Posledice razvoda braka na decu i imovinu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Posledice razvoda braka na decu i imovinu
UVOD

Razvod braka proizvodi brojne i raznovrsne posledice koje se reflektuju, kako na supružnike, tako i na njihovu decu. Pri tom, posledice prestanka braka u odnosu na supružnike pogađaju, kako lična prava i dužnosti supružnika, tako i njihova imovinska prava i dužnosti. Obaveza izdržavanja, ustanovljena u korist neobezbeđenog supružnika, javlja se kao vid obeštećenja za davanja koja bračna solidarnost podrazumeva, a koja prestaju razvodom braka. Izdržavanje nakon razvoda braka se može posmatrati i kroz prizmu zaštite ekonomski slabije strane, kao i u svetlu svojevrsnog obeštećenja usled nejednakosti prouzrokovane brakom. Naime, jedan supružnik može zapostaviti sopstveno obrazovanje i karijeru i posvetiti se porodici, dok drugi supružnik može značajno napredovati u profesionalnoj hijerarhiji. Nakon razvoda braka supružnik koji je u potpunosti bio posvećen porodici naći će se u krajnje nezavidnom položaju - bez novca, bez zaposlenja, bez kvalifikacija i bez radnog iskustva, sa minimalnim šansama da zasnuje radni odnos, koje su dodatno umanjene teškom ekonomskom situacijom u našoj zemlji.

Supružnik koji nema dovoljno sredstava za izdržavanje, a nesposoban je za rad ili je nezaposlen, ima pravo na izdržavanje od drugog supružnika srazmerno njegovim mogućnostima. To znači da supružnik koji ispunjava oba uslova ima pravo da ga izdržava drugi supružnik. Uslovi su kumulativni što znači da morate da ispunite uslov koji se tiče nedostatka sredstava za izdržavanje, a nesposobnost za rad i nezaposlenost su alternativni uslovi što znači da je dovoljno da ispunite jedan od njih, bilo koji. Ovo pravo se može ostvariti u granicama koje ne ugrožavaju supružnika koji daje izdržavanje i ne čine očiglednu nepravdu za njega, što utvrđuje sud. Tužba se može podneti i u toku bračnog spora i to najkasnije do zaključenja glavne rasprave tj. sve dok sud raspravlja o zahtevu. Izuzetno, bivši supružnik koji iz opravdanih razloga nije podneo tužbu za izdržavanje u bračnom sporu može je podneti najkasnije u roku od godinu dana od dana prestanka braka, odnosno od dana kada mu je učinjeno poslednje faktičko davanje na ime izdržavanja.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Razvod braka 2
1.2 Posledice razvoda na roditelje i decu 4
1.3 Posledice razvoda u odnosu na supružnike 6
1.3.1 Obaveza izdržavanja neobezbeđenog supružnika 10
1.3.2 Regulisanje, trajanje i prestanak izdržavanja 12
1.4 Izdražavanje neobezbeđenog supružnika – postupak pri sporu 17
1.5 Posledice sporazumnog razvoda 17
1.6 Neizvršavanje obaveze izdržavanja 20
1.7 Postupak razvoda i nasilje u porodici 21
1.8 Zaštita dece od zlostavljanja u porodici 24
ZAKLJUČAK 25
LITERATURA 27


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:54 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Formalni uslovi za sklapanje pravosnažnog braka derrick 0 1,546 08-03-2014 01:08 AM
zadnja poruka: derrick
  Razvod braka derrick 0 1,755 06-03-2014 01:34 AM
zadnja poruka: derrick
  Sporazumni razvod braka derrick 0 1,572 21-09-2013 12:44 AM
zadnja poruka: derrick
  Poništaj braka Dzemala 0 1,633 13-04-2011 01:32 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Posledice krivične osude Dzemala 0 2,000 20-10-2010 01:22 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: