Poredjenje osobenosti doo i akcionarskog drustva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poredjenje osobenosti doo i akcionarskog drustva
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Prema Zakonu o privrednim društvima iz 2004. godine u našem privrednom sistemu postoje četiri oblika privrednih društava:
• Ortačko društvo,
• Komanditno društvo,
• Društvo sa ograničenom odgovornošću i
• Akcionarsko društvo.

Društvo sa ograničenom odgovornošću je društvo kapitala koje se najčešće bira prilikom organizovanja malih i srednjih preduzeća. Ono predstavlja prelazni oblik između ortakluka i akcionarskog društva. Prednost ovog oblika organizovanja je znatno manji nivo formalnosti procedura i unutrašnje organizacije u funkcionisanju društva u odnosu na akcionarsko društvo. Društva sa ograničenom odgovornošću u nazivu preduzeća imaju oznaku „d.o.o.“ ili „doo“.

Društva sa ograničenom odgovornošću osnivaju pravna i fizička lica ulaganjem svojih novčanih ili nenovčanih sredstava radi obavljanja zajedničke delatnosti i radi ostvarivanja profita. Ulozi članova predstavljaju početni kapital. Upravljačka prava u društvu srazmerna su visini uloga članova. Članovi društva odgovaraju za obaveze društva samo do visine svojih uloga, a ne i sopstvenom privatnom imovinom. Udelima članova može da se trguje, ali obično postoje ograničenja kao što je prednost ostalih članova pred drugim kupcima i slično. Udelima se ne trguje na berzi.

Akcionarsko društvo je društvo koje osnivaju pravna, odnosno fizička lica radi obavljanja delatnosti, čiji je osnovni kapital utvrđen i podeljen na akcije određene nominalne vrednosti.Osnivači unose kapital, a ono im izdaje akcije. Članovi akcionarskog društva su akcionari, a hartije od vrednosti i isprava o članstvu označena je kao akcija.. U akcionarskom društvu kapital pribavljaju akcionari , međutim za dugove ne jemče ulagači već samo društvo. Odsustvo lične odgovornosti akcionara posledica je razdvajanja institucije vlasništva od organizacije, tj.preduzeća koje ima svojstvo pravnog lica. U slučaju bankrota preduzeća akcionari nisu odgovorni za izmirenje obaveza preduzeća, jer je reč o poslovnom obliku odvojenom od vlasnika (akcionara) i menadžera. Pošto nedostatak lične odgovornosti akcionara prouzrokuje velike rizike za poverioce, javila se potreba da se u zakonima o pojedinim pravnim formama propišu brojne zaštitne odredbe. U akcionarskom društvu upravljanje preduzećem je nezavisno od vlasništva, što znači da se može poveriti profesionalnoj upravi čiji članovi nisu ortaci niti vlasnici akcija, međutim pri tome postoje određene prednosti i ograničenja korporacije....

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Osobenosti d.o.o 4
1.2 Osobenosti a.d. 5
1.3 Poređenje d.o.o i akcionarskog društva 7
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
23-07-2010 03:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: