Poslovna primjena računarskih mreža i telekomunikacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poslovna primjena računarskih mreža i telekomunikacija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Poslovna inteligencija (Business Intelligence, BI) je skup metodologija i software-skih alata koji omogućavaju korištenje podataka iz skladišta podataka (Data Warehouse) i njihovo pretvaranje u informaciju potrebnu za donošenje poslovnih odluka.

Sistem poslovne inteligencije je takav sistem koji čuva informacije i znanje o konkurenciji, kupcima, dobavljačima, procesima. On omogućava poslovno pregovaranje i brojčano argumentirani nastup prema kupcima i dobavljačima, kvalitetno operativno planiranje, praćenje ponašanja konkurencije, promatranje pojedinih tržišnih segmenata te predviđanje budućih pojava. Također, sistem poslovne inteligencije nudi bolje razumijevanje vlastitih kupaca i spoznaju što ih potiče na određeno ponašanje.
BI se intenzivno počeo razvijati kada su preduzeća automatizirala svoje poslovne procese, odnosno implementirala različite transakcijske sisteme, koji su se vrlo brzo pokazali kao generatori velikih količina podataka. S tehničke strane, poslovna inteligencija je proces kojim se sirovi podaci pretvaraju u informacije. Te informacije se zatim analiziraju i koriste u procesu odlučivanja u preduzeću.

1.1. Savremeno poslovno okruženje

Globalizacija. Granice država ne predstavljaju značajnu prepreku konkurentnim stranim firmama koje posjeduju veću efikasnost i brže su se u stanju prilagoditi promjenama. U informacijsko doba svaka firma natječe se s najboljim svjetskim firmama. Velike investicije u nove proizvode mogu zahtijevati korisnike u raznim dijelovima zemaljske kugle ukoliko se žele osigurali dostatni prihodi. Firme stoga moraju kombinirati efikasnost i konkurentnost koja proizlazi iz globalnih operacija s marketingom i osluškivanjem potreba lokalnih korisnika.

Prepoznavanje potreba korisnika. Firme koje su djelovale u industrijskom dobu
razvijale su se i bile prepoznate na tržištu kroz ponudu jeftinih ali standardiziranih proizvoda i usluga - H. Ford: [''… Mogu odabrati boju po volji sve dok je ona crna …'']. U trenutku kada je korisnik zadovoljio osnovnu potrebu za odjećom, hranom, smještajem, prijevozom on traži za rješenja za svoje potrebe i to one koji imaju što je moguće veću prilagodbu njegovim željama. Dodatno, pojavom tehnologija temeljenih na Internetu, korisnik je u mogućnosti na lagan i transparentan način provjeriti postoji li takav proizvod, kakva su njegova svojstva i kolika mu je cijena. Firme koje djeluju u današnjem informacijskom dobu moraju pronaći način kako nuditi prilagođene proizvode i usluge korisničkim segmentima koje opslužuju ili žele posluživati, bez plaćanja ''kaznene cijene'' za proizvode koji imaju visoku različitost, ali mali volumen – tj. moraju osigurati ''Mass Customization''.

Inovacija. Životni vijek proizvoda konstantno se smanjuje. Konkurentna prednost iz jedne generacije života proizvoda ne osigurava predvodništvo produkta na slijedećoj tehnološkoj platformi. Firme koje se natječu u industrijama i tržištima u kojima postoji brza tehnološka inovacija moraju usavršiti predviđanje budućih potreba svojih korisnika, planirati ponudu bitno različitih proizvoda i usluga od postojećih, te brzo implementirati nove tehnologije u procese proizvodnje kako bi se povećali efikasnost. Isto tako i za firme koje se nalaze u industrijama s relativno dugim ciklusom života produkta, kontinuirano poboljšanje procesa i svojstvima proizvoda predstavlja ključan faktor dugoročnog uspjeha.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:45 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Struktura računarskih mreža derrick 0 897 08-02-2014 12:40 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna upotreba nove tehnologije – pametni telefoni Maja 0 1,452 22-08-2012 01:58 PM
zadnja poruka: Maja
  Primjena paralelnog porta Maja 0 832 08-03-2012 02:53 PM
zadnja poruka: Maja
  Arhitektura računarskih sistema i mreža Maja 0 2,074 08-03-2012 01:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Mreža ravnopravnih računara Dzemala 0 1,720 11-08-2011 08:13 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: