarstvo, osiguranje, spoljnotrgovinsko poslovanje, poreski sistem, politika, inteligencija, psihologija, sociologija, geografija, etika, kultura, fizika, seminarski rad, maturski rad


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
14-10-2009 07:41 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Proracun jednostepenog reduktora sa cilindricnim zupcanicima sa kosim zupcima Maja 0 3,298 20-05-2012 01:12 AM
zadnja poruka: Maja
  Monetarne integracije Maja 0 877 02-02-2012 04:23 PM
zadnja poruka: Maja
  Univeritet za poslovne studije (2) Dzemala 0 938 25-06-2010 03:52 PM
zadnja poruka: Dzemala
  SWOT analiza Više poslovne škole u Blacu Vesnica 0 1,954 12-05-2010 09:24 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Ekonomske integracije Vesnica 0 1,674 10-05-2010 06:00 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: