Poslovna sredstva u proizvodnim, trgovinskim i privatnim preduzecima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poslovna sredstva u proizvodnim, trgovinskim i privatnim preduzecima
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Funkcionisanje preduzeća kao sistema započinje pribavljanjem njegovih elemenata: radne snage, sredstava za rad i predmeta rada (materijala) u cilju izvršavanja određenog zadatka.

U sklopu toga možemo reći da se sredstva za rad, i predmeti rada stalno angažuju u proizvodnji i na taj način se obezbjeđuju materijalni uslovi za reprodukciju. Reprodukcija je u biti stalno, permanentno, neprekidno obnavljanje procesa proizvodnje kao preduslova za opstanak i razvoj svakog društva.

Često se poistovećuje pojam sredstava za rad sa poslovnim sredstvima, međutim poslovna sredstva su mnogo širi pojam u koji pored sredstava za rad ubrajamo i određena prava i potraživanja po osnovu stalnih sredstava...

POJAM I PODELA POSLOVNA SREDSTAVA

Finansijski kapital pribavlja se sa ciljem da se uloži u poslovanje i da se nakon završenog poslovnog ciklusa vrati uvećan.Obavljanje poslovne aktivnosti zahteva da se izvrše odgovarajuća ulaganja.U zavisnosti od funkcije koju imaju u procesu proizvodnje ukupna uložena sredstva se mogu podeliti na poslovna i obrtna sredstva.

Poslovna sredstva su sva ona sredstva koja u process proizvodnje ulaže svojom celokupnom vrednošću,ali se pri jednom poslovnom ciklusu ne troše u celosti, već se njihova vrednost usled fizičkog i moralnog rabačenja postepeno smanjuje, i do kraja zadržavaju svoj prvobitni oblik.

Poslovnim sredstvima se smatraju prirodna bogatstva i sredstva za rad kao i ulaganja u prirodna bogatstva i sredstva za rad. Knjigovodstveni pojam poslovnih sredstava nešto se razlikuje od pojma sredstava za rad.Poslovnim sredstvima smatraju se i materijalne investicije kao što su patenti,licence i osnivačka ulaganja koja ne predstavljaju sredstva za rad u užem smislu. Iz poslovnih sredstava je isključen sitan inventar koji u suštini predstavlja sredstvo za rad....

SADRŽAJ

UVOD 3
1 POJAM I PODELA POSLOVNA SREDSTAVA 4
2 POSLOVNA SREDSTVA U PRIPREMI (IZGRADNJI) 4
3 POSLOVNA SREDSTVA U FUNKCIJI 5
4 POSLOVNA SREDSTVA VAN FUNKCIJE 6
5 VREDNOST POSLOVNIH SREDSTAVA 6
6 KNJIGOVODSTVENA EVIDENCIJA POSLOVNIH SREDSTAVA 7
7 ULAGANJE U POSLOVNA SREDSTVA 8
8 KUPOVINA POSLOVNIH SREDSTAVA 8
9 IZGRADNJA POSLOVNIH SREDSTAVA 9
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Opšti metodološki principi sredstva analize u ekonomiji derrick 0 1,915 05-02-2014 11:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Konkurentsko okruženje i poslovna strategija Maja 0 2,179 27-07-2012 03:35 PM
zadnja poruka: Maja
  Osnovna sredstva Maja 0 2,045 27-07-2012 02:35 PM
zadnja poruka: Maja
  Priprema za prijemni za ekonomski fakultet - Poslovna ekonomija VS1 0 3,409 18-02-2012 02:29 PM
zadnja poruka: VS1
  Poslovna ekonomija VS1 0 2,558 17-02-2012 09:27 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: